Last news in Fakti

6 Февруари, 2023 15:45, обновена 6 Февруари, 2023 16:05 3 023 51

Трагедия и в Сирия! Над 1800 загинали общо в Турция и Сирия, броят им постоянно нараства

  • турция-
  • жертви-
  • земетресение-
  • трус-
  • рихтер-
  • магнитут-
  • сирия

В Сирия положението също е трагично - 780 убити 2280 ранени, пише Степнюз. До момента се наброяват най-малко 90 убити в град Джабле до Латакия, и над 300 ранени в тежко състояние, каза специално за ФАКТИ източник от Дамаск

Трагедия и в Сирия! Над 1800 загинали общо в Турция и Сирия, броят им постоянно нараства - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 1504 са вече жертвите, а хиляди пострадалите в Турция и Сирия след мощното земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер, което удари Южна Турция рано тази сутрин, съобщава Си Ен Ен.

В Сирия положението също е трагично - 780 убити 2280 ранени, пише Степнюз. До момента се наброяват най-малко 90 убити в град Джабле до Латакия, и над 300 ранени в тежко състояние, каза специално за ФАКТИ източник от Дамаск. Министерство на образованието в Сирия обяви извънредна ваканция на всички училища до второ нареждане.

Натаняху обяви, че иска да изпрати помощ на Сирия, съобщава Евронюз.

Принца на Катар обяви спасителен мост до Турция за да помогне на пострадалите. „Ал-Шарк нй“ ООН очакват увеличавене броят на загиналите д Сирия в процеса на спасителните операции. Президентът на Сирия Башар Ал-Асад извика извънредно заседание на правителството по повод трагедията.

Русия изпраща спасителни екипи в Сирия.

Спасителите трескаво търсят оцелели, след като силното земетресение разлюля региона, бе последвано от множество вторични трусове и се усети чак до Ливан и Израел.

Трагедия и в Сирия! Над 1800 загинали общо в Турция и Сирия, броят им постоянно нараства
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какво е известно до момента:

Според Геологическия топографски институт на САЩ има 47% вероятност броят на жертвите да достигне между 1000 и 10 000 души, 27% шанс за увеличение до между 100 и 1000, както и 20% възможност да скочи до между 10 000 и 100 000 души.

  • Огромно бедствие: Земетресението с епицентър на 23 километра източно от Нурдаги в турския град Газиантеп и дълбочина от 24,1 километра е едно от най-силните, удряли региона от повече от 100 години, според данни на Геологическия топографски институт на САЩ.
  • Жертвите: Най-малко 912 души са загинали, а 5385 са пострадали в Турция, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Спасителните екипи са спасили над 2400 души изпод развалините на разрушените от земетресението сгради. По думи на Ердоган не е известно колко още хора има под отломките. В Турция в момента около 9000 служители работят по издирване и спасяване. В съседна Сирия жертвите са най-малко 592 души, от които 371 са предимно в районите на Алепо, Хама, Латакия и Тартус, информира здравното министерство, но тези данни нарастват ежеминутно, и вече броят им е знамително по-голям, както е споменато по-горе. Белите каски информираха и за най-малко 221 смъртни случая и 419 ранени в контролираните от опозицията райони на Северозападна Сирия. Според Геологическия топографски институт на САЩ общият брой на жертвите може да нарасне до 10 000 души.
  • Опустошителни последици: Сирийско-американското медицинско дружество съобщи, че техните болници в Сирия "са препълнени с пациенти", докато Белите каски, известни и като Сирийската гражданска защита, обявиха северозападната част на страната за "бедствена зона".
  • Разкази на оцелели: Журналистът Еяд Курди, който живее в Газиантеп, разказа пред Си Ен Ен, че е имало до осем "много силни" вторични труса за по-малко от минута след земетресението.
  • Спасителни усилия: Нидерландия и Израел са сред страните, обещали подкрепа, след като турската служба за бедствия отправи призив за помощ от международната общност. Междувременно близо 1000 доброволци са били изпратени от Истанбул в Южна Турция, за да се включат в операциите по търсене и спасяване.
  • Условия за замръзване: Лошото време, включващо сняг и температури под нулата, вероятно ще попречи на усилията на спасителите, тъй като през региона преминава студен и дъждовен фронт. Утре температурите ще паднат, като минималнатите в Газиантеп се очаква да се понижат до -6 градуса по Целзий.
  • Глобална подкрепа: Лидери от САЩ, Индия, Пакистан и Украйна изразиха съболезнования и обещаха помощ след бедствието. Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че САЩ са "дълбоко загрижени" за разрушенията.

Прогнозата е направена на базата на модел, базиран на исторически земетресения в региона, населението, изложено на най-силните трусове, и уязвимостта на инфраструктурата в най-силно засегнатите зони.

"Населението в този регион живее в сгради, които са изключително уязвими на земетресения, въпреки че съществуват някои устойчиви структури", отчитат от института.

Изчислява се и че икономическите загуби вероятно ще възлизат на между 1 и 10 милиарда долара, което може да достигне до 2% от БВП на Турция.

Студената вълна, която преминава през региона, вероятно ще повлияе на усилията за спасяване и възстановяване.

Въпреки че началото на февруари попада в най-студената част от годината, настоящите температури са дори по-студени от средните, с около 5 градуса по Целзий под сезонните норми.

Очаква се късно през днешния ден снеговалежът да се засили и да продължи и във вторник. Снегът ще е най-силен по високите места, но може да падне чак до границата със Сирия.

Въпреки суровите метеорологични условията, жителите бяха призовани да напуснат жилищата си, тъй като се очакват още вторични трусове.

Съобщава се, че след земетресението е станала експлозия на газопровод в южния турски окръг Хатай.

На разстояние около 3 км са се разразили пожари на две места по газопровода, който минава през района на селището Топбогазъ, съобщава ТАСС.

Трагедия и в Сирия! Над 1800 загинали общо в Турция и Сирия, броят им постоянно нараства
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалисти от петролната компания "Боташ" са информирани за случилото се и се занимават с отстраняването на последиците от аварията.

Европейският съюз съобщи, че десет екипа за търсене и спасяване са били мобилизирани след голямото земетресение в Турция.

"Десет екипа за търсене и спасяване в градски условия бяха мобилизирани бързо от България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Нидерландия, Полша, Румъния, за да подкрепят първите отзовали се на място", съобщиха топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел и еврокомисарят Янез Ленарчич, цитирани от "Ройтерс". Италия и Унгария също предлагат своите спасителни екипи на Турция.

Междувременно турският лидер съобщи, че е получил предложение за помощ от общо 45 страни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    2 11 Отговор
    Още не са показани спасено куче изпод руините за подигавка с бога. Винаги го правят.

    Коментиран от #15

  • 2 Майна

    27 12 Отговор
    Повтарям:
    И мислите, че земетресението е случайност....?
    Бернард Ицланд+ бивш директор на станция HAARP в Аляска, днес същата е база на ВВС на САЩ казва , че тази станция е изградена от стотици антени, които могат да изстрелват енергия с милиарда вата в атмосферата..
    С мощни електрически вълни могат да се предизвикват земетресения..
    Защо бяха изтеглени миналата седмица западните посланици от Турция..
    Няма нищо случайно..
    На кого сега ,,пречи,, Турция?
    Сигурно пак мислим ,,конспиративно,, ,а..

    Коментиран от #11, #13, #32

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 4 Отговор
    БОГ да прости загиналите ХОРА
    МИР
    на ДУШИТЕ им

    Коментиран от #8

  • 4 999

    4 19 Отговор
    Бълха ги е ухапала .тъкмо се поразредят малко .
  • 5 9003

    24 8 Отговор
    Краварите нападнаха Турция заради отказа да пуснат Швеция в НАТО. Краварите ползват сеизмични оръжия

    Коментиран от #35

  • 6 гостенин от Хаити

    8 6 Отговор
    Където има американски баци, трусове няма. Животът е песен.
  • 7 Майна

    10 6 Отговор
    Когато благодарение на знанията си ,,видиш,, нещата ,които ТЕ случват е лесно да разбереш..
    Окраина е ,,кауза пердета,, , но сега трябва да се отстранят някои Пречки за ,,тъмните,,..
    Научете се да ВИЖДАТЕ..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Еееее

    10 2 Отговор
    Тия сирийците хич не им върви, сега пък и земетресение.Не го заслужават ама е съдба.
  • 10 Ламбо

    3 0 Отговор
    фактииии факти , сетихте се , много бързо действате , заспали .утки .
  • 11 Хохо Бохо

    9 13 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Да се готви Москва...
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Сттамат Магарето":

    СТТАМАТЕ да ТИ се ВРЪЩА защото БОГ бавяНО не ЗАБРАВЯ

    Коментиран от #22, #28

  • 13 честен ционист

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Земетресенията бяха общо 2 яки до сега и още десетки по 5 и 6 и стотици под 5. Тоя Харп бая се е напекъл значи..

    Коментиран от #16

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 4 Отговор
    ДА бъдеме
    ХОРА

    Коментиран от #18

  • 15 Разбра ли шалом

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Не е тук мястото да си избиваш злобата при такава сериозна ситуация
  • 16 Майна

    7 6 Отговор

    До коментар #13 от "честен ционист":

    Потърси документалния филм ,,Дупка в небето,,
    Не е нов и дано го има още в мрежата..
    Хубаво е човек да е ,,информиран,,

    Коментиран от #21

  • 17 ...

    3 0 Отговор
    Кви убити бе? Кой ги уби?
    Аман от преписвачи

    Коментиран от #23

  • 18 Сттамат Магарето

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    как куче

    Коментиран от #26

  • 19 Имам Махди

    4 7 Отговор
    Краят на запада е близко

    Коментиран от #27, #46

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Антикомуне

    6 4 Отговор

    До коментар #16 от "Майна":

    Руснаците има същата система като ХАРП на американците.

    Коментиран от #51

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ПСР

    15 2 Отговор
    Лошото е,че има и второ-между 7.5 или 7.8,към 12.30ч.Наистина е потресаваща трагедия.Съпричастие към хората там!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 4 Отговор

    До коментар #18 от "Сттамат Магарето":

    ВИ сте по БЕТЕР и от КУЧЕ
  • 27 Якошиба от Хирошима

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Имам Махди":

    Началото на изтока значи идва или на севера
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 КАРМА

    6 13 Отговор
    С приятели като Русия, врагове не ти трябват.
    За пореден път се доказва максимата за руските приятели. И природата те мрази.

    Коментиран от #36

  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "Сттамат Магарето":

    ВАС
    ПОДОБНО
  • 31 честен ционист

    1 7 Отговор

    До коментар #25 от "Хмхмхмхмхм":

    И комшо ще помага после с палатките за лагерите.
  • 32 Погнусен

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Имай поне малко респект към жертвите и Бог бе руzzофил промит!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "Найбал Бриджис":

    ПОДОБНО
    ДОВИЖДАНЕ
  • 35 Путин обосрался

    7 11 Отговор

    До коментар #5 от "9003":

    Защо тогава не ги използват срещу Руслямистан? Ей така едно земетресение 9 по скалата на Рихтер точно под Кремъл? Ех ушанке, ушанке, няма да ви дойде ума никога

    Коментиран от #37

  • 36 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "КАРМА":

    МОЛЯ то ВИЕ ли сте КАРМА нещо МНОГО сте СЕ взели НАСЕРЬОЗНО
  • 37 Майна

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "Путин обосрался":

    Добре е първо да имаш някаква научна информация и после да ,,апострофираш,,
  • 38 АРЕМАГЕДОН СЕГА😱

    2 5 Отговор
    Защо им трябваше да бутат
    Стрелките на часовника
    Отчитайки края на света,А🤔
  • 39 В България се внася 500 000 тона

    3 4 Отговор
    турски цимент ! А от България за Турция - 0 !

    Коментиран от #49

  • 40 Мим

    2 5 Отговор
    А Швеция и Финландия предлагат ли помощ..

    Коментиран от #42

  • 41 ТаУмВзе

    2 7 Отговор
    Е такова едно да удари и мцква, да пораздруса алкохолните мужици и да им разбута прогнилия клозет!
  • 42 ...

    1 4 Отговор

    До коментар #40 от "Мим":

    Ако предлагат ква ще ти е опорката. А ако не предлагат? Все си на далавера, а? ;-)
  • 43 Шведска тройка

    1 4 Отговор
    Ко казахте за НАТО?
    КАРМАААААА
  • 44 Вол

    4 1 Отговор
    Всички сме временно тук така ,че успех на всички!
  • 45 pyzoфил/туркофил

    1 2 Отговор
    вай,вай!що така?
  • 46 генерал Китчънър

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Имам Махди":

    мога да ви повторя.Британия рулс дъ уордл!
  • 47 1800 човека на ден избиват диктаторите

    1 2 Отговор
    ердоган и путин в Сирия, вие сега се притеснявате за това земетресение

    Коментиран от #48

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ама и сирийци ли имало загинали?!

    1 0 Отговор
    от посолството на козяк 16 разрешиха ли най-накрая да споменете?
  • 51 имаха много отдавна

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Антикомуне":

    установката сура ръждясва от 1992ра година
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания