Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 12:27 1 385 3

Четирима души са арестувани в Турция след "провокативни съобщения" за вчерашните земетресения

  • турция-
  • дезинформация-
  • фалшиви-
  • новини-
  • арест-
  • земетресения

Страната прие закон срещу дезинформацията, който наказва разпространението на "фалшиви новини" с до три години затвор

Турската полиция съобщи днес, че е арестувала четирима души след "провокативни съобщения" в социалните мрежи за вчерашното земетресение с магнитуд 7,8, което удари югоизточна Турция, предаде АФП.

Земетресението, последвано от мощни вторични трусове, уби по най-нови данни над 5000 души в Турция и Сирия. Хиляди хора бяха ранени и останаха без домовете си в големия студ.

Четиримата бяха арестувани след разкриването от полицията на акаунти, споделящи "провокативни публикации, целящи да създадат страх и паника", уточни полицията в съобщение, без да уточнява съдържанието на съобщенията.

В турските социални мрежи има много съобщения от хора, които се оплакват от недостатъчни усилия за издирване и спасяване на хора в техните райони, особено в Хатай.

"Информацията за адреса и местонахождението на гражданите, потърсили помощ, незабавно се проверява и се извършва координация", се казва в съобщението на полицията.

Миналия октомври Турция прие закон срещу дезинформацията, който наказва разпространението на "фалшиви новини" с до три години затвор.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Борбъ срещу дезинформацията

    6 2 Отговор
    "Турция прие закон срещу дезинформацията, който наказва разпространението на "фалшиви новини" с до три години затвор." Интересното е, че мисирките и разните европейски вождове много плюят по Турция в последно време, но искат да прокарат същите закони и в "демократичния" ЕС. Накъде върви тоя свят? "Четиримата бяха арестувани след разкриването от полицията на акаунти, споделящи "провокативни публикации, целящи да създадат страх и паника", уточни полицията в съобщение, без да уточнява съдържанието на съобщенията." А защо не уточнява съдържанието? Да не би тези хора да са публикували видеа със сините светлини в небето преди земетресението?

    Коментиран от #3

  • 2 земетресение в турция

    4 2 Отговор
    И това ли е фалшива новина.
  • 3 На тайпито му хлопа дограмата

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Борбъ срещу дезинформацията":

    И си мисли,че и другите са като него.
Новини по държави: