Last news in Fakti

10 Февруари, 2023 17:05 1 169 10

Берн не разреши на Испания да изпрати на Украйна швейцарски ПВО

  • швейцария-
  • испания-
  • украйна-
  • пво-
  • мадрид

Швейцария отхвърли искането на Мадрид

Берн не разреши на Испания да изпрати на Украйна швейцарски ПВО  - 1
Източник: Shutterstock

Берн не разреши на Испания да изпрати на Украйна оръдия за противовъздушна отбрана, произведени в Швейцария, съобщава "Ройтерс".

Швейцарското правителство посочва, че е отхвърлило искане на Мадрид, отправено през януари, за реекспорт на две 35-милиметрови зенитни оръдия, цитира news.bg.

Преди това Берн наложи вето и на искания от Дания и Германия, които възнамеряваха да изпратят на Украйна произведени в Швейцария бронирани машини и боеприпаси, за да ѝ помогнат във войната срещу Русия.

През януари комисия в парламента на Швейцария предложи да се отмени забраната за реекспорт, която не позволява произведените от страната боеприпаси да бъдат изпращани от друга държава на Украйна.

Причината за отказа на Берн е, че подобен ход би нарушил нейния неутралитет.

Според комисията обаче предложенията ѝ не нарушават правилата за неутралитет на Швейцария, тъй като оръжията ще преминат през друга държава, а не директно в зона на конфликт.

В началото на войната Швейцария се отклони от традиционната си неутрална позиция и прие санкциите на Европейския съюз, наложени на Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, но заяви, че нейният неутралитет не позволява предоставяне на оръжие в зони на конфликт.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 0 Отговор
    Две зенитни оръдия!?Да се смея ли или да плача!?ха ха ха ха
  • 2 Делю Хайдутин

    10 0 Отговор
    Зенитни оръдия се ползваха през втората световна война.
  • 3 Гордостта на Тарра

    19 0 Отговор
    Швейцарците са умни хора .. знаят си интересите .. гледай от страни и не се навирай между шамарите. Две световни войни изкараха
  • 4 Ген Мутафчийски

    9 3 Отговор
    Откога зенитни оръдия са ПВО?

    Коментиран от #5

  • 5 Гордостта на Тарра

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ген Мутафчийски":

    Откогато ваксините с вода станаха на мода
  • 6 Корнелия

    6 0 Отговор
    Ще си подаря двете бомби на Зеленски.
  • 7 Грамотни ли са нашите юпита-харвартчета?

    21 1 Отговор
    Не знаят ли, че който продава оръжието поставя условия да не се препродава, а уж са западни подлоги. Поляците искаха да дадат немски танкове, но Германия не им разреше. Сега Испания иска да даде Швейцарско оръжие, но им забраняват. Само нашите селски тарикати се оправдават, че продавали оръжие на трета страна, а те го давали на Украйна. Искам Путин да ги зачеши всичките тези тарикати, такива не разбират от дума.

    Коментиран от #9

  • 8 Сирене

    1 0 Отговор
    Мойте хора! ❤️
  • 9 Сирене

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Грамотни ли са нашите юпита-харвартчета?":

    Не става ли въпрос за патент на Х оръжие? не за частни фирми които строят някъв уред с разрешение от патентираната страна.
    Освен това ние танкове, изтребители или ПВО не строим.. Калашник, малашник, муниции, това няма да промени курса на даден конфликт.

    Коментиран от #10

  • 10 Не става въпрос за

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сирене":

    разрешително за производство, а за препродажба на оръжие произведено от продавача. Явно има услония при продаване на оръжията, но нашите селски тарикати не ги спазват, и ще си платят за това. Незнанието не оправдава престъпника!
Новини по държави: