Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Февруари, 2023 10:15 2 191 49

Проекторезолюция на ООН призовава за мир в Украйна

  • оон-
  • украйна-
  • русия-
  • война

Проектът, получен вчера от АП, е озаглавен "Принципи, лежащи в основата на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна“

Проекторезолюция на ООН призовава за мир в Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Поддръжниците на Украйна разпространиха предложение за резолюция, която да бъде приета от 193-членното Общо събрание на ООН в навечерието на първата годишнина от нахлуването на Русия в по-малката ѝ съседка, в която се подчертава необходимостта от мир, гарантиращ "суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост" на Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Проектът, получен вчера от АП, е озаглавен "Принципи, лежащи в основата на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна“.

Още новини от Украйна

Предложената резолюция е по-широка и по-малко подробна от мирния план от 10 точки, който президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви на срещата на върха на Групата на 20-те най-големи икономики през ноември. Това е умишлено решение на Украйна и нейните поддръжници, за да се опитат да получат максимална подкрепа при гласуването, заявиха дипломати от ООН, говорейки при условие за анонимност.

Говорителката на Общото събрание Паулина Кубяк заяви вчера, че възобновената извънредна сесия на Общото събрание на ООН за Украйна ще започне на 22 февруари. Очаква се десетки изказвания да продължат през по-голямата част от 23 февруари, а гласуването се очаква да се проведе в края на деня.

Заместник-министърът на външните работи на Украйна заяви миналия месец, че Зеленски иска да дойде в ООН за годишнината, но според дипломати очакванията за нова голяма руска офанзива може да го задържат у дома.

Общото събрание се превърна в най-важния орган на ООН, който се занимава с Украйна, тъй като Съветът за сигурност, който е натоварен с поддържането на международния мир и сигурност, е парализиран поради правото на вето на Русия, коментира АП. За разлика от съвета, в асамблеята няма право на вето, но въпреки че нейните пет предишни резолюции за Украйна са важни като отражение на световното мнение, те не са правно обвързващи.

Съветът за сигурност ще проведе министерска среща на 24 февруари, годишнината от инвазията.

Подкрепяната от Украйна проекторезолюция за годишнината беше разпратена в четвъртък вечерта до всички държави членки на ООН, с изключение на Русия и нейния съюзник Беларус, а преговорите по текста започнаха вчера следобед, заявиха дипломатите.

В него се подчертава необходимостта от постигане на "всеобхватен, справедлив и траен мир“ в Украйна "в най-кратки срокове“ в съответствие с принципите на Устава на ООН.

Проектът призовава държавите членки на ООН и международните организации "да удвоят подкрепата си за дипломатическите усилия“ за постигане на мир при тези условия.

В предложената резолюция се повтаря предишното искане на Общото събрание Русия "незабавно, напълно и безусловно да изтегли всичките си военни сили“ от международно признатите граници на Украйна. И отново се подчертава, че придобиването на никоя територия чрез заплаха или използване на сила няма да се счита за законно.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А ПО ЛЕКО

    69 8 Отговор
    ДАВАЙТЕ ОЩЕ ОРЪЖИЕ НА КОМИКА , ПА ПОСЛЕ ЧАКАЙТЕ МИР.!

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Напреднал

    64 7 Отговор
    А инициаторите как го виждат такъв мир да е всеобхватен, справедлив и траен като удовлетворява само украинските искания? Поредна атлантическа лицемерщина
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иван

    31 5 Отговор
    Ирак е по-малък съсед на САЩ.
  • 6 Дякон Унуфрий Араллампиев

    53 6 Отговор
    ООН никога не е била за мир Винаги е била проводник на атлантическата демокрация

    Коментиран от #16

  • 7 Вържи клоуна

    34 9 Отговор
    За да е мирна кочината

    Коментиран от #34

  • 8 да де

    33 6 Отговор
    Видяха на къде отиват нещата и слугите от ООН се задействаха.
  • 9 Дякон Унуфрий Араллампиев

    42 6 Отговор
    Задавам няколко въпроса Кой въоръжи Хитлер Кой пращаше после помощи на СССР Кой запали Корейската война Виетнамската Сирийската Кой съсипа Либия Ирак

    Коментиран от #24, #26

  • 10 Иван

    25 4 Отговор
    Нацисткия Израел да се изтегли от Голанските Възвишения.
  • 11 Шарлатани

    39 6 Отговор
    Избройте, колко са резолюциите на ООН призоваващи за сдържане на Израел да не бомби Палестина. И после избройте, колко от тях са имали ефект. ООН, ненужна и вредна организация, обслужваща милиардерите от Давос, същата е и СЗО

    Коментиран от #37

  • 12 Иван

    26 3 Отговор
    Да се съберат за годишнината от Майдана.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Перо

    24 5 Отговор
    Този проект цели да заобиколи ветото на Русия и да наложи исканията на ционисткия, превратаджийски режим! И след като това проекто-решение не е изпратено до основния участник в събитието и не са взети в предвид неговите интереси, въобще не може да става дума за нормализиране на отношенията и постигането на мир, а силово налаган административен акт, който ще си остане на хартия!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Поправка

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Казва се демо(н)крация за да е по-ясно
  • 17 ЕвроАтлантическо лицемерие

    30 4 Отговор
    След година, когато укронатовците губят тотално в Украйна срещу Русия, ООН се сети да призовава за мир в Украйна!!
  • 18 Шопо

    27 5 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Украйна не е държава а територия, Руска територия.
    България вече не е суверенна държава, превърнаха ни в територия на САЩ.
    Политиката на България се диктува от Козяк.
  • 19 НАТО-Стандарт

    7 17 Отговор
    Досвидание ватници! Прах при прахта, пепел при пепелта.
  • 20 Болярин

    5 9 Отговор
    И някой очаква ли въпросната проекторезолюция да достигне до закърнелите мозъчета на самогоновите отпадъци !??
  • 21 Русия днес е агресивенФАШИЗЪМ в действие

    5 17 Отговор
    Основната цел на ООН е спазване на мира и сигурността по Света, основавайки се на принципите за равни права и самоопределяне на народите , суверенитет и ред, основан на зачитане на международното право !!!!
    Бруталната военна агресия на Руската федерация срещу Украйна без да да се съобразява с ООН, Съветът за сигурност за запазването на световния и международен мир и зачитане на международното право, постави под въпрос правилата, на които се основава мирното съжителство на планетата и автоматично превърна Русия, в страна терорист, агресор и фашистки окупатор ! Затова Русия въпреки че твърди че е готова за преговори с Украйна, няма право и не може да поставя никакви нейни предварителни условия...!!!
    Единственото което Русия може да направи за да се постигне справедлив и бъдещ траен мир, е Русия незабавно, напълно и безусловно да изтегли всичките си войски и военни сили окупиращи Украйна и да признае одобрените от Русия и ООН през 1991 международно признати нови граници на Украйна с Крим, след разпадането на СССР и без да има никакви повече териториални претенции от историческото минало от времето на СССР , към днешна суверенна и независима Украйна...!!!

    Коментиран от #23, #45

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Отец Онуфрий

    5 9 Отговор

    До коментар #9 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Корейската война я започнаха севернокорейските комунистически п рест.ъпници с благословията на СССР и Китай, които въоръжени със съветски танкове окупираха Южна Корея. Пак с благословията на СССР и Китай северно виетнамските агресори въоръжени със съветско оръжие нападнаха Ю.Виетнам!
    Що се отнася до терористичните държави Либия, Ирак и Сирия напълно си заслужават съдбата!
    Четете история!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Кореец

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    С помощта и благословията на СССР и Китай С.Корея нападна вероломно Ю.Корея. На 25 юни 1950 г.Съвета за сигурност на ООН приема резолюция за незабавно прекратяване на военните действия и оттегляне на севернокорейските агресори на север зад 38 паралел. На 27 юни Съветът за Сигурност на ООН взема решение да се предостави помощта на Ю. Корея, а САЩ да изпрати военновъздушни и военноморски сили в подкрепа на южнокорейските сили! На 7 юли Съветът за Сигурност предлага военен контингент под общото командване на САЩ. Приета е резолюция която гласи че САЩ се назначават за главнокомандващ на обединените сили и им се разрешава да използват флага на ООН в операциите срещу севернокорейските агресори!
  • 27 още повече, че според

    8 6 Отговор

    До коментар #15 от "украинче,гладно като автор в фактиюесей":

    Бивш украински премиер :
    “Вашингтон толерира кражбата на Володимир Зеленски от финансова помощ, която Западът предоставя, докато украинският лидер изпълнява възложените му задачи. Това просто е откраднато, никой не го крие, всички знаят за това. Американците също знаят, но докато Зеленски решава задачите, които му се поставят – да съсипе страната, да нанесе щети на Русия – те ще си затварят очите за това", каза бившият украински премиер (2010-2014 г.) Николай Азаров в интервю за канала Mriya Youtube. Политикът отбеляза, че на Зеленски ще му бъде трудно, ако Камарата на представителите в Конгреса проведе одит. Според него може да се говори за кражба на около 2 млрд. USD”
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 От страни

    5 3 Отговор
    То имаше мир. Германия беше гарантирала напускането на Янукович и тем подобни неща ама кво стана та преврата се случи? И кво стана та мир се достига с пробутване на оръжия. То огън с бензин не се гаси.

    Коментиран от #33

  • 30 Да кажа

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "как може толкова":

    Те и руснаците избягаха от Афганистан, дали случайно или не след което СССР се разпадна позорно!
    А къде са ти доказателствата за американски биолаборатории за биологични оръжия в Украйна?
    Досега русия не е представила нито едно МАТЕРИАЛНО доказателство за наличие на биологични оръжия разработвани от американците в Украйна! Само руски пропагандни лъжи с които руските нацисти оправдават агресията си!
    Скрий се, или бЕгай в Кремъл в п.е деРассия!

    Що се отнася за женските дрехи с такива се облича Путин, хихихи!
    Бившия депутат Иля Пономарьов:
    "Путин и Медведев са били любовници"
    "Държавният глава в Москва не е хетеросексуален"
  • 31 Слава на САЩ ЕС НАТО

    4 5 Отговор
    САЩ ЕС НАТО ООН правят това което трябва - помагат на света да се защити и отърве от руската фашистка чума и сатанизъм!
    Зеленски прави това което трябва - защитава украинския народ от руските терористи които от девет години извършват ежедневно геноцид и военни престъпления срещу цивилни украински граждани - деца, жени, невинни хора!
    Украйна никога няма да бъде руска губерния.
    Украинците никога няма да станат руски роби.
    Украйна избра за свое бъдеще ЕС и НАТО пред руския Гладомор!
    Вечна Слава на Зеленски нисък на ръст но Великан по дух, Светъл Лъч който разпръсна Мракът на кремълската империя на злото - Русия най-вредната държава и нейния кървав фюрер Путин.
    Слава на украинските майки които раждат герои.
    Слава на САЩ ЕС НАТО и украинските антифашисти които прочистват Планетата от руския нацизъм и колониализъм.
    Благословена си Ти Земя на Украйна с такъв президент като Зеленски.

    Коментиран от #47

  • 32 Анти

    6 6 Отговор
    Кремъл се управлява от сатанисти начело с антихриста кагебеец Путин член на сатанинската комунистическа партия която седемдесет години воюваше и унищожаваше християнството, събаряше църкви, убиваше истинските православни свещеници и ги подменяше с агенти на КГБ. Днес същите комунистически сатанисти управляват Кремъл. Затова русия е съюзник на
    антихристиянски сатанински комунистически и ислямистки режими като китайския и иранския!
    Или си с Христа или си с коалицията на Сатана - русия, китай, с.корея, иран !!!

    Коментиран от #35

  • 33 Чакай сега

    6 4 Отговор

    До коментар #29 от "От страни":

    Те и руснаците получаваха оръжия от САЩ. Ако не бяха американците сега руснаците щяха да говорят на немски, а на руски щяха да общуват само с конете си, ако разбира се преди това не са ги изяли от глад, хихихи !!!!
  • 34 Вържи Путин

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Вържи клоуна":

    За да е мирна кремълската кочина
  • 35 ха ха

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "Анти":

    интересно кой си слага паметник на рогатия пред борсата ? християните или сатанистите , излагаш се с писанията си

    Коментиран от #38, #39, #40

  • 36 позеленял

    1 2 Отговор
    май оон са започнали да бият несъгласните със санкциите , клептократите пак започнаха мръсните си игри за да оправдаят престъпленията срещу всички хора
  • 37 Шарлатани

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Шарлатани":

    А кога ислямофашистка палестина ще спре да обстрелва Израел? палестина е ненужна и вредна терористична организация, обслужваща милиардерите от иран и суадитска арабия, същата е и русия
  • 38 ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "ха ха":

    Виждам че не си богослов! Дяволът е същество безплътно, нематериално, няма рога! Рогата са на твоята глава, щото само русофилско г.о ведо като тебе може да има такива, хихихи !!!!
  • 39 Люцифер

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "ха ха":

    Вземи православния катехизис и прочети че дяволът е нетелесно същество, дух, нематериален, няма рога! Представата за рогатия дявол е била взаимствана от гръцкия митологичен персонаж горското полубожество Пан, от там идва израза "панически страх" Според древните елини Пан имал глава на козел с брада и рога!
    Рогата нямат нищо общо Дявола!
    САЩ никога не е преследвал християнството! Третият Рим Москва седалището на Звяра - Вавилонската блудница дрехите и са червени защото са оцапани с християнска кръв!
  • 40 Мефистофел

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "ха ха":

    Сатанизъм това е преследването и воюването с християнството, нещо което русия е правела седемдесет години (символично библейско число, толкова колкото е продължил седемдесет годишният вавилонския плен) и продължава да прави във съюз с други сатанински и антихристиянски режими като тези в Пекин и Техеран!
    САЩ никога не са преследвали християнството !!!
  • 41 Абе

    3 1 Отговор
    Какво ООН, какви 5 лева? Кой го бъзаря ООНето в днешно време? Кога ООНето е решило някой въпрос- никога. На ООНЕТО му е изпята песента.
  • 42 Сър Пичук

    3 5 Отговор
    Дават шанс на Русия да се измъкне от тази завоевателна война. Ако свалят фашисткото управление на Путин и дадат виновните на съд, могат да се изтеглят от Украйна и да върнат Крим, да се подпишат необходимите договори гарантиращи спокойствието и безопасността на съседите на Русия и да започнат на чисто. Тогава много скоро ще бъдат приети обратно в световното семейство
  • 43 Чичо Дончо каза

    0 1 Отговор
    ООНеее отдавна купено от ФАЩ
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Марш

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Русия днес е агресивенФАШИЗЪМ в действие":

    Сам казваш: САМООПРЕДЕЛЯНЕ на народите !!! Е, хората в Донецк, Луганск, Крим, Запорожието, Херсон се самоопределиха на референдуми, пред очите на стотици чужди наблюдатели. Те не желаят повече да живеят под терора на нациcтката хyнта. Дори етническите украинци от Донецк се бият на страната на руската армия.
    Какви ги мелиш тогава?

    Коментиран от #49

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Марш кремълски...

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Марш":

    Референдумите в Източна Украйна са незаконни защото са правени под дулата на руските терористи и окупатори. Изборни мероприятия включително референдуми са невалидни във състояние на чужда военна окупация както в случая! И кои са тия международни наблюдатели присъствали на референдумите" ? Сирийски и северно корейски терористи ли?! хихихи. Нито една цивилизована държава не е признала въпросните "референдуми" освен терористични режими като сирийския и северно корейския!
    Украинците повече не желаят повече да живеят под терора на кремълската нацистка хунта. Дори етническите руснаци от Украйна се бият на страната на украинската армия.
    Какви ги мелиш тогава, копейкаджия?