Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Февруари, 2023 06:50 1 253 10

Швейцария подготвя нов пакет хуманитарна помощ за Украйна и Молдова

  • швейцария-
  • помощ-
  • украйна-
  • молдова

Стойността му е 140 милиона швейцарски франка

Швейцария подготвя нов пакет хуманитарна помощ за Украйна и Молдова - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Швейцарското правителство се опитва да получи одобрението на парламента за изпращане на нов пакет хуманитарна помощ за Украйна и Молдова, на стойност 140 млн. швейцарски франка (151 млн. долара), съобщиха швейцарските власти, цитирани от Ройтерс и БТА.

Швейцария вече е отпуснала 1,3 млрд. швейцарски франка в подкрепа на Украйна, включително 270 швейцарски франка в помощ на хората в страната и 1,03 млрд. швейцарски франка в подкрепа на украинците, които са избягали в Швейцария.

Още новини от Украйна

Близо 75 000 украинци са получили убежище в Швейцария от началото на войната на 24 февруари миналата година. Около 25 000 украински граждани са приютени от швейцарски семейства.

Правителството каза, че е убедено, че продължаването на подкрепата е необходимо за подобряване на "опасната ситуация", в която се намират хората в Украйна, където 40 процента от населението разчита на помощи.

"В хуманитарен, дипломатически план и като имаме предвид възстановяването можем да подкрепим Украйна", каза на пресконференция в Берн швейцарският външен министър Игнацио Касис.

"Нуждите на терен са огромни", допълни той.

По-голяма част от средствата - 114 млн. швейцарски франка - са предназначени за Украйна, а 26 млн. швейцарски франка - за Молдова. Новият пакет помощ включва изграждане на убежища в училищата, ремонти на болници и енергийната инфраструктура или малки заеми за малките селскостопански предприятия.

Разминирането и психологическата и социална подкрепа за населението също са сред проектите, които ще бъдат подкрепени.

Неутрална Швейцария се солидаризира със санкциите на Европейския съюз срещу Русия, включително ограниченията срещу 1300 физически лица, и замрази активи на стойност 7,5 млрд. швейцарски франка.

Берн обаче блокира износа на произведени в Швейцария оръжия от Германия, Дания и Испания за Киев, позовавайки се на своите закони за неутралитета.

"Правителството е убедено, че военната помощ не е верният път", каза пред журналисти Касис.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето Мнение

    6 21 Отговор
    В молдова да няма война? Аааа не, они се бяха отървали от енергийна зависимост от Русия.

    Коментиран от #3, #4, #5, #6, #7, #10

  • 2 Последния Софиянец

    5 22 Отговор
    А за Турция и Сирия?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 няма война, но има руzkи омиротворителни

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето Мнение":

    сили...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЦарВул

    0 8 Отговор
    Давайте бе давайте!!Нали не давате ВашИте паре,а нашите "НА ТЕА С ГАЙДИТЕ"!К,В,ВО ВИ ПУКА НА ВАС!!!ТЕА ПЪК ШВЕЙЦАРСКИ КРАВИ К,ВО ИСКАТ ПЪК ТЕ ОТ РУСИЯ!!КОЯ ЧАСТ СА СИ НАБЕЛЯЗАЛИ АМА НЕ БЪРЗАТ ЛИ МНОГО!!!Т,ВА ДА НЕ Е Т.РИ ГО!!И.ВАДИ ГО!!!Т,ВА БРАТ МИ Е ВОЙНА!!!И ТЯ ЩЕ ВИ ИЗЛЕЗЕ ДОСТА СКЪПА ОСОБЕНО АКО РУСИЯ ВЗЕМЕ И ПУСНЕ И АТОМНИЯ СИ АРСЕНАЛ!!ТОГИВА ЩА ВИДЯТ"КОН БОБ ЯДЕЛИ?МАГАРЕ ЛЕЩА ПАСЕ ЛИ"??ГЛЕДАЙТЕ СИ БАНКИТЕ И ШОКОЛАДА И НЕ СЕ НАВИРАЙТЕ НА КОНЯ У КРАКАТА!!!ДА НЕ ИЗЯДЕТЕ НЯКОЕ И ДРУГО РУСКО ТИКМЕ!!КАЗАХ!!!
  • 9 Това не е моето мнение!

    5 0 Отговор
    Понял?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: