Last news in Fakti

26 Февруари, 2023 15:38 7 670 41

Да те омъжат на шест. Една разтърсваща история от Турция.

  • насилие над жени-
  • брак-
  • дете-
  • турция-
  • ислям-
  • съпруг-
  • брак по сметка-
  • омъжена-
  • детски брак

Историята за този детски брак се разчува едва години след събитието

Да те омъжат на шест. Една разтърсваща история от Турция. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Турция сватбите на деца са забранени, но това не означава, че не съществуват. По закон жената трябва да е навършила 18 години, за да се омъжи. Със съгласието на родителите тя може да направи това и на 17, а ако има съдебно разрешение - и на 16 години. По данни на Турската статистическа служба, цитирани от германския вестник "Зюддойче Цайтунг", в Турция 24,2% от жените, омъжили се през 2021 година, са били под 18-годишна възраст. Но да те омъжат още на шест години - какъвто е случаят на Х.К.Г. (известна на турската общественост само с инициалите си)?

"Бях на шест. Играех си вкъщи със сестра ми."

Историята за този детски брак се разчува едва години след събитието в рамките на процес, в който съдът трябва да се произнесе по обвиненията срещу бащата и съпруга на момичето. Бащата е основател на организацията "Хиранур", която принадлежи към консервативната религиозна секта "Исмаил Ага". Известно е, че в момента на женитбата съпругът е бил на 29 години.

"Бях на шест години, играех си вкъщи със сестра ми, а майка ми и баща ми разговаряха. Баща ми се опитваше да убеди майка ми в нещо, а тя каза, че съм още малка. След което баща ми ме попита: Ти вече си голяма, нали така? После се обърна към майка ми и каза: Виж, дъщеря ми вече е пораснала и може да бъде булка", гласят показанията на Х.К.Г. от седми юни 2022 година, с които се сдобива "Independent Turkish" - турското издание на британския "Independent".

Както разказва през декември 2022 година в турския вестник "BürGün" журналистът Тимур Сойкан, в един момент Х.К.Г. започнала да се отбранява срещу своите мъчители. Тайно си купила мобилен телефон, с който заснела съпруга си и разказала на една жена, с която се запознала в интернет, за мъченията, на които е подложена. Именно тази жена я съветва да потърси помощ от държавата, което Х.К.Г. действително прави. Само че - както установява журналистът, публикувал и предполагаема снимка от сватбата на детето булка от 1998 година - разследването на случая така и не напредва от 2020 година насам.

При това още през 2012 случаят е привлякъл вниманието на институциите. Тогава Х.К.Г. била на 16 години и потърсила медицинска помощ в болница заради нередовния си месечен цикъл. Лекарите се усъмнили и информирали полицията. Възрастта на младата жена трябвало да бъде установена чрез изследвания на костите, но религиозната секта, чиито членове са баща ѝ и съпругът ѝ, подвели институциите. Те завели за изследването в друга болница една 21-годишна жена и така случаят бил приключен.

"Мислех, че това е нормално"

През 2020 година Х.К.Г. отново търси помощ и в крайна сметка получава място в дом на Министерството на социалната политика, предоставящ закрила. Министърката обаче стига до извода, че системни издевателства в религиозното училище на сектата не могат да бъдат доказани. След това нейно изказване, в турския парламент депутатка от опозицията изчита показанията на младата жертва: "След известно време те започнаха да се държат така, като че ли всичко това е нормално. Мислех, че децата ги женят още докато са малки. Семейството ми ми каза: Ако не се подчиняваш на Кадир, ангелите ще те прокълнат и ще гориш в ада. Когато исках да избягам, семейството ми не ме пусна. Баща ми ме удари. Взе ми мобилния телефон и каза: Стори голям грях".

Както посочва "Зюддойче Цайтунг", за регистрацията пред държавните власти Х.К.Г. е омъжена официално едва на 18 години. Съпругът ѝ, който в момента на сватбата е бил на 29, признава, че е имал с нея сексуални отношения още докато е била дете, но според него това не било изнасилване. Междувременно Х.К.Г. е разведена, има едно дете от брака си. Съдебният процес по отправените от нея обвинения, включително към майка ѝ, тъй като не се е съпротивявала в достатъчна степен на сватбата, се води при закрити врати. Обвиняемите могат да получат наказания от между 18 и 30 години затвор.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    11 20 Отговор
    Както винаги познах по заглавието, @@@@и от дз не чета
  • 2 А в СВО вече е

    21 26 Отговор
    Унищожен първият т.н."леопард" :))))) РУСИЯ НАПРЕД
  • 3 Урюрвкос

    5 38 Отговор
    това не е само в Турция, по стара традиция хората много отговорно се отнасят към семейния живот и възпитават децата си от ранна възраст за това събитие.
  • 4 мдаа

    32 11 Отговор
    Затова ЕС още дълго ще е мираж.

    Коментиран от #33

  • 5 турче,ама от израел

    36 14 Отговор
    Ей,дойчовциии,ама вие сте отчайващо тъпи парчета!Как така веднъж не сложихте актуална и обективна снимка???Статията е за турските жени!Каква е тази снимка на жени със забрадки от Израел?Не виждате ли зад тях звездата на Давид-символът на Израел?И какво ще излезе-ама то май забулени жени има и в Израел,и в Германия,и в САЩ.Да го вземат дяволите,хубавата пропагандна статия замина на кино....

    Коментиран от #8, #26

  • 6 Факултето

    18 16 Отговор
    На 6 години е стара мома бе!

    Коментиран от #41

  • 7 За жените

    8 24 Отговор
    За жените не се знае кое е по трагичното - да те омъжат на 6 или да си мома на 66.
    По света има много традиции за добро или за лошо. О времена, о нрави ...... и всичко тече и всичко се променя. Джендърите вече правят паради и ................. как щеше да стане това .... примерно ...... 50-те години, не само у нас, а и в "развитите демокрации" !? :))

    Коментиран от #12

  • 8 Мъжа на урсула

    16 22 Отговор

    До коментар #5 от "турче,ама от израел":

    Е какво повече от евтина пропагонда за малоумници очакваш от вмирисано зеле, те са тинята

    Коментиран от #10

  • 9 Мнение

    37 10 Отговор
    Затова тази държава не я искат в ЕС, защото порядките им са още като средновековието и да си момиче или жена там е страшно.
  • 10 Мдаа

    29 10 Отговор

    До коментар #8 от "Мъжа на урсула":

    Скоро гледах и такъв филм, момичето още беше на 6 години когато го хареса работодателя на баща й. Баща й бил шофьор, а богаташа я поиска за жена и за да не остане семейството й без работа и гладно я дадоха, въпрос на оцеляване, жертваха я в името на другите деца. Богатите правят каквото си искат с бедните.
  • 11 джипси авер

    20 6 Отговор
    многу сиган многу нещу
  • 12 Възмутен

    41 1 Отговор

    До коментар #7 от "За жените":

    Да си мома или ерген на 66 не е трагично, а избор! Децата трябва да имат детство и да взимат осъзнати решения за брак! Децата не са разменна стока или играчки за богатите!
  • 13 мюмюн ага

    25 11 Отговор
    да бъдем снизходителни към турците и да не ги съдим строго,те все пак са примитивни хора изповядващи примитивна религия и живеещи при родовообщинни порядки,така че за тях това си е съвсем нормално

    Коментиран от #29, #32, #35, #39

  • 14 и тука така

    8 7 Отговор
    асаните отупват руzzoфилите от малки
  • 15 пояснение

    12 9 Отговор
    В някой по бедни райони на Турция се практикува следният обичай. Две бедни семейства , които не могат да осигурят зестри на своите деца , се споразумяват с предварителен договор , техните деца , когато пораснат достатъчно големи , да се вземат за мъж и жена . Неприятно е това , че на порасналите им деца не е оставен шанса , да имат избраник по сърце . Но това не значи , че ги женят още деца на 6 г. , и едва ли не ще роди на 7г. Бедните хора и без това нямат особено голям избор в живота. А така не се знае , от "лотарията на живота " какво ще ти се падне . Може естествено някой кривоглед теригрухтер , но може и неземна красавица . И от този договор не се бяга . Отказването може да доведе до между-семейни войни , и смъртни случаи . Също не е и масово , просто някъде още се практикува .

    Коментиран от #21

  • 16 Нане

    21 9 Отговор
    ислям, радикален от преди 8000 г дива работа
  • 17 АБВ

    14 3 Отговор
    Примати
  • 18 Ловчалъ

    19 9 Отговор
    При кюрдите момиченцата не се брояха за деца , питаш го колко детца имаш отговр пет но другите четири момиченца не ги броят и ги продаваха като добитък и повече не се интересуваха от нейната съдба но откакто Ердган е на влст всичко се промени , в момента всички момиченца задължително учат основно образование и имат същите права както всеки турски гражданин . Но още има родители които си продават свойте детца по на 10-11 годинки на терористичните организации .
  • 19 Гост

    15 14 Отговор
    От статията лъха некомпетентност и омраза към муслиманите!
    Това, че има група, която се смята за муслимани, не означава, че Исляма е такъв.
    Преди година-две, излезе българин, който каза че в българските манастири се правят оргии със самите попове вътре, това не значи, че християнството ги учи на това, нали?
    Покварени хора има на всякъде, но не трябва да се говори за религиятя им, а само за техните постъпки!
  • 20 Ти си

    9 13 Отговор
    Традиции , какво да се прави - Мохамедани се жени за Аиша когато е била на 6 годинки а като станала на 9 дъртия пръч консумирал брака..

    Коментиран от #22

  • 21 Гост

    4 8 Отговор

    До коментар #15 от "пояснение":

    Точно така, това са обичаи, които не са религиозно обвързани.
  • 22 Гост

    7 18 Отговор

    До коментар #20 от "Ти си":

    Пълни глупости, Айша (ра) е била на 18 години, а не на 8,това е грешна информация.

    Коментиран от #24

  • 23 000013

    16 6 Отговор
    Педофили сър ,копират пророка
  • 24 Ти си

    1 10 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Искаш да кажеш пе корона лъже ? Това си е чиста проба ереста....

    Коментиран от #30

  • 25 тиквенсониада

    12 3 Отговор
    Друго си е да си метреса на Вожд Бойко , срещу една къща в Барселона ! Нали ?
  • 26 Калпазанин

    5 9 Отговор

    До коментар #5 от "турче,ама от израел":

    То да не мислиш че дойче зелето е немско, еврейско е. Затова се излива тази @@@я по Турция Иран и Русия
  • 27 Лазар

    5 7 Отговор
    Ми то като ЕС и БГ , така се омъжихме за тия джен.дър.ля.Ние не навършили зрелостна възраст и ни намериха.

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Роза

    12 7 Отговор

    До коментар #13 от "мюмюн ага":

    Не всички турци са примитивни хора,а само отделни невежествени групи от тях,изповядващи религиозен фанатизъм и ограничено мислене.Със същия манталитет са и голям процент от нашите цигани.
  • 30 Гост

    5 8 Отговор

    До коментар #24 от "Ти си":

    Кажи ми, къде в Корана го пише?
  • 31 Значи

    3 10 Отговор
    Като се виде коя медия го е писала и няма смисъл да се чете а едно време имаше добър имидж в България dw ,,и другите като свободна Европа.. BBC гласът на Америка и д-р тъй подобни но стана ясно че 90/100 са пропагандни органи
  • 32 Мдааа

    2 6 Отговор

    До коментар #13 от "мюмюн ага":

    Амъна соктум еее недей така Мюмюн ибне
  • 33 копейката

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "мдаа":

    Така е. Като ви изкарам от ЕС,ще ви върна в каменната ера

    Коментиран от #38

  • 34 123-5858

    12 7 Отговор
    Това им е културата на миуслитата. Толкова! Мразя ги и в червата - генетична памет.
  • 35 Затова

    7 6 Отговор

    До коментар #13 от "мюмюн ага":

    Всички ходите да се лекувате в Истанбул
  • 36 Тия пак са добре

    5 2 Отговор
    "Омъжили" са момиченце за мъж. А какво да кажем за християнски секти където "омъжват" 6 годишни момченца за дърти пергиши.
  • 37 Хубава пропагандна статийка

    6 4 Отговор
    Която ще хване дикиш сред много примитиви като българите.
  • 38 хе хе хе

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "копейката":

    Вие сте просто буфер. Очевидно има нужда и от това в момента, останалото са фантазии.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Сейко - Сергейко

    2 0 Отговор
    Да бъдем снизходителни към Ганьовските комунделски талибани. Благодарение на съзидателния им фанатизъм бегето цъфна и върза.
  • 41 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Факултето":

    Не, на 30 години вече е стара мома! Откъде ти дойдоха на ума тези глупости? Кой родител ще жени дъщеря си на 6 години? Това е срам!
Новини по държави: