Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Февруари, 2023 16:08 4 571 55

Европа се оказа неподготвена да достави обещаните на Украйна танкове

  • украйна-
  • танкове-
  • германия-
  • европа-
  • експлоатация-
  • доставки

Някои държави стигнаха до заключението, че танковете в техните арсенали всъщност не са в състояние за експлоатация

Европа се оказа неподготвена да достави обещаните на Украйна танкове - 1
Източник: БГНЕС

Близо месец след като Берлин даде разрешение на европейските съюзници да изпратят произведени в Германия танкове в Украйна, потокът от Leopard, към който толкова много лидери обещаха да се присъединят, изглежда по-скоро като струйка, коментират в редакцията на американския вестник "The New York Times".

Някои държави стигнаха до заключението, че танковете в техните арсенали всъщност не са в състояние за експлоатация или им липсват резервни части. Политическите лидери срещнаха неочаквана съпротива в собствените си коалиции и дори от министерствата си на отбраната. И някои армии трябваше да върнат на работа пенсионирани инструктори, за да обучат украинските войници как да използват стари модели танкове.

Борбата за снабдяване с танкове Leopard на изпаднала в тежка ситуация Украйна е само най-ярката проява на реалността, която Европа отдавна е пренебрегнала: вярвайки, че широкомащабната сухопътна война е картина от миналото и наслаждавайки се на "размразяването“ на Студената война, държавите оставиха армиите си хронично недофинансирани. И когато Русия започна най-голямата сухопътна война на континента след Втората световна война, те се оказаха ужасно неподготвени.

Намеци за проблема се появяват многократно, откакто Русия нахлу в Украйна преди година, поради недостиг на оръжия и боеприпаси. Но сега, когато Германия и нейните съюзници се бориха седмици наред да съберат достатъчно Leopard 2, за да съставят два батальона танкове - общо 62 превозни средства - степента на тяхното затруднение стана още по-ясна.

Иронията на тази ситуация не бе подмината в Германия.

Седмици наред канцлерът Олаф Шолц се противопоставяше на кампания за интензивен обществен натиск от украински лидери, европейски политици и експерти по сигурността да снабди Киев с танкове и да позволи на други страни да изпратят някои от собствените им Leopard, въпреки опасенията на Германия, че това може да бъде възприето от Русия като ескалация на ситуацията от страна на НАТО. Мнозина се опитаха да окажат допълнителен натиск на Шолц с кампания в социалните медии: #Freetheleopards.

Сега танковете може да бъдат доставени на Украйна, но такива не тръгват към нея. Някои от страните, които поискаха разрешение за реекспорт от Берлин, изпитват затруднения с машините или все още се колебаят дали да ги изпратят на военните на Киев.

Въпреки че Европа разполага с приблизително 2000 танка Leopard 2 от различни модели - те са сред най-често използваните основни танкове на континента - обещанията за Украйна все още не достигат стотиците, от които тя твърди, че има нужда.

Германия е предложила 18, а Полша още 14, но оттам насетне по държави броят им намалява. И след като обещаните танкове влязат в битка, бъдат ударени или повредени, не е ясно кой Leopard - или коя държава - ще ги замени.

"Разбира се, някои държави са го направили или поне са обявили, че ще го направят“, обяви министърът на отбраната на Германия Борис Писториус на Мюнхенската конференция по сигурността този месец. "Но други не са направили това“.

"Това е, от което съм малко шокиран“, добави той. "Ясно е, че имаше някои държави – и няма да споменавам имена тук – които предпочитаха да се крият зад Германия. Да кажат: Бихме искали, ако ни позволят. Но когато дадохме позволение, те не направиха нищо“, заключи Писториус.

В частни разговори много германски и европейски служители, участващи в преговорите за доставка на танкове, казват, че ситуацията е по-сложна. Не толкова, че страните не желаят да изпълнят обещанията си, а по-скоро че са се сблъскали с грубо осъзнаване за това колко трудно е да бъдат реализирани.

В продължение на десетилетия европейските страни, които се радваха на "дивидента на мира“ след Студената война, гледаха на войната почти като на рудимент миналото, като редовно намаляваха бюджетите за отбрана. Сега "свитите“ армии са склонни да защитават това, което все още имат. А в НАТО се шегуват, че европейските армии са миниатюрни и затова често ги наричат "бонсаи“.

От години САЩ настояваха Европа да увеличи военните разходи, а през 2014 г., след като Русия заграби Крим, членовете на НАТО се съгласиха да харчат 2 процента от БВП до 2024 г. И все пак дори днес, според настоящите оценки на НАТО, само девет от 30 членове на Алианса харчат толкова, колкото бе договорено. Тринадесет страни, включително Германия, са изразходвали около 1,5 процента от своя БВП или дори по-малко.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    101 8 Отговор
    А ся.....???!!! На всеки украинец вече е раздадена лична манивела за палене на танк , а тези - нямали.....!!!???
  • 2 Сменям си ник-а

    78 1 Отговор
    Прочетох го преди час но малко по така.
    Вижте:
    Борбата за спазване на обещанията за предоставяне на танкове Leopard 2 на Украйна показа колко неподготвени са европейските военни сили. Това съобщава The New York Times .

    Коментиран от #51

  • 3 Назад, назад

    68 3 Отговор
    моме Калино !
  • 4 да де

    96 2 Отговор
    Европа се оказа неподготвена във всичко не само за танковете.

    Коментиран от #25

  • 5 КОТарАК

    11 103 Отговор
    ако питате мен-и де не ги достави , все тая!!! интересно ми е , как Рашка ще окупира и издържа 40млн.държава , като се вижда , че и себе си не може да издържа.

    Коментиран от #7, #16, #52, #54

  • 6 Теле

    71 3 Отговор
    В киев гокем пожар, кличко реве че са се взривили цистерни с кислород
  • 7 Теле

    46 3 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Колко милиона рече?

    Коментиран от #9, #34

  • 8 Да, бе

    94 4 Отговор
    Новият чл. 5 гласи:Който нападне нато да изчака да си боядисаме танковете... Смях през сълзи.
  • 9 КОТарАК

    23 4 Отговор

    До коментар #7 от "Теле":

    абе..нямат и 4 милиона..моя грешка

    Коментиран от #12

  • 10 Ха ха ха ха ха

    89 3 Отговор
    Айде нашите най изявени атлантици да ни светнат за страшното НатЮ. :)))) а НатЮто се оказа един балон.
  • 11 Дгокй

    90 6 Отговор
    Военолюбивото НАТО няма танкове, неможе да произвежда снаряди, мъжете джендъри!
    Късмет! Миролюбивата русия е до нас и ще ни пази от лошите!
  • 12 Теле

    34 0 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    Абе повече са 4 ама намаляха доста
  • 13 Обещанието

    66 6 Отговор
    не е изпълнение на поет ангажимент.
    Украинците са доста лъгани хора така че дано този път се светнат каква е истината за западните обещания.
    Между другото започнах да ги съжалявам а и скоро няма да съществуват ват както вече не съществува и украйна.
  • 14 0808

    61 5 Отговор
    Преди 1 час, източник: © РИА Новости
    Руските военни разгромиха въоръжените сили на Украйна в района на Харков и ЛНР
    МОСКВА, 28 февруари - РИА Новости. Киев загуби над 140 военнослужещи в Купянск и Краснолиманско направление за денонощие, съобщи руското министерство на отбраната.

    Коментиран от #19, #26

  • 15 мдам

    60 0 Отговор
    в общи линии, политическата "класа" която уж трябва да ни управляват на национално и интернационално ниво просто за нищо не става и трябва да бъдат изхвърлени от парламентарните си сгради. амин.

    Коментиран от #55

  • 16 Ха ха ха ха ха

    46 1 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Самата територия наречена Украйна е богата на природни ресурси..Донбас!
    Така, че в състава на РФ тази област Украйна няма да бъде в тежест.. Например, както нашия Северозапад е в тежест на бюджета..

    Коментиран от #17

  • 17 КОТарАК

    4 20 Отговор

    До коментар #16 от "Ха ха ха ха ха":

    офффффф..само от полза ще бъде ...))))) има ли Донбас вече??

    Коментиран от #23, #42

  • 18 Няма котки и пантери

    41 1 Отговор
    Лошо лошо седларов
  • 19 Фондация "Костя Копейкин"

    5 60 Отговор

    До коментар #14 от "0808":

    А гледахте ли видео с командващия руските войски в Беларус ген. Матовников . Нещо като на Соловьов синчето и на копейката балтийката . :))))
    В руZия няма много полове, там е само един пед раZZZi сър !

    Коментиран от #22

  • 20 Африканец

    60 3 Отговор
    ЕС се управлява от инфантилни ГМО-ЛБГТ политици
  • 21 Путинче

    4 64 Отговор
    Е нали НАТО бяха агресивен и застрашава Русия съюз. Сега се оказва че никой не е мислил не само да напада Русия ами даже нямат достатъчно танкове за защита. Единствената причина да съществува НАТО и все повече държави да искат да влязат в него е агресивната Русия. Лошото е че НАТО в момента е 90% САЩ а Европа повярва че руския вълк като си е сменил козината си е сменил и нрава обаче чак сега осъзнах реалността.

    Коментиран от #31

  • 22 ХАХАХА

    45 2 Отговор

    До коментар #19 от "Фондация "Костя Копейкин"":

    А ти гледа ли как байгън цена стълбите на аероплана и каква цицина в синьо зелен му цъфна? Но дори и ти

    Коментиран от #24

  • 23 Ха ха ха ха ха

    61 3 Отговор

    До коментар #17 от "КОТарАК":

    Ти питаш как ще издържа 40 милионна Украйна. Аз ти отговарям! Да, югоизточната част на Украйна е богата на природни ресурси...
    Украйна до преврата през 2014 г. беше на светлинни години пред България... След 2014 г., т. е. след баничките на Нюланд, започна разрухата в Украйна, падане на доходите на хората... При толкова въглища, Украйна започна да купува въглища:)))
  • 24 Ха ха ха ха ха

    53 1 Отговор

    До коментар #22 от "ХАХАХА":

    Ама от кой аероплан, защото той пада от всичките:))качу ли се на самолет и пада по стълбите:))) Затова от Полша го закараха с влак в Киев :)))

    Коментиран от #33

  • 25 хах

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    На факти ли вярвате?
  • 26 ТИРбушон

    1 22 Отговор

    До коментар #14 от "0808":

    Вкуплм с тасс си ги заври там где слънце не огрява.
  • 27 така ли

    23 0 Отговор
    Идва помощ на чаркове ....Ама с сърце. и ленти....
  • 28 Мдааа....

    41 1 Отговор
    Още една година,ако продължи войната Европа може и да остане и без оръжие и танкове.Свършат ли боеприпасите ще пращаме войските.

    Коментиран от #44

  • 29 Сандо

    45 1 Отговор
    Лъжливият Запад излъга и най-верния си слуга /на народа/ Зеленски.
  • 30 Сократ

    47 1 Отговор
    Европа се оказа неподготвена за нищо. Но е добре подготвена да лиже и ближе на сащ.
  • 31 Значи

    41 0 Отговор

    До коментар #21 от "Путинче":

    Ти сам си отговори на твоя си въпрос... Казваш, че Нато е 90% САЩ, а останалите 10% (Европа) нямат и боеспособни танкове.! Сиреч агресивността е от онези 90%,а не от васалите с 10%.!
  • 32 Ами

    29 1 Отговор
    Като няма танкове и оръжие по един варел на всеки украинец и прашки да мятат камъни.Що боеприпас им се даде,и пак не стига.Нали уж напредвали ,а все едно положение тъпчат.
  • 33 ДДРОнег

    8 3 Отговор

    До коментар #24 от "Ха ха ха ха ха":

    За специалиста по,пързалките и колелата ли намекваш?
  • 34 не връзмай кусур

    28 0 Отговор

    До коментар #7 от "Теле":

    на котарака - нито за данни, нито за факти, нито за коментар. Толкова си може, както и другите нагласени противници на Русия.
  • 35 Шаро

    27 2 Отговор
    И кво стана сега, тя Арматата уж стана за смях, щото нова разработка, пък те изпитаните западни не щат от халетп да излязат.
  • 36 От Мордор с любов

    27 1 Отговор
    Тъкмо бяхме подготвили Корнетите,да си поиграем на воля на лов на котки и кво ся нямало да идват.Абе хора не си правете майтап,давайте ги всичките там леопарди,чалънджъри,абрамси да си пострелямена воля в реални условия и най важното с много любов.
  • 37 БЪЛГАРИН

    26 1 Отговор
    Испания отказа да прехвърли танкове Leopard на Украйна поради тяхното „абсолютно плачевно състояние“. Според испанския министър на отбраната Маргарита Роблес изведените от експлоатация германски танкове Leopard 2A4, обещани на Украйна, са били консервирани повече от десет години, повторното консервиране на такова оборудване е изпълнено с риск за хората, които го използват, така че доставката на това оборудване в Украйна е невъзможно.

    Преди това Испания обеща от 4 до 6 танка.
  • 38 нормален

    24 3 Отговор
    Европа трябваше най-напред да накара зеления да спазва минските споразумения и да спре да избива мирни граждани и дечица в донбас 2014 година така че с танковете са закъснели
  • 39 Европа

    18 2 Отговор
    Знае какво е чака след това НЕЧЕСТНО ВЪОРЪЖАВАНЕ НА УКРИТЕ!
  • 40 Европа

    10 1 Отговор
    Знае какво е чака след това НЕЧЕСТНО ВЪОРЪЖАВАНЕ НА УКРИТЕ!
  • 41 Леофарс

    8 1 Отговор
    Кой, каквото търси, намира. Включително и гризване на дървото. Ден
  • 42 соломон напасания

    16 1 Отговор

    До коментар #17 от "КОТарАК":

    Иди сега в Мариупол или потърси в нета , повярвай изглежда по добре от Варна с кв. Владиславово (прострени гащи които се виждат от летището - бразилско фавело ) . Гледах документален филм .......

    Коментиран от #53

  • 43 Геренски

    3 19 Отговор
    Полша подарява на Украйна още 70 танка, вкл. 10 броя от легендарния LEOPARD 2.
    Слава на Полша!
    Слава на Украйна!

    Останалите 60 са ПЛ 91 Тверди. Модернизирана версия на базата на Т-72,но с нов двигател
    полско производство касто и редица електронни уреди , компютърен балистичен калкулатор ,сензори за лазерно облъчване и др. Според поляците превъзхожда Т-90. А и не само според
    тях ,Малайзия ги предпочете и ги закупи , в пряка конкуренция с Т-90

    Коментиран от #45

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Аха верно

    15 2 Отговор

    До коментар #43 от "Геренски":

    Като са толкова добри пошляците в правенето на танкове защо купуват толкова много танкове от Южна Корея!!!?

    Коментиран от #46

  • 46 Геренски

    3 8 Отговор

    До коментар #45 от "Аха верно":

    Аз какво съм казал ,че е по добър от Т-90 ,а не ,че е по добър от Абрамс ,Блек пантер и Леопард.
  • 47 Гост

    4 6 Отговор
    Явно победата над Путин се отлага. Дано не е окончателно.
  • 48 зоопарк

    0 4 Отговор
    Да не стане некоя изненада в Донбас за орките.
  • 49 Токсик

    12 1 Отговор
    Смешните шваби с великата си икономика правели само по 8 танкови двигатели за Леопард на година, иначе сме много силни в производството на Голф. Онези пък още по-смешните кравари произвеждали само по 12 танка Абрамс на месец , те даже и Голф не правят. И тези жалки палячовци тръгнали да воюват с великата Русия, абе къде сте тръгнали вие бе?! Оказа се, че украинската армия е била най-голямата в на континента и още преди конфликта е събрала оръжието на цяла източна Европа и част от Африка, за да се приготви за нападение срещу руснаците, т.е. тяхната армия е била колкото на цяла Европа взети заедно всички армии и руснаците пак ги смачкаха.
  • 50 Некой си

    1 8 Отговор
    Абе ..много интересна картинка...в ЕС нема танкове, ама НАТОто воювало с Русия..ти да видиш какви ги приказва Жужко от бункера..тц.тц..тц.ти да видиш..ко праи страхът, а...
  • 51 Некой си

    1 10 Отговор

    До коментар #2 от "Сменям си ник-а":

    Ти да видиш..биое неподготвени..а Жужи вече цела година драпа край Бахмут и Донецк ..воювал бил с НАТО, а не с Украйна..нещо не се връзват нещата..ма ич. И кой лъже сега, а?
  • 52 Калин

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Бивша Украйна вече има население 15 милиона, за какви 40 бълнуваш ?!
  • 53 Яхтсмен

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "соломон напасания":

    Ти па..язе колко наши яхти съм видел у гръчки пристанища..и на всички висеха я гащи, я сутиени от простора..а каква миризма на боб в гърне се носеше ..мани, мани..
  • 54 един от многото

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Ще ги прати всички да копаят газо и нефтопроводи за Китай , като го свършат , до Пакистан , следващия ще е до Индия. Така , че ще работят и ще се издържат , докато издържат!
  • 55 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 3 Отговор

    До коментар #15 от "мдам":

    Русофилската проказа е плъзнала навсякъде!
Новини по държави: