5 Март, 2023 22:35 1 647 8

Петима убити при азербайджанско-арменски сблъсък в Нагорни Карабах

  • азербайджан-
  • армения-
  • нагорни карабах-
  • убити

Спорният регион е международнопризнат за част от Азербайджан, но населението му се състои предимно от етнически арменци

Петима убити при азербайджанско-арменски сблъсък в Нагорни Карабах - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петима души бяха убити при престрелка между азербайджанските сили и етническите арменци в региона Нагорни Карабах, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на съобщения от Азербайджан и Армения.

Азербайджанското министерство на отбраната каза, че двама войници са загинали при престрелка, след като азербайджански войски са спрели конвой, подозиран от тях, че пренася оръжия. Според ведомството конвоят е използвал неразрешен път.

Арменското външно министерство заяви, че трима служители на вътрешното министерство на Нагорни Карабах са били убити. Според него конвоят е пренасял документи и служебен пистолет. То определи като "абсурдни" твърденията на Азербайджан, че са били пренасяни оръжия.

Спорният регион е международнопризнат за част от Азербайджан, но населението му се състои предимно от етнически арменци. Нагорни Карабах е бил в центъра на две войни между Азербайджан и Армения, откакто двете страни получиха независимост след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. През 2020 г. имаше шестседмичен конфликт, който завърши с примирие и изпращане на руски миротворци, които остават в региона, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    17 5 Отговор
    Азербайджан се превръща в най-важната част от южния транспортен коридор. Строителните работи се извършват по цялата Транскавказка железница (включително Иран). Брюксел отчаяно се опитва да осуети Русия, като изпраща странни мисии в Ереван.

    Коментиран от #2

  • 2 Баро

    6 18 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    Глупости и тия няма до мирясат скоро а виновна е русия защото иска тя да кажи кой кой е
  • 3 Гориил

    10 3 Отговор
    Байдън натисна балтийските страни.
  • 4 Арррр

    10 7 Отговор
    там може да си се убиват колкото си искат, те не са важни, най важанта държава във света е украйна вмомента и това да победим руснаците най накрая вече след толкова много години и опити крайно време е, събрали сме се, много сме, гладни сме за ресурсите им, ще платим всяка цена - за да не ги платим ...

    Коментиран от #6

  • 5 Урааа пръц

    10 1 Отговор
    Русия помага на Арменците. Както помага на Сърбите.
  • 6 Ко речи, ко?

    6 14 Отговор

    До коментар #4 от "Арррр":

    Техните ресурси? Това са заграбени земи и ресурси от азиатските народи в Сибир. Русия е последната колониална империя, която трябва да се разпадне.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 1234567

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ко речи, ко?":

    Абе тоя Рус кат го изгонят от земите дето е заграбил. Ще го приемат ли пак в Киев
  • 8 Арррр

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ко речи, ко?":

    абе отвори прочети бе - цивилизованите сащ имат колонии в днешно време не русия, имам впредвид реални и официални, а неофициални като нашата територия имат много на брой. също те имат и т. н. от теб заграбени земи - примерно цяла северна америка, конкретно мексиканските щати на юг, а да не говорим за доктрината монро която не разрешава "противникови" военни бази в съседния континент! не държава континет - осъзнаваш ли го това нещо какво ще разпадаш като на вашите господари името им е съединени амеркинакси държави 51 на брой, не е ли по логично те да се разпаднат и света да си отдъхне най после