Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Март, 2023 11:02 714 9

Лидерите на германските социалдемократи са в Киев

  • киев-
  • посещение-
  • немски-
  • социалдемократи-
  • украйна

На изненадващо посещение

Лидерите на германските социалдемократи са в Киев - 1
Източник: Shutterstock

Съпредседателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Ларс Клингбайл и шефът на парламентарната ѝ група Ролф Мюцених пристигнаха на изненадващо посещение в Киев тази сутрин, съобщава "Зюддойче цайтунг".

Това е първата визита от началото на войната на представители на ръководството на ГСДП. Предвидени са срещи с парламентарния председател Руслан Стефанчук, външния министър Дмитро Кулеба и кмета на Киев Виталий Кличко, предаде БТА.

Посещението носи сериозен знаков характер заради дългогодишната политика на благоразположеност към Русия на германските социалдемократи, които не се ползват с добро име в Украйна, а целта на визитата е да се дадат уверения на Киев, че помощта за Украйна ще продължи, коментира "Зюддойче цайтунг". ГСДП е обвинявана, че десетилетия наред е имала напълно погрешна преценка за руския президент Владимир Путин и че прекалено много е залагала на сътрудничеството с Москва.

Например личността на председателя на парламентарната група на социалдемократите в Бундестага Мюцених е особено критикувана в Украйна в частност заради резервираното му отношение към предоставянето на военна помощ на Киев и призивите му за дипломатически диалог. През януари в остра публикация в Туитър украинският заместник външен министър Андрий Мелник написа, че "той (Мюцених) завинаги ще остане в историята като най-ценния актив на Русия в блокирането на помощта за Украйна от началото на пълномащабната руска агресия".

Под натиска на обществеността и медиите ГСДП миналата година беше принудена да се откаже от дългогодишния си курс на диалог с Русия, чието начало е поставено още от канцлера Вили Брант (1969 - 1974) с така наречената му Източна политика, довела до първата официална среща между ръководствата на тогавашните Западна и Източна Германия.

Очаква се на конгреса на партията през декември вижданията ѝ за външната политика на Германия, а с това и за отношенията с Русия да бъдат предефинирани.

От началото на руската инвазия Украйна беше посетена и от други политици от ГСДП, включително от канцлера Олаф Шолц и министъра на отбраната Борис Писториус.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    11 0 Отговор
    Тая статуя и оная грозотия в София, един ли психопат ги е ваял?
  • 2 Мдаа..

    9 0 Отговор
    Ще го кандардисват за "мир",откъм Шрьодеровата партия са.Пък Зеленото пак ще иска гулдени за бело и барут,старата опера..
  • 3 гост

    14 0 Отговор
    Ех, германска мечта за ПОХОД НА ИЗТОК ! Нали Хитлер им бе обещал, че всяко германско семейство ще има имение в Украйна РОБИ - СЛАВЯНИ! А относно социалдемокрацията, тя вече потвърждава думите на Ленин, че са предатели на интересите на работническата класа.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Брендо

    7 0 Отговор
    Да идват, за всички ще има от стоката....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 МирО

    13 0 Отговор
    Тия пък какъв го крепът там? Не видяха ли техните избиратели за кого са в конфликтът, танкът пред руското посолство покрит целият с цветя от немците и стъпканото на земята уркско знаме не им ли говори какво подкрепят немците?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: