Last news in Fakti

6 Март, 2023 18:45 627 7

Въпреки протестите Иран ще наказва жените без хиджаб

  • жени-
  • иран-
  • наказание-
  • протест-
  • хиджаб

Демонстрациите започнаха след смъртта на 22-годишната иранка от кюрдски произход Махса Амини, след като беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло

Въпреки протестите Иран ще наказва жените без хиджаб - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жените, които нарушават ислямския дрескод, ще бъдат наказвани. Това заяви ръководителят на съдебната власт на Иран Голамхосейн Мохсени Еджей, съобщават "Ройтерс" и официалната новинарска агенция ИРНА.

Решението е потвърждение на закона след месеци на безредици в страната, довели до смъртоносни репресии.

"Свалянето на хиджаба е равносилно на показване на враждебност към ислямската република и нейните ценности. Хората, които участват в подобно ненормално действие, ще бъдат наказани", подчерта Еджей.

"С помощта на съдебната и изпълнителната власт органите на реда ще използват всички налични средства, за да се справят с хората, които сътрудничат на врага и извършват този грях, който накърнява обществения ред", допълни той.

Продължилите с месеци протести доведоха до смъртта на над 500 демонстранти и предизвикаха най-голямата криза в Иран от десетилетия.

Демонстрациите започнаха след смъртта на 22-годишната иранка от кюрдски произход Махса Амини, след като беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло.

След смъртта на Амини все повече жени в Иран отказват да носят хиджаб, особено в модерната северна част на Техеран.

Носенето на хиджаб стана задължително за всички жени в Иран през април 1983 г. - четири години след революцията от 1979 г., която свали подкрепяната от САЩ монархия.

След въвеждането на закона за хиджаба и с промяната на нормите за облекло стана обичайно да се виждат жени, обути в тесни дънки и с широки, цветни забрадки.

През юли миналата година година обаче крайно консервативният Раиси призова за мобилизиране на "всички държавни институции за прилагане на закона за забрадките".

Въпреки това много жени продължиха да нарушават правилата.

Източници : "Ройтерс" / официалната новинарска агенция ИРНА


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сорос до медиите

    3 3 Отговор
    Хайде на грантоветееееее ХАХАХА
  • 3 Хахаха

    6 6 Отговор
    Време русофилчетата влюбени в режими на диктатура , да тръгнат и за Иран.
  • 4 Гост

    3 2 Отговор
    Оля....,как ще ти подейства да се движиш като нинджа по пътя....и ти си половин нинджа....
  • 5 Калкулатор

    3 1 Отговор
    Прави са хората.Виж като им дадохме власт,какви поразии стават по света
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 А защо е снимката на жени с бурки?

    1 1 Отговор
    В Иран не носят такива. Хиджабът е нещо различно, а авторката би трябвало да го знае, ако съдим по името й.