Last news in Fakti

6 Март, 2023 19:15 599 2

Кибератака блокира работата на една от основните болници в Барселона

  • испания-
  • барселона-
  • кибератака

В резултат на кибератаката, извършена вчера срещу Клиничната болница в Барселона, са блокирали компютрите в лабораториите, спешното отделение и фармацията в три главни звена на болничното заведение и в няколко външни клиники

Кибератака блокира работата на една от основните болници в Барселона - 1
Снимка: Shutterstock

Кибератака срещу една от основните болници в Барселона блокира компютърната система на здравното заведение и доведе до отменянето на 150 операции, които не са били спешни, и на около 3000 медицински прегледа, предаде АП, като се позова на властите.

Хакерите извършили вчера нападението с рансъмуер - зловредна програма, която шифрова информацията на заразения компютър и изнудва потребителя да плати откуп, за да получи ключ за отблокиране.

В резултат на кибератаката, извършена вчера срещу Клиничната болница в Барселона, са блокирали компютрите в лабораториите, спешното отделение и фармацията в три главни звена на болничното заведение и в няколко външни клиники.

Кибератака блокира работата на една от основните болници в Барселона
Снимка: Shutterstock

"Не можем да прогнозираме кога системата ще бъде възстановена", каза на пресконференция днес директорът на болницата Антони Кастелс. Той добави, че планът на болницата за действие при извънредни ситуации ще ѝ позволи да продължи дейността си през следващите няколко дни, но изрази надежда, че проблемът ще бъде разрешен по-бързо.

Регионалната агенция по киберсигурност в Каталуния работи по възстановяване на компютърната система на болницата, се казва в изявление на местните власти. Хакерската атака е проведена от чужбина от група, наречена "Рансъм Хаус", казаха днес от агенцията.

"До момента хакерите не са поискали никакъв откуп, но и да го направят, няма да им бъдат дадени никакви пари", заяви секретарят на каталунското регионално правителство за телекомуникациите Седжи Марсен.

Цялата документация на болницата в момента се води на хартия, а новите спешни случаи се пренасочват към други медицински заведения в града.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    1 0 Отговор
    Ребятата се похвалиха вече за болницата. Удрят каквото могат да докопат.

    Коментиран от #2

  • 2 Братушка

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Ми да ударят ЦИК, ве !
Новини по държави: