Last news in Fakti

18 Март, 2023 22:51 1 483 23

"Политико": НАТО ускорява складирането на военно оборудване по източния фланг на алианса

  • политико-
  • нато-
  • военно оборудване

Алиансът ще определи десетки хиляди военнослужещи, които могат да се притекат на помощ на съюзниците в кратки срокове

"Политико": НАТО ускорява складирането на военно оборудване по източния фланг на алианса - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През следващите месеци НАТО ще ускори усилията си за складиране на оборудване по източния фланг на алианса и ще определи десетки хиляди военнослужещи, които могат да се притекат на помощ на съюзниците в кратки срокове - ход, който има за цел да спре Русия да разшири войната си извън Украйна, посочва "Политико", цитиран от БТА.

За да се случи това обаче, НАТО трябва да убеди отделните държави да предоставят различни елементи: Войници, обучение, по-добра инфраструктура - и най-вече големи количества скъпи оръжия, оборудване и боеприпаси.

Тъй като страните вече се притесняват за собствените си запаси от боеприпаси, а Украйна изпитва остра нужда от повече снаряди и оръжия от съюзниците, съществува риск не всички съюзници на НАТО да изпълнят обещанията си да допринесат за новите планове на алианса.

Това е предизвикателство, с което НАТО се е сблъсквала и в миналото, и което експертите се опасяват, че може да се превърне в постоянен проблем за западния алианс, тъй като войната на Русия навлезе във втората си година. Докато САЩ и ЕС правят планове за бързо осигуряване на повече оръжия, процесът на попълване на запасите неизбежно ще отнеме време.

Това би могло да попречи на стремежите на НАТО. Тази пролет (на срещата в Брюксел на 3-4 април - бел. ред.) военните лидери ще представят актуализирани регионални отбранителни планове, които имат за цел да помогнат за предефиниране на начина, по който алиансът защитава своите 1 млрд. граждани.

Числеността на силите ще бъде голяма, като официални лица изказват идеята за до 300 000 военнослужещи на НАТО, необходими за осъществяването на новия модел. Това означава много координиране и убеждаване.

Първото ниво на готовност може да се състои от около 100 000 войници, готови да се придвижат в рамките на 10 дни, казва Хайнрих Браус, бивш помощник генерален секретар на НАТО по отбранителната политика и планирането на силите. Възможно е да се включат и многонационални бойни групи, които алиансът вече е създал в източния фланг.

След това вторият ешелон на войските ще подкрепи тези войници, готови да се разгърнат от страни като Германия в рамките на 10 до 30 дни.

Но процесът може да се окаже сложен. Защото за толкова бързо придвижване, дори и за един месец, са необходими много хора, оборудване и обучение - и много пари, посочва "Политико".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бум

    23 6 Отговор
    Скоро ще има Буууууум !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мда

    6 33 Отговор
    Руснаците да стягат дуварата, че НАТО идва и ги чака разгром!
  • 4 323в

    29 1 Отговор
    за войници не сме се разбирали има си платена армия , иначе на секундата ставам дезертьор

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ветеран от Протеста

    12 13 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Лично за теб от НАТО са ти приготвили палатка и закътано място на Моста на Дружбата,където да Протестираш,без да те прегази някой Натовски танк.Носи си бельо,памперси и мокри кърпички.
  • 7 Премини на Дегазин

    31 4 Отговор
    готови ли сте да умрете за благополучието на Америка, ганиовци? Защото томно това иска Америка

    Коментиран от #18, #21

  • 8 Това защо,

    22 2 Отговор
    от миролюбие ли е?
    Владимир Путин: „Знаете ли, в общественото съзнание и употреба у нас навлезе израз „неприятелски държави“. Той не отразява точно съществуващите реалности или, може да се каже, изобщо не отразява. Защото имаме неприятелски елити в определен брой държави, враждебни управляващи.
    А политическата система в много страни по света, за съжаление, е такава, че често издига на върха хора с доста ниско ниво на образование и обща култура. Те понякога не разбират какво говорят и правят. Резултатът, както знаете, е очевиден. Тяхната работа е вредна за собственото им население и собствения им бизнес.
    Освен това, за съжаление - казвам го наистина със съжаление, защото ние сме заинтересовани нашите европейски партньори да бъдат независими, суверенни и да вземат решения, основани на националните интереси - но, за съжаление, това не е съвсем вярно, а често и съвсем не е така".
  • 9 НАТО ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ

    22 4 Отговор
    БЪЛГАРИЯ СКОРО НЯМА ДА Е В НАТО И ТОЧКА.



    ХАХАХХАХАХХДХХАЙАХХАХАХЙАС Д ФАКТ

    Коментиран от #10

  • 10 Един българин

    6 22 Отговор

    До коментар #9 от "НАТО ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ":

    Вън на петиколонници - русороби от България.
    България е в НАТО и ЕС и там ще бъде.
    Копейките едвам събират 12% не сте фактор

    Коментиран от #16

  • 11 Хахаха хохохо

    16 2 Отговор
    9М730 Буревестник vs дестки хиляди натов4ета горките натов4етаа..
  • 12 Реалист

    20 2 Отговор
    Владимир Путин руския президент каза на 2 Февруари деня от победата при Сталинград
    - За НАТО сме приготвили съвсем различни оръжия и не са танкове, самолети, камиони, войници..

    Коментиран от #15

  • 13 Бай Натю

    0 16 Отговор
    Единственият проблем пред НАТО ще бъде, че от руска страна няма да има кой да подпише акта за пълната и безусловна капитулация на Русия. Психопата Путин и шайката му или ще бъдат линчувани от самите руснаци или ще са избягали в Северна Корея.

    Коментиран от #14

  • 14 Путлера може и да се гръмне

    0 13 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Натю":

    Като неговия идеолог гитлер
  • 15 Геният шахматен

    0 9 Отговор

    До коментар #12 от "Реалист":

    Гениално, стотици хиляди рускини, жените на ребятата мигилизирани в текущите мобилизации за непревземаемия вече 8 месеца бахмут
  • 16 Жоро баровеца

    1 13 Отговор

    До коментар #10 от "Един българин":

    Трябва да свикват, изкукуригалите пенсии от миналия век сссрски и новите пишлвмета промити с рузка пропаганда
  • 17 Жоро баровския бос

    0 12 Отговор
    Крайно време беше, по-добре късно отколкото никога
  • 18 Уса

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "Премини на Дегазин":

    Ще ти отговоря като американец.Скоро приятел ме попита същото и му казах,че съм готов да върна американския си паспорт,но няма да воювам за сорос и неговите корпорации.Америка не е заплашвана и въвличана във войни от втората световна война до днес и на практика няма истински врагове освен измислените.Имам спестени пари,но тях няма да върна,защото съм ги изкарвал в много труд и лишения,като съм плащал редовно своите данъци към държавата.Веднага се отказвам от американското гражданство в момента в който злоупотребят с моето доверие и застрашат живота на моето семейство.Мразя сорос както повечето американци
  • 19 Уса

    16 0 Отговор
    Напускайки България се надявах,че ще стане нормална западна държава.С годините разбрах,че България не става нормална държава и запада има огромна вина за това.Постоянно ограбвана от чужди държави и владичества това е БЪлгария днес.На практика само Русия е помогнала в миналото да бъде възстановена българската икономика останалите са ни пробутали един кореком,който днес го има във всеки български магазин и какво от това всичко е боклук.С Русия трябва да сме приятели,но само толкова,защото днешна Русия не е старата Русия,както и днешна Америка не е старата Америка.Рецептата е да гледаме само себе си и се борим за своите.Бъдещето винаги е било в ръцете на търговията и мира
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хм Хм

    0 5 Отговор

    До коментар #7 от "Премини на Дегазин":

    "готови ли сте да умрете за благополучието на Америка, ганИОвци? Защото томно това иска Америка"

    А ти готов ли си да завършиш трети клас?
  • 22 Виктор

    0 1 Отговор
    През ВСВ, България се въздържа от изпращане на войски на източният фронт, но по късно Русия, вместо да покаже признателност, уважение и благодарност, за проявеното съчувствието към нея, ни окупира и натрапи насилствено безуспешният и пагубен за страната ни социалистически строй! Явно, тя от благородство не разбира! Вече сме в 21-ви век, но в името на имперските си амбиции, тя пренебрегва общоустановените морални норми и невъзмутимо върши това, което наблюдаваме в Украйна. Хубавото на такава ситуация е, че не дава възможност, да се измъкнем с дежурното, "ние сме за мир", а трябва категорично да вземем страна! Страната на успеха или не!

    Коментиран от #23

  • 23 Чети юроде

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Виктор":

    Я прочети кой ни даде на СССР тогава! Дали не беше Оня с пурата, който искаше "България да заприлича на картофена нива" и срина София, Враца, Кюстендил......и избиха и осакатиха десетки хиляди българи тогава.
    За капак на всичкото това, такива като тебе даже и паметник им построихте!!!