Last news in Fakti

20 Март, 2023 15:15 780 6

43 000 души са жертвите на сушата в Сомалия за миналата година

  • сомалия-
  • суша-
  • глад-
  • жертви-
  • сзо

Според прогнозите най-малко 18 000 души ще загубят живота си през първите шест месеца на тази година

43 000 души са жертвите на сушата в Сомалия за миналата година - 1
Снимка: Shutterstock

Около 43 000 души са загинали по време на най-дългата суша, регистрирана в Сомалия миналата година, като половината от тях вероятно са били деца, предаде днес АП, като се позова на нов доклад.

Това е първото официално обявяване на броя на жертвите на сушата, обхванала големи части от Африканския рог, отбелязва агенцията.

Според прогнозите най-малко 18 000 души ще загубят живота си през първите шест месеца на тази година.

"Настоящата криза далеч не е приключила“, се казва в доклада, оповестен днес от СЗО и УНИЦЕФ и изготвен от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

За шеста поредна година Сомалия и съседките ѝ Етиопия и Кения се изправят пред дъждовен сезон без дъжд.

ООН и партньорите ѝ по-рано тази година заявиха, че вече не предвиждат официално обявяване на глад в Сомалия, но нарекоха ситуацията "изключително критична“, като само в тази страна има повече от 6 милиона гладуващи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сомалийче,гладно като автор в Факирбг

    2 1 Отговор
    Имам решение;европейските колонизатори връщат половината,от това,което са заграбили за стотици години.А по тези земи са плячкосвали и италианци,и французи,и англичани!Защо ли не се учудвам,че сомалийчетата са толко зле

    Коментиран от #4

  • 2 123

    2 2 Отговор
    Изгубихме се във времето помагайки на Украйна
    с оръжия и без гласно без очливо обръщаме гръб на най стина нуждаещите се страни срам за нас срам за Европа срам за псевдо евроатлантическите дупедавци
  • 3 Помощ за Сомалия

    0 1 Отговор
    Сега нека целият демократичен свят се обедини и помогне на тези бедстващи хора, както помогнахме на Украйна. Нека всички си закичим фейс профилите със сомалийското знаме...
  • 4 Причината за

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "сомалийче,гладно като автор в Факирбг":

    глада не е в това, че са били ограбвани, ние за 700г. робство никога не сме гладували, но ние сме или поне били много работливи и не сме чакали някой да ни храни. Тия са били в робство 50-60г. и колонизаторите са копали желязна, медна и калаена руда, нещо което свободна Сомалия не прави сега, а се занимава с пиратство.
  • 5 Не бива да се

    1 0 Отговор
    грижат развитите държави за развиващите се. Африка от 228млн през 1950 сега е с 1,3 млрд. население благодарение на тези помощи. Колкото повече им помагат, толкова повече се плодят и помощта все не достига и емигрират в ЕС където живеят 6% от населението на света. Няма място за 1,3млрд африканци, 1,2млрд. араби и още повече индийци, пакита, китайци, руснаци и други азиатци.
  • 6 Гост

    1 0 Отговор
    Пратим ли помощи,тези продължават да се плодят.