28 Март, 2023 12:09 1 935 13

“Амнести интернешънъл": Западът прилага двойни стандарти спрямо правата на човека по света

  • амнести интернешънъл-
  • правата на човека-
  • двойни-
  • стандарти-
  • украйна

Това беше подчертано от твърдия и бърз отговор на руската инвазия в Украйна

“Амнести интернешънъл": Западът прилага двойни стандарти спрямо правата на човека по света - 1
Източник: Shutterstock

Западните държави прилагат "двойни стандарти", когато става въпрос за справяне с нарушенията на правата на човека по света, което беше подчертано от твърдия им и бърз отговор на руската инвазия в Украйна, посочи "Амнести Интернешънъл", съобщи ДПА.

"Решителният отговор на Запада на руската агресия срещу Украйна рязко контрастира с плачевната липса на смислени действия по отношение на тежките нарушения от страна на някои от техните съюзници, включително Израел, Саудитска Арабия и Египет", се казва в изявление на неправителствената организация след публикуването на годишния ѝ доклад вчера.

"Годишният доклад на "Амнести интернешънъл" за 2022 г. подчертава двойните стандарти по света по отношение на правата на човека и неспособността на международната общност да се обедини около последователно прилагани права на човека и универсални ценности", се казва в него.

"Нахлуването на Русия в Украйна е смразяващ пример за това какво може да се случи, когато държавите си мислят, че могат да пренебрегват международното право и да нарушават правата на човека без последствия", е цитирана да казва в съобщение за медиите генералният секретар на "Амнести интернешънъл" Аниес Каламар.

"Реакциите на руската инвазия в Украйна ни дадоха някои доказателства за това какво може да се направи, когато има политическа воля", добави тя.

В същото време западните държави пренебрегват "злоупотребите на Израел с апартейда срещу палестинците", както и, например, нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия, се казва в доклада.

Прилагането на такива двойни стандарти насърчава режимите по света да не обръщат внимание на нарушенията на правата на човека и насърчава по-нататъшни репресии, посочва "Амнести интернешънъл".

Каламар призова реакцията на войната в Украйна да се превърне в "модел" за справяне с нарушенията на правата на човека навсякъде по света.

Наречен "Състоянието на правата на човека в света", докладът също така остро критикува придружените с насилие репресии на иранския режим срещу протестиращите срещу властите, както и опитите на Пекин да сплаши демонстрантите с насилие и заплахи.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А в Русия няма

    5 56 Отговор
    никакви стандарти. Каквото каже путин това и става. Ей такива хора харесват нашите русофили!

    Коментиран от #3

  • 2 ТрампЛин

    1 8 Отговор
    Проба
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    45 3 Отговор

    До коментар #1 от "А в Русия няма":

    А у нас става това което кажат от
    ЯК КОЗ ‼️
    Ей такива управници-васали харесват нашите отворидупезаединдолар ‼️‼️
  • 4 ТрампЛин

    5 41 Отговор
    Добре де, две седмици забрана за писане в този форум, където се сипят обиди и заплахи, заради едно пожелание което няма да спря да повтарям! Това е повече от Цинизъм!!!


    Да пожелаем на всички русофили у нас, крепко здраве и дълъг живот, за да се наслаждават на Свободна и Независима от русия България!!! Да живее България!!!

    Готов съм за още две седмици забрана.
  • 5 Западът умре..

    27 3 Отговор
    Дайте да погледнем на Изток,щото в гробища не се живее.Жена,деца,тъща,данъци - не ми е време да си търся пола и други идиотщини!
  • 6 Краварска медия

    24 1 Отговор
    Абе малко сте го преразказали,ама карай да се лее жълтопаветна пропаганда
  • 7 Флипп

    37 1 Отговор
    Интересно, пак са изпуснали зверствата на ФАЩ в Ирак и Афганистан
  • 8 Ало, ало...

    18 3 Отговор
    А добро утро. На това му се вика "утвърден световен ред", а не двоен стандарт.
  • 9 Милен

    18 3 Отговор
    Тия то това амнести къде бяха когато повече от две години се потъпкваха правата на хората под прикритието на борбата за тяхното здраве, колко хора бяха бити по протести в така наречените демократични страни, колко хора бяха поставяни под домашен арест без никаква причина?
  • 10 Сащ са война

    10 3 Отговор
    Сащ са международна диктатура!
  • 11 Дедо Z

    7 1 Отговор
    А за Франция и Макрон нещо ще кажат ли тези мижитурки?За Капитолия и САЩ?
    За Гуантанамо?
  • 12 Ставри

    5 1 Отговор
    Язък ви за годините опит дето имате. Това е ясно от десетки години, само вие сега го проумяхте. Да си бяхте мълчали по-добре.
  • 13 Путин веднага в Хага !

    1 3 Отговор
    Потом директно в затвора !
    Може в Гуантанамо или в Бора Бора !
    Това го искат много хора !