Last news in Fakti

19 Септември, 2013 10:39 2 399 0

Убийство на рапър възпламени Гърция - Видео

  • павлос фисас-
  • гърция-
  • безредици

Покушението срещу Павлос Фисас е първото политическо убийство в Гърция от 2000 г.

Убийството на рапъра Павлос Фисас, извършено докато е гледал футболен мач в заведение в Пирея, предизвика масови безредици през изминалата нощ в Атина и останалите големи градове на страната, съобщава в. „Та Неа“.

Певецът, известен с левите си възгледи, издъхнал след като бил наръган с нож в сърцето от симпатизант на ксенофобската крайно дясна партия Златна зора.

Очевидци разказват, че Павлос Фисас бил заобиколен от  30-ина яки момчета с черни фланелки и бръснати глави. Един от тях извадил нож и два пъти пробол твореца в сърцето.

Павлос Фисас издъхнал два часа по-късно в болница.

Приятелката на Фисас извикала полицията, но силите на реда само арестували 45-годишният нападател. Открит е и ножът, с който е извършено убийството. По него все още личали следи от кръв.

Арестуваният нападател заявил, че е член на Златна зора и редовно участта в нейни прояви. Председателят на крайно дясната партия Николас Михалолиакос отрече организацията му да е свързана с убийството. Това не попречи на силите на реда да проведат широкомащабна кампания от обиски в офисите и партийните клубове на златна зора.

В Пирея полицията беше принудена да използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите, които подпалиха боклукчийски кофи и с чукове къртеха от тротоарите късове, за да ги хвърлят срещу силите на реда. Ожесточените сблъсъци са продължили най-малко два часа, уточняват гръцките телевизии.

6000 души излязоха на улиците в Солун, за да протестират срещу убийството. Гръцките местни радиа съобщават за тежки сблъсъци между демонстранти и полиция в Ксанти, Патра и Лариса.  

Покушението срещу Павлос Фисас е първото политическо убийство в Гърция от 2000 година насам, когато терористи от организацията "17 ноември" застреляха Стивън Сондърс, военно аташе в британското посолство в Атина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА