Last news in Fakti

19 Септември, 2013 15:07 1 514 0

Гръцкият премиер: "Златна зора" подкопава демокрацията

  • гърция-
  • павлос фисас-
  • златна зора-
  • андонис самарас

Андонис Самарас: Потомците на нацистите няма да отровят нашия социален живот

Гръцкият премиер: "Златна зора" подкопава демокрацията - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Андонис Самарас заяви, че няма да позволи на нео-нацистката партия "Златна зора" да "подкопае" демокрация, съобщава Би Би Си.

Това изявление бе направено след като поддръжник на нео-нацистката партия призна за убийството на антифашистки активист.

"Това правителство е решено да не позволи на потомците на нацистите да отровят нашия социален живот или да извършват престъпления", заяви Самарас в телевизионно обръщение към нацията.

Стотици опечалени присъстваха на погребението на 34-годишния рапър Павлос Фисас, който бе намушкан до смърт близо до Атина в сряда.

Крайнодясната партия „Златна зора“ бе обвинявана и за поредица от нападения срещу имигранти.

Гръцкият вицепремиер заяви, че след последните събития партията на Николаос Михалолиакос трябва да се третира като "престъпна организация", а не като партия.

45-годишният убиец, който се появи на страниците на гръцките вестници  прегърнал депутат от „Златна зора“, ще се яви пред прокуратурата в събота.

„Златна зора“, която е третата най-популярна партия в Гърция, осъди убийството и отрече участие в атентата. Те заявиха, че тези, които обвиняват партията са "окаяни подмазвачи", опитващи се да спечелят гласове.

Евангелос Венизелос, лидер на гръцката социалистическа партия ПАСОК заяви, че "насилието е приоритет" на „Златна зора“ .

Той и премиерът Самарас са се споразумели да използват всички налични законови правомощия, за да се справят с движението, пише гръцкият всекидневник „Катимерини“.

Това е първото подобно убийство в Гърция от 2000-та година насам, когато терористи от организацията "17 ноември" застреляха Стивън Сондърс, военно аташе в британското посолство в Атина. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: