19 Април, 2023 09:56 1 412 7

Ердоган обяви участие на руския президент в церемония за АЕЦ "Аккую"

  • путин-
  • ердоган-
  • турция-
  • аец аккую-
  • ядрено съоръжение

Чрез видеовръзка

Ердоган обяви участие на руския президент в церемония за АЕЦ "Аккую" - 1
Източник: БГНЕС

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще участва чрез видеовръзка в церемония за доставката на ядрено гориво в АЕЦ "Аккую“, която ще се проведе на 27 април. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в ефира на телевизионния канал TRT.

"На 27 април ще се проведе церемония по доставката на ядрено гориво в АЕЦ "Аккую", след което централата ще получи статут на ядрено съоръжение. Руският президент Владимир Путин също ще вземе участие в церемонията чрез видеовръзка“, поясни лидерът на югоизточната ни съседка.

Ердоган припомни, че с пускането в експлоатация и на четирите реактора на централата ще може да осигури 10% от общите нужди на страната от електроенергия. "Най-напред ще пуснем първия реактор. След това с определен интервал ще пускаме останалите реактори един по един", припомни Ердоган. Той също така отбеляза, че благодарение на пускането в експлоатация на АЕЦ "Аккую“ Турция ще може да намали обема на вноса на природен газ, който се използва за производство на електроенергия, и да изпрати за продажба добитото в Черно море синьо гориво. Така "Аккую“, според Ердоган, ще позволи на икономиката на страната да получи допълнителни 6,5 милиарда долара.

Що се отнася до плановете за изграждане на втора атомна електроцентрала в страната, Ердоган подчерта, че са "проведени преговори с Китай и Южна Корея“, ще бъдат предприети допълнителни стъпки, докато се подготвят споразуменията, пише Агенция "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпреки

    35 4 Отговор
    Колкото и да не ми се иска да го кажа-в такива ситуации се вижда че Ердоган наистина защитава интересите на страната си...-Нямам никакви сантименти към Турция-но истината трябва да се признава..

    Коментиран от #3

  • 2 Грозотия

    5 30 Отговор
    Ердоган е бита карта, време е да се спре да краде!
  • 3 Феодали

    4 17 Отговор

    До коментар #1 от "Въпреки":

    Най-вече джоба си крадлив!
  • 4 бясно разпенено козяче

    7 6 Отговор
    арестувай го доганееееееееееееее! ианче ще има още санкцииииииииии!
  • 5 Сбирка на диктатори

    4 21 Отговор
    Не забравяйте , че за Путлер има международна заповед за задържане за военни престъпления в Украина
  • 6 Реални интереси

    19 2 Отговор
    Русия и Турция са си много близки. Ако Русия трябва да избира между България и Турция би избрала Турция. Колкото по големи и силни приятели по добре от колкото малки и слаби с население от 5 000 000 колкото един среден град
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: