19 Април, 2023 10:30, обновена 19 Април, 2023 12:09 1 387 7

Българите в Судан са добре, готови са списъците за евакуация

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни

Списъците с българските граждани, намиращи се на територията на Судан са вече готови и предадени на българския посланик в Египет

Българите в Судан са добре, готови са списъците за евакуация - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Експлозии разтърсиха столицата на Судан снощи, въпреки че една от враждуващите страни обяви примирие в четвъртия ден на боевете, които доведоха до смъртта на повече от 200 души, предаде АФП.

Българите в Судан са добре, готови са списъците за евакуация
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"За момента българските граждани не могат да бъдат евакуирани от Судан поради факта, че международното летище в Хартум е затворено заради пожари, взривен самолет и множество повредени писти. Но списъците с всички български граждани, желаещи да се евакуират са вече съставени и пратени на българския посланик в Египет, който е акредитиран и за Судан г-н Деян Катрачев", каза ексклузивно за ФАКТИ Ясер Махмуд, който е наполовина българин. "Българският посланик ни свърза с посланика на Европейския Съюз в Судан. Българското посолство има вече списъка с българските граждани, но летището не функционира и за момента не знаем как ще стане тази евентуална евакуация. Мога да кажа с ръка на сърцето, че българският посланик направи всичко, което зависи от него и продължава да прави! Посланикът на България в Египет, Н.Пр. г-н Деян Катрачев е в постоянен контакт с нас, обажда се непрекъснато и се интересува как сме! Ако намери начин за евакуация тръгваме веднага за България!", сподели специално за ФАКТИ Ясер Махмуд от Хартум.

Автор: Оля Ал-Ахмед

Източник: ФАКТИ

Българите в Судан са добре, готови са списъците за евакуация
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 4 Отговор
    Българските граждани в Судан са агенти на САЩ. Всреме еда си събират багажа, ако не искат да се возят на колесника.

    Коментиран от #2

  • 2 безчестен сърбоман

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    българите в судан са само няколко служители в посолвтото

    Коментиран от #5, #7

  • 3 Дичко

    3 0 Отговор
    Е те от Судан в България каде е разликата?Луди хора
  • 4 123

    2 0 Отговор
    Работих за WFP в Судан преди около 20 години. По някакво щастливо стечение на обстоятелствата успях да се кача на последния граждански самолет, излитащ от Хартум. По улиците беше пълно с патрули с голямокалибрено оръжие, които проверяваха наред всяко човешко същество. Закараха ме на аерогарата 6-7 часа по-рано, защото не се знаеше кога ще хлопне мандалото и забранят излизането от домовете. Определено не беше от най-приятните преживявания.
  • 5 Брат Румен Ралчев

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "безчестен сърбоман":

    И така да е, и ние трябва да участваме в ционистката-американска пропаганда.
  • 6 Поп Кръстю

    0 0 Отговор
    Какво търсят там крипто валута ли правят. Или издават вестници там.
  • 7 Терминатор

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "безчестен сърбоман":

    От миналия век посолството е закрито. Няма българско посолство в Хартум изобщо! Посланникът в Египет е акредитиран там. Близо 100 българи живеят там постоянно със семействата си...