Last news in Fakti

19 Април, 2023 11:23 2 047 27

Русия планира саботаж срещу скандинавските страни

  • русия-
  • запад-
  • скандинавски-
  • страни-
  • разузнаване

Москва е стартирала военна програма за събиране на разузнавателни данни за вятърни паркове, газопроводи, захранващи и интернет кабели във водите около Дания, Норвегия, Финландия и Швеция

Русия планира саботаж срещу скандинавските страни - 1
Източник: БГНЕС

Москва е стартирала военна програма за събиране на разузнавателни данни за вятърни паркове, газопроводи, захранващи и интернет кабели във водите около Дания, Норвегия, Финландия и Швеция, които може да бъдат използвани за евентуален саботаж на критичната инфраструктура. Това разкрива нова документална поредица на националните телевизии на Дания, Швеция и Норвегия - DR, NRK и SVT, както и на финландската медия Yle.

Според разузнавателни служби и експерти за картографирането са задействани голям брой военни и цивилни кораби, които плават из скандинавските води и разкриват какво се крие на дъното на морето и как е свързана инфраструктурата на държавите от региона.

По думите на източници на медиите целта на руснаците е да планират саботаж срещу скандинавските страни, включително чрез прекъсване на кабелите за захранване и данни през Атлантическия океан и до останалата част от Европа.

В случай на конфликт със Запада Москва ще е подготвена и ще знае къде точно да се намеси, ако иска да парализира датското общество, твърди Андерс Хенриксен от Датската полицейска разузнавателна служба (PET), цитира "Фокус".

Военната програма е централна за подготовката на Русия за голям конфликт със Запада, уверени са събеседниците на медиите. За разкриването ѝ са допринесли прихванати комуникации на кораби от руския флот. От тях става ясно, че във водите в региона плават "кораби признаци“, т.е. такива, които са изключили транспондерите си и по този начин не може да бъде засечено местоположението им.

Като пример за такъв кораб медиите посочват "Адмирал Владимирски“. Официално той се занимава с изследователна дейност, но според източници на DR се използва и за разузнаване.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаварит Вашингтон

    26 11 Отговор
    Сещайте се кои наши "партньори" пак са подготвили инсценировките.
  • 2 Последния Софиянец

    23 12 Отговор
    Време е за отмъщение за Северен поток.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 коко

    11 7 Отговор
    Ще си взриви другите газопроводи
  • 6 Някой

    25 6 Отговор
    Ми, да! След като руснаците сами си гръмнаха газопроводите, сега се чудят къде има още енергийниа инфраструктура за гърмене...
    Като пишете такива глупости, вярвате ли си? Или грантовете не изискват да си вярвате, а просто да публикувате поредния фейк?
    Иначе, дали ък държавите от НАТО не планират саботажи на Русия - и военни, и икономически и др.?

    Коментиран от #23

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мнение

    15 3 Отговор
    Мхм...и веднага след като сте разбрали секретните планове на руснаците сте ги пуснали по медиите.Прилича ми на измислици-премислици.Накратко:фантастика.Новините от една година насам не са нормални.
  • 9 Пею

    18 7 Отговор
    Русия е велика сила,най-голямата ядрена,не я подценявайте и не се заигравайте с нея.

    Коментиран от #22

  • 10 Ще вадим дрона казаха

    7 8 Отговор
    Колкото извадиха американския дрон клоуните
  • 11 Тринити

    10 8 Отговор
    Руснаците знаят къде трансконтинеталния кабел за интернет който влиза в Ейре режат го и ЕС остава без нет

    Коментиран от #20

  • 12 „Народ, който

    7 13 Отговор
    блуждае из Европа и търси какво може да се разруши, унищожи, ей така, само за развлечение“. (Достоевски).
    „Не народ, а скотове, мръсници, дива орда, душегубци и злодеи“. (Булгаков).
    „Най-важният забележим успех на руския народ е неговата садистична жестокост“. (Горки).
    „Руснакът е най-големият и най-наглият лъжец в целия свят“. (Тургенев).
    „Ако Русия се провали в дън земя, това няма да бъде никаква загуба, нито ще предизвика някакво вълнение в човечеството“. (Тургенев).
    „Аз, разбира се, ненавиждам моето отечество, от главата до петите.“. (Пушкин).

    Коментиран от #15

  • 13 Българин

    12 3 Отговор
    От къде идват тези глупости, и не е ли време за такива лъжи да се търси съдебна отговорност, а може би и извън съдебна, чрез смилане на крайници, както е било при хан Крум.

    Коментиран от #18

  • 14 Сандо

    10 4 Отговор
    Абе между събиране на информация и извършване на саботаж има,както се казва,Балкан разлика,но за нашите пишманжурналисти това е без значение.Впрочем наистина правят впечатление манипулативните и лъжливи заглавия на материалите,които са толкова много,че не може и дума да става за случайност и некадърност.
  • 15 хаха

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "„Народ, който":

    И всичко това е написано не за руския народ, а за Запада.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Те и Украйна

    4 7 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    нямаше да нападат до последно - кълняха се Лавров и Путин.
  • 19 ПалавНИК

    4 0 Отговор
    Най-тежката форма на шизофрения е да защитаваш родината си в чужда държава
  • 20 Българин

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "Тринити":

    Последния път опита им завърши с пожар на борда на подводницата, която бяха пратили да свърши тази работа и 14 мъртви висши военни от флота.
  • 21 Олилей

    7 2 Отговор
    То щото Запада това не го прави в Русия и не знаят кое къде е при конфликт, хаха.
  • 22 гост

    1 7 Отговор

    До коментар #9 от "Пею":

    Това си го мечтаеш в мокрите сънища , нали ?? Хахахаха !! Всички световни лузъри си мечтаят за " силната" Раша , дето ще накаже лошия запад , щото някой трябва да е виновен , че те са лузъри , нали ?
  • 23 НКВД-Ино

    0 5 Отговор

    До коментар #6 от "Някой":

    Те с това се занимават откак се появява ЧК
  • 24 Чърчил

    6 0 Отговор
    Това, пак ли е информация от прословутото британско разузнаване?
  • 25 Швеция, Норвегия и Финландия

    4 0 Отговор
    Норвегия взе мега печалби от будалите в ЕС - продава им газ и нефт на 300-400% по-скъпо отколкото когато имаше руски газ и нефт в Европа. Норвегия намаза много пари от будалите в ЕС. Обаче Норвегия е заложила основната част от доходите си в Американски акции и държавен американски заем. Все едно е дала всички печалби на Сащ.


    Швеция и Финландия намазаха огромни загуби.
    Икея произвеждаше почти всички свои качествени стоки в Русия смесваше ги с Китайска пластмаса и така формираше продуктовата си база. Сега Икея няма да има нищо от чисто дърво, няма да има нищо от качествена стомата или истинско стъкло. Също така текстил от лен- пак идва от Русия и Беларус.
    Икея ще продава САМО китайски пластмасов боклук, мебели от талашит и няма да се различава много от магазините по 1 лев.
    Швеция има и много други минуси от врътката.
    Финландия е тотално назад без руски енергоносители, транзит на руски стоки през Финландия, няма да имат никакви дървени материали от Русия. Правят си АЕЦ вместо с Росатом с някакви умрели французи които им повишиха цената 3 пъти, изпуснаха всички срокове няколко пъти и имат слаба репутация. Партията която вкара Финландия в Нато вече е уволнена от народа на Финландия.
  • 26 Хи их хи

    3 1 Отговор
    Русия ако искаше в отговор на хамериканските зулуми по СП, можеше да раздели на две оптичния кабел между Америката и Европата! Знаете ли какво щеше да стане?
  • 27 бай Иван

    0 0 Отговор
    А кой направи първи саботаж и с чия помощ. Какво очакват сега да ги целуват по бузките ли?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания