Last news in Fakti

22 Април, 2023 08:45 1 905 20

ISW: Руските "Гневни патриоти" скочиха срещу Пригожин- подкрепял усилията за замразяване на войната в Украйна

  • русия-
  • гневни патриоти-
  • евгений пригожин-
  • война-
  • украйна

Бившият руски офицер и пламенен националист Игор Гиркин и неговият "Клуб на гневните патриоти" зададоха 40 директни въпроса, адресирани към Кремъл, руския президент Владимир Путин и руското военно командване, относно воденето на войната в Украйна, външните работи и вътрешните борби за власт в Русия

ISW: Руските "Гневни патриоти" скочиха срещу Пригожин- подкрепял усилията за замразяване на войната в Украйна - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Клубът "Гневни патриоти" обвини финансиста на "Вагнер груп" Евгений Пригожин, че подкрепя усилията за замразяване на войната в Украйна. Бившият руски офицер и пламенен националист Игор Гиркин и неговият "Клуб на гневните патриоти" зададоха 40 директни въпроса, адресирани към Кремъл, руския президент Владимир Путин и руското военно командване, относно воденето на войната в Украйна, външните работи и вътрешните борби за власт в Русия.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията на фронта в Украйна на Института за изследване на войната (ISW), цитиран от news.bg.

Гиркин попита защо руските власти не арестуват Пригожин за неговите "директни призиви" за замразяване на войната на сегашните фронтови линии, които Гиркин окачестви като призиви за "нарушаване на териториалната цялост на Руската федерация".

Гиркин споменава Пригожин, когато го пита кой е отговорен за изтеглянето на руските войски от Херсонска област - операция, ръководена от свързания с Вагнер бивш командващ на руските въоръжени сили в Украйна по това време армейски генерал Сергей Суровикин.

Гиркин и Пригожин са в дългогодишна вражда - вероятно в резултат на съревнование за покровителство - и обвиненията на Гиркин срещу Пригожин може да са опит да дискредитира съперника си.

Това обвинение може да означава също, че Пригожин е намерил покровител - вероятно свързан с руското МО - който подкрепя временното замразяване на войната в Украйна по политически причини.

Клубът на гневните патриоти по-рано засили прогнозата, която погрешно интерпретира есето на Пригожин от 14 април като призив за прекратяване на войната в Украйна, заявявайки, че есето на Пригожин е начало на политическа кампания за преминаване към защита на нови територии и замразяване на войната.

В прогнозата се отбелязва, че руското МО и руските частни военни компании (ЧВК) вече набират военнослужещи на договор за защита на окупираните територии, а руските пропагандисти се забавляват с новини за контранастъпление, за да представят евентуално голяма победа на руснаците, ако украинците не успеят.

В прогнозата се твърди, че Русия ще замрази войната за 2024 г. по политически причини, като например президентските избори, ако успее да отблъсне украинските контраатаки. В есето на Пригожин Русия е призована по-специално да се ангажира с решителна битка в Украйна или да приеме временно поражение, което ще ѝ позволи да създаде условия за бъдеща победа без преговори.

Възможно е Гиркин и неговите покровители да се опасяват, че Пригожин се е присъединил към политическата фракция, която настоява руският президент Владимир Путин да спре войната по сегашната линия след планираното украинско контранастъпление.

В началото на април Пригожин публично възстанови сътрудничеството си с руското МО и привидно си върна някои привилегии, предоставени от Кремъл, след продължила месеци вражда с руското военно командване.

Руското МО и руското военно командване може да са заинтересовани от замразяване на войната, за да възстановят руските сили. ISW по-рано оцени, че руското МО вероятно е посъветвало Путин в началото за мерки като мобилизация, които биха могли да променят хода на войната по-рано, а руското МО по-рано е разпоредило краткотрайна оперативна пауза през лятото на 2022 г. например.

Неотдавнашното сътрудничество на Пригожин с руското министерство на отбраната показва, че той може да е постигнал споразумение с руското военно командване - вероятно е предложил да се застъпи пред Путин за временно прекратяване на огъня, за да си възвърне възможността да увеличи силите си и да разшири политическите си позиции преди губернаторските и президентските избори в Русия.

Пригожин също така е критикувал максималистичните цели на Путин в Украйна и е предлагал мрачни прогнози за необходимостта на Русия от многогодишни смилащи атаки за превземането на Донбас, които вероятно са част от разказа за прекратяването на огъня.

Временното прекратяване на огъня в Украйна и продължаването на войната ще бъде само от полза за Русия, тъй като ще ѝ позволи да възстанови силите си и да намали подкрепата на Запада за Украйна. След като възстанови бойните си способности, Русия ще използва окупираните територии в Украйна като плацдарм за бъдещи настъпателни операции.

Русия продължава да използва информационните операции на Запад, за да обезкуражи предоставянето на военна помощ, и тези усилия само ще се засилят, ако Русия успее да създаде силна отбранителна линия с военнослужещи на договор и наборници, която да забави украинския напредък.

Руският президент Владимир Путин подписа закон, който има за цел да подкрепи продължаващите усилия на Кремъл да създаде условия за вътрешни репресии и отстраняване на служители, изпаднали в немилост.

На 14 април Путин подписа законопроект, с който се увеличава административната отговорност за нерегламентирано влизане в обекти от критичната енергийна инфраструктура и в обекти, управлявани или охранявани от Росгвардия (Руската национална гвардия), Федералната служба за сигурност (ФСБ), Службата за външно разузнаване (СВР), Министерството на вътрешните работи (МВР), руската пенитенциарна система, федералния изпълнителен орган за мобилизация и руските въоръжени сили.

Кремъл вероятно възнамерява да използва тези засилени наказания, за да прикрие дейността на руските военни органи и служби за сигурност, като същевременно разшири възможностите на тези структури да отстраняват служители и да се разправят с руски граждани по обвинения в нарушаване на държавната граница.

Наскоро Путин подписа законопроекти, разширяващи правните наказания за дискредитиране на целия руски персонал, воюващ в Украйна, и за незаконно присвояване на руски военни активи, а руските органи за сигурност все по-често използват тези закони като претекст за арест на руски граждани.

ISW вече е оценявала, че Кремъл може да използва претекста за заплахи за руската отбранително-промишлена база (ОППБ), за да оправдае репресиите, а новият закон вероятно цели да разшири прикритията, под които руските власти оправдават вътрешните репресии.

ISW вече оцени, че ФСБ изглежда провежда мащабна реформа на вътрешните органи за сигурност, която новият закон може допълнително да подсили.

За трети пореден ден руските сили нанесоха удари по Украйна с нови безпилотни самолети "Шахед", като за първи път от 25 дни насам те бяха насочени към Киев. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са изстреляли 26 дрона на 20 април, от които украинските сили са свалили 21, и 12 дрона на 21 април, от които украинските сили са свалили осем.

През нощта на 19 срещу 20 април и на 20 срещу 21 април руските сили са атакували Киев, Одеска, Полтавска, Виницка, Днепропетровска, Запорожка, Харковска и Черниговска област.

Командващият руския Балтийски флот адмирал Виктор Лийна пое командването на руския Тихоокеански флот на 21 април след приключването на руските учения в Тихия океан на 20 април. Кремълската новинарска служба ТАСС, позовавайки се на неназован източник, съобщи, че Лийна е заменил адмирал Сергей Авакянц, който командваше руския Тихоокеански флот от 2012 г. насам.

Неофициалните съобщения за назначението на Лийна съвпадат със съобщението на руското Министерство на отбраната (МО), че Тихоокеанският флот и елементи на руските Въздушно-космически сили са завършили учения в Тихия океан под ръководството на главнокомандващия на руския флот адмирал Николай Евменов.

Възможно е руското МО да е назначило Евменов за ръководител на тези учения след дискусиите на военните блогъри и националисти относно внезапното прекратяване на дейността на Авакянц по време на проверките на бойната готовност.

ISW по-рано оцени, че уволнението на Авакянц може да е било в резултат на невъзможността му да възстанови предвоенните мащабни проверки на бойната готовност на Тихоокеанския флот поради значителните бойни загуби на Тихоокеанския флот в Украйна.

На 20 април руски изтребител-бомбардировач случайно бомбардира Белгород. Руското министерство на отбраната (МО) съобщи на 20 април, че руски изтребител-бомбардировач Су-34 случайно е хвърлил бомба, докато е летял над град Белгород.

Експлозията е оставила кратер с радиус 20 метра (65 фута) в южната част на града и е ранила трима цивилни.

Причината за инцидентния взрив остава неясна, както и причината за полет на въоръжен бомбардировач над населен град. Руските военни блогъри не реагираха на бомбардировката със същия гняв, който често използват при руски провали на бойното поле.

Един от военните блогъри сравни случайното бомбардиране с катастрофата на Су-34 в Ейск, Краснодарски край, през октомври 2022 г., като заяви, че жителите на Белгород трябва да са благодарни, че бомбата не е попаднала в жилищна сграда.

Друг военен блогър изрази благодарност за това, че МО е поело отговорността за инцидента, и окачестви акта като нетипичен признак на здрава мисъл в МО.

Телевизионен оператор от "Россия-1", говорейки за събитието, заяви, че "съвременната военна техника позволява на руските части да ликвидират екстремистите в зоната за специални операции от минимално разстояние" - вероятно грешка, която показва объркване в руските държавни медии как да представят инцидента в информационното пространство.

Основни изводи

Руските сили използваха нова доставка на безпилотни самолети "Шахед" за нанасяне на удари по Украйна за трети пореден ден, като за пръв път от 25 дни насам те бяха насочени към Киев.
Съобщава се, че командващият руския Балтийски флот адмирал Виктор Лиина е поел командването на руския Тихоокеански флот след приключването на руските учения в Тихия океан.
На 20 април руски изтребител-бомбардировач случайно бомбардира Белгород.
Клубът на гневните патриоти обвини финансиста от групата "Вагнер" Евгений Пригожин, че подкрепя усилията за замразяване на войната в Украйна.
Руският президент Владимир Путин подписа закон, целящ да подкрепи продължаващите усилия на Кремъл да създаде условия за вътрешни репресии и отстраняване на длъжностни лица, изпаднали в немилост.
Руските сили проведоха ограничени сухопътни атаки по линията Купянск-Сватове-Кремина.
Руските сили продължиха да напредват в и около Бахмут, въпреки че руските сили не са завършили обръщането около града.
Руските сили продължиха настъпателните операции по фронта Авдийвка-Донецк и проведоха ограничена сухопътна атака в западната част на Донецка област.
Руски източници твърдят, че украинските сили са установили позиции на източния (левия) бряг на Херсонска област.
Руските федерални субекти формират нови междурегионални доброволчески формирования в подкрепа на провежданите кампании за създаване на сили.
Руските власти разширяват логистичните възможности и мерките за сигурност на Арабатската дъга, вероятно за да се подготвят за евентуално украинско контранастъпление.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Развеселен

    13 7 Отговор
    Едно време водачите са викали : "След мен!".
    Сега се крият в тила и викат :"Напред!".
  • 2 Бг Шаран

    8 6 Отговор
    Рано сутрин в събота не ми се кълве,аре от понеделник?
  • 3 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    17 12 Отговор
    А на тоя кой му каза че това са рашистки територии
  • 4 Руска спритуалност

    9 6 Отговор
    Тия руските патриоти май си мислят че пак отиват в Берлин..самото положение на бойното поле предполага различни идеи..а то положението е следното..окопна война и почти никакво движение напред назад..води се война на изтощение и който има човешка сила и бомби той е добре
  • 5 Джейми Оливър

    10 8 Отговор
    Само аз ли разбирам че Готвача на Путин и Гиркин майсторски, просто се опитват да сготвят НАТО и САЩ на БифСтроганов. А и медиите им.
    На бавен огън!
    А ISW е подправката!

    Коментиран от #6, #9, #11, #13

  • 6 Хахахаха

    11 12 Отговор

    До коментар #5 от "Джейми Оливър":

    На теб така ти изглежда. А фактите са, на обратно. Украинската армия готви руската в тигана.
  • 7 Аспарух

    12 9 Отговор
    Крайно време е разните ЧВК да започнат взаимно изтребление. Това крепостните най добре го правят с типичната монголоидно-чеченска жестокост.
    Четете руската история и десетки милиони взаимно унищожени.
    Взимам кока кола и пуканки и руското шоу да започва.
  • 8 Гневен глобалист

    11 3 Отговор
    Докога ще ни навирате брътвежите на "института" на Виктория Нюланд ISW , като последна инстанция?

    Домъчня ни вече дори за Британското Разузнаване:):)

    Дори за Бесарапски Фронт
  • 9 Те вече година и нещо

    11 6 Отговор

    До коментар #5 от "Джейми Оливър":

    се подиграват с НАТО и САЩ, а междувременно 60 000 руснаци загинаха на фронта и още толкова са осакатени за цял живот. За материалните и моралните загуби няма да говорим.

    Коментиран от #12

  • 10 Некой си

    3 1 Отговор
    Гиркин...Пирожкин..какви ли не екземпляри е раждала матушката. Каква е изненадата, ако вместо дърва ти дадат два билета за цирк..а всеки се досеща какви са отговорите на въпросите в края на клипа....

  • 11 А бе

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "Джейми Оливър":

    На кого му пука ти какво разбираш и какво не, важно е да се замлатят по между си в Кремъл!
  • 12 проф Витаминов

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "Те вече година и нещо":

    Те ако бяха само 60 000 сега нямаше да ги гонят по подлезите, гарите и хотелите за да могилизират поредната партида...май че са поне по 3 само груз 200..а ранените и вече непригодните са по 10..
  • 13 Някой

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Джейми Оливър":

    Използват тактиката, която векове англосаксите са прилагали и продължават да прилагат. Като уж изтеклите "секретни" данни.
  • 14 Васил

    5 4 Отговор
    Щом Прогожин прозря че войната е загубена за тях значи вървят към финала!
  • 15 Отвратен

    4 2 Отговор
    Рано сутрин в събота, изведнъж - муцуна.та на този престъпник ни се тика в лицето?!
    И това ако не е хибридна атака?!
    А можеше да ни покажат Скабеева по баски или онази арменката по бикини, как заплашват с ракети!
  • 16 Пирожкин

    5 3 Отговор
    Новите реклами на Ванкер по медиите дано докарат бройки че нещо желаещите напоследък много намаляха
  • 17 Шаро

    1 5 Отговор
    Айде Бе, мъдрят само. Да си вземат Херсон и Одеса и да се свършва вече.

    Коментиран от #19

  • 18 стоян георгиев

    6 2 Отговор
    Руското ръководство почна да мърмори и да се оплаква точно като при отстъплението на херсон.явно усещат че пак ще се бяга и подготвят публиката.сега ще бягат.щото ще се подготвят за бъдеща победа.нашите тролчета да четат и запомнят.та значи ако украинското настъпление се случи ,не украинците ще са пробили фронта а руснаците ще са отстъпили подготвяики се за бъдещи победи.
  • 19 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Шаро":

    Много е кално Батковото.Трябва малко да изсъхне .
  • 20 пенко

    0 0 Отговор
    КЛУБЪТ Е ПРИЗНАТ ОТ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ НА КОИТО Е ИЗВЕСТЕН !!!! БАНКОВАТА СМЕТКА НА КЛУБА Е -- ЛЖБ / ЛЪЖЕМ БЕ / 00-00 - ЪЪЪ--Х -ЪЪХ -АА !!!!!!! ---И ГОТОВО !!!!!!!!!!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания