Тема: Украйна

25 Април, 2023 10:39 1 536 22

Чешкият президент: Китай печели от удължаването на войната в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • китай-
  • чехия

"Не може да се разчита на Китай като посредник за мира между Москва и Киев"

Чешкият президент: Китай печели от удължаването на войната в Украйна - 1
Източник: БГНЕС

Не може да се разчита на Китай като посредник за мира между Русия и Украйна, предупреждава чешкият президент Петр Павел, заявявайки пред европейската редакция на Politico, че Пекин печели от удължаването на войната.

Коментарите му идват в момент, когато Китай се опитва да се позиционира като миротворец в Украйна, като наскоро представи пътна карта за прекратяване на конфликта. И докато повечето западни съюзници са скептични към предложенията, някои страни като Франция настояват, че Китай може да играе важна роля в мирните преговори.

Павел, бивш генерал и високопоставен лидер на НАТО, обаче беше категоричен. Що се отнася до Украйна, заяви той, Китай иска само най-доброто за себе си - и засега това е повече война.

"Вярвам, че е в интерес на Китай да продължи статуквото“, заяви Павел, "защото това може да тласне Русия към редица отстъпки“.

Пекин, заяви той в интервю в края на миналата седмица, може да получи евтин петрол, газ и други ресурси от Москва – в замяна на своето "безгранично“ партньорство с Кремъл. "За Китай също е добре, че Западът вероятно става малко по-слаб, като подкрепя Украйна“, добави той.

"Не мисля“, казва чешкият лидер, че "Китай има реален интерес да разреши войната за кратко време“, предаде "Фокус".

Павел, който встъпи в длъжност като президент миналия месец, заяви, че Пекин използва войната, за да се учи.

"Китай извлича поуки от конфликта всеки ден“, отбеляза той. "Те следят отблизо какво прави Русия, как реагира Западът“.

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    4 13 Отговор
    след Русия ще докараме демокрацията и в Китай

    Коментиран от #4, #7

  • 2 Софийски

    9 13 Отговор
    Натовски генерал, сравнете го с нашия зелен чорап шумкарски ….
  • 3 Българин

    12 4 Отговор
    Който може пИчели, който нИможи лапа муите и шнура
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 От оня свят

    14 5 Отговор
    Започва търсенето на причини за да спре СВО, той като Запада е изпаднал в положение, в което е губещ а това е видно от всички останали държави по света, НО! е късно вече за спиране на събудилата се Мечка, която ще спре само след пълнотата Денацификация и демилитаризация на Украина, и всеки намесил се в това открито ще получи това, което получиха 150 висши офицери в бункера край Лвов, които бяха денацифицирани до един, като в това число от 15 генерали имаше ТРИМА американски; за полковниците няма да говорим защото те са десетки.
    Това, че бункерът е бил на 130 метра под земята с четири метра стоманобетонна плоча даде на Запада да разбере, че няма място, ва което да се чувстват в безопасност.
  • 7 Вуду

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Само се моли, да не карат към гробищата, като в същото време си в пълно съзнание, но не проявяваш признаци на живот поради леко подпомагане на това – да те заровят жив в пълно съзнание ще ти се стори приятно
  • 8 ИНЖ

    2 14 Отговор
    Нека Пекин си получи въглеводородите!!! За ЕС е важно да направи зеления преход и да е енергийно независим - да излезе от ерата на изкопаемите горива и да поеме смело в бъдещето!!!
  • 9 КИТАЕЦ

    11 6 Отговор
    АЗ МИСЛЯ ЧЕ ЕВРОГЕОВЕТЕ СИ ПОРЪЧАТЕ ОРЪЖИЕ ОТ АМЕРИКА, ТАКА ЧЕ ПЕЧАЛБАТА ОСТАВА В АМЕРИКА А ЕВРОГЕОВЕТЕ ЩЕ ДУХАТЕ СУПАТА
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сащ са лъжа

    5 4 Отговор
    На тази американска марионетка не му е работа да се бърка в действията на суверенни държави.
  • 12 Апостол Павел

    9 2 Отговор
    би казал на този Павел че.....
    Европейският съюз си го направи сам а каквото си направиш сам ти влиза най най най-лошо.
    И сега какво европа ги е яд че съединените щати китай и русия печелят а европа е губеща.
    Да са ,,живи и здрави ,, управляващите на високо ниво в европейския съюз.
  • 13 Значи като вземат да дрънкат глупости

    7 2 Отговор
    Един след друг, и най лошото е, че май си вярват..
    И какво точно печели Китай?!?! Цялата тази нестабилност в район за който Китай го смята за основен за инициативата си " Един пояс, един път", и е предвидил стотици милиарди за инвестиции, дали му харесва на Китай?! Май не! Това му стопира генерални икономически планове, не случайно излязоха с мирна инициатива. Извъдили се пишман мислители..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 дедо

    2 0 Отговор
    а що, САЩ не печелят!? Я как целият свят се втурна да купува оръжие от тях.
  • 17 Ха ха ха

    4 0 Отговор
    Чешки чифутин
  • 18 ами

    2 0 Отговор
    а сащ не печелят от удължаването на войната ама хич
  • 19 Павел

    2 2 Отговор
    От латински означава малък.
    Малък човек, малки мисли, едностранчиви изводи..
  • 20 Лавров ООН

    1 1 Отговор
    Западното малцинство да гледа себе си а не да учи мнозинството как да живе
  • 21 САЩ

    0 0 Отговор
    И ние. Икономиката ни забави потъването. Увеличихме приходите от продажбата на оръжие. Което ЕС плаща. Дадохме кредити на добра лихва. Увеличихме износа на зърно. Петролните ни компании реализират рекордни печалби.
  • 22 дядото

    0 0 Отговор
    би трябвало този да е малко по-интелигентен и честен и да продължи твърденията се.да не само китай печели от по-евтини горива и стоки от русия.но колко печелят сащ от продажбата на същото на ес,на много по-високи цени.и откровено да каже,че големите губещи са русия и държавите от ес
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания