26 Април, 2023 04:51, обновена 26 Април, 2023 06:02 1 203 3

ООН: Няма признаци за задаващо се примирие в Судан

  • судан-
  • война-
  • оон-
  • великобритания-
  • евакуация

Великобритания започва мащабна евакуация на свои граждани от страната

ООН: Няма признаци за задаващо се примирие в Судан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подписаното с посредничеството на САЩ прекратяване на огъня в Судан "изглежда, че засега се запазва в някои части", но няма признаци, че враждуващите страни са готови "да водят сериозни преговори, което предполага, че и двете страни смятат, че е възможно да постигнат военна победа над другата страна".

"Това е грешна преценка", заяви специалният пратеник на ООН за Судан Фолкер Пертес пред Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Великобритания стартира евакуация на свои граждани от Судан във вторник, присъединявайки се към други държави, които се надпреварват да изведат сънародниците си от северноафриканската страна, след като враждуващите фракции се споразумяха за 72-часово прекратяване на огъня, предаде Ройтерс.

Великобритания, която смята, че в Судан има около 4000 нейни граждани, заяви, че военни полети ще излитат от летище извън Хартум и ще могат да бъдат използвани от лица с британски паспорти.

Говорителят на британския премиер Риши Сунак заяви, че привечер във вторник е отпътувал един полет и се очакват още два през нощта, като добави, че Великобритания има капацитет да поеме управлението на летището, за да може полетите да продължат, ако е необходимо.

Говорителят допълни, че полетите ще продължат докато е възможно и че британските граждани ще бъдат извеждани в Кипър, откъдето правителството ще улесни пътуването им до Великобритания.

Сунак заяви, че Великобритания проучва и други възможности за евакуация, включително и от Порт Судан.

Британският външен министър Джеймс Клевърли заяви, че правителството няма възможност да осигури ескорт на заминаващите до летището. Той заяви, че е разговарял директно или чрез посредници с лидерите на враждуващите судански фракции за улесняване на евакуацията.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    5 0 Отговор
    Зад конфликтните страни стоят интересите на Русия, САЩ, Китай, Англия, Франция, Египет и Саудитска Арабия. В самия Судан проруските настроения растат и изходът от конфронтацията зависи от това как командирът на армията Абдел Фатах ал Бурхан и командирът на специалните сили Мохамед Хамдан Дагло ще успеят да убедят въоръжени хора за ангажимента си към Русия.
  • 2 Като им види човек униформите и веднага

    4 0 Отговор
    разбира, че са краварски подлоги, пак САЩ джуркат там майдани, също като в Украйна.
  • 3 пенко

    0 0 Отговор
    " ВАГНЕР -СПЕЦ НАЗ " ---НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ -БЕЗ ПОДКРЕПА ОТ -- " МАРИНКИТЕ - ТЮЛЕНКИ " - НА " ИЗЧЕЗНАЛИЯТ ПО ВРЕМЕ НА АКЦИЯ " !!!! ДЪ ТАЙМ - ИМ Е МАЛКО !!! ... С ДВА ПЕСНИКА ВЪВ СУРАТА И СУДАН Е НА ЗЕМЯТА !!!!!!!!!!!!!!!!