Last news in Fakti

26 Април, 2023 08:55 555 1

Колумбийският президент поиска оставката на кабинета

  • колумбийският президент-
  • оставката на кабинета-
  • президентът на колумбия-
  • густаво петро

"Мисля, че правителството трябва да премине в извънреден режим на работа", заяви Петро

Колумбийският президент поиска оставката на кабинета  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Колумбия Густаво Петро е поискал от министрите от кабинета си да подадат оставка, съобщиха два източника на Ройтерс късно във вторник, тъй като левият президент се сблъсква с бавеща изпълнението на управленската му програма съпротива, по-специално срещу планираната от него здравна реформа, предаде Ройтерс.

Няколко министерства и екипът за връзки с обществеността на Петро не отговориха веднага на запитванията за коментар относно перспективите за реорганизиране на кабинета.

Здравната реформа на Петро срещна съпротива в Конгреса дори от някои от политическите му съюзници.

"Мисля, че правителството трябва да премине в извънреден режим на работа", заяви Петро по време на събитие вчера вечерта.

"Това означава, че правителствените екипи да работят ден и нощ", за да понижат цените на хранителните продукти, да дадат земя на бедните фермери и да внесат мир в страната.

Той не коментира евентуални размествания в правителството.

Редица министри на Петро, включително министърът на мините и енергетиката Ирене Велес, бяха подложени на остри критики заради различни проблеми от встъпването на Петро в длъжност преди близо девет месеца, когато обеща да извърши мащабни социални и икономически реформи.

Петро до голяма степен подкрепи своите министри, включително Велес, въпреки че разногласията по предложението за здравна реформа вече доведоха до напускането на министъра на образованието Алехандро Гавирия.

Министърът на вътрешните работи Алфонсо Прада може да поеме поста министър на отбраната, заяви един от правителствените източници, който отказа самоличността му да бъде огласена. Други министри, включително Велес, биха могли да запазят постовете си, каза източникът.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ген. Гурко

    0 1 Отговор
    Щатите му мътят водата, защото изтърваха най-верния си съюзник Колумбия. Петро обаче е корав камък. То и името му такова.