Last news in Fakti

26 Април, 2023 15:00 1 635 4

Върховният съд на Иран потвърди смъртната присъда на германски гражданин

  • иран-
  • германец-
  • екзекуция-
  • върховен съд-
  • смъртна присъда

67-годишният Шармахд, който има и американски паспорт, беше осъден за участие в атентата през 2008 г. в джамия в южния град Шираз, при който загинаха 14 души, а 300 бяха ранен

Върховният съд на Иран потвърди смъртната присъда на германски гражданин - 1
Снимка: Shutterstock

Върховният съд на Иран потвърди смъртната присъда на иранско-германския гражданин Джамшид Шармахд по обвинения в "корупция на земята". Това обяви говорителят на съдебната институция Масуд Сетайеши, цитиран от "Ройтерс".

67-годишният Шармахд, който има и американски паспорт, беше осъден за участие в атентата през 2008 г. в джамия в южния град Шираз, при който загинаха 14 души, а 300 бяха ранени.

Семейството му категорично отхвърли обвиненията и поиска от Берлин "да действа незабавно", за да спаси живота му.

Иранските съдилища не признават двойното гражданство.

През февруари съдът призна Шармахд за виновен за това, че е планирал 23 терористични атаки, от които е успял да извърши пет.

Прокурорите го обвиниха, че е установил контакт със "служители от ФБР и ЦРУ" и се е "опитал да се свърже с израелски агенти на Мосад".

Той е обвинен, че ръководи групата "Тондар", която цели да свали ислямската република и е забранена като терористична организация от правителството.

В отговор на смъртната присъда Германия експулсира двама ирански дипломати, а Техеран реципрочно изгони двама германски дипломатически служители.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    12 2 Отговор
    Скоро, както изглежда ще късаме дипломатически връзки с Канада.
  • 2 ХАХАХА

    15 0 Отговор
    Предателите на Родината това заслужават!
  • 3 СЕЛЯНИН

    8 0 Отговор
    Последно...ирано - американски или
    ирано - германски гражданин ? Да вярваме на заглавието или на статията
  • 4 Американците

    6 0 Отговор
    Са терористи, а Германия окупирана от терористи територия. Факт!