Last news in Fakti

26 Април, 2023 20:47 3 031 16

Песков: Писмото на Гутериш до Путин вече е предадено по дипломатически канали и се разглежда

  • песков-
  • русия-
  • путин-
  • писмо-
  • гутериш

Каза днес на пресконференция говорителят на Кремъл

Песков: Писмото на Гутериш до Путин вече е предадено по дипломатически канали и се разглежда - 1
Източник: БГНЕС

Писмото на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш до руския президент Владимир Путин "вече е предадено по дипломатически канали и се разглежда", каза днес на пресконференция говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Говорителят засегна и темата за предаването на Украйна на британски снаряди с обеднен уран.

"Вече сме обръщали внимание на западната общественост върху онези официални данни, които вече бяха публикувани" за резултатите от бомбардировките на НАТО в бивша Югославия през 1999 г., каза Песков. "Тази информация е много печална и британците трябва да разбират, че ще им се наложи да носят отговорност за това", допълни говорителят.

Онези, които ще използват подобни снаряди трябва да помнят също, че "освен че ще нанесат непоправима вреда на себе си и собствените си граждани, ще им се наложи също да понесат отговорност за това", каза Песков.

В двустранни разговори с Република Южна Африка (РЮА) Русия ще изяснява позицията на Претория за членството ѝ в Международния наказателен съд (МНС), добави говорителят на Кремъл.

Коментирайки изявлението на южноафриканския президент Сирил Рамапоса за това, че южноафриканските власти ще разгледат въпроса за излизане на страната от МНС в съответствие с решението на управляващата партия Африкански национален конгрес, както и последвалото опровержение на тази информация от страна на канцеларията на южноафриканския президент, Песков отбеляза, че преди предвидената за август среща на върха на БРИКС в Южна Африка "ще има двустранни контакти". "Ще уточняваме тяхната позиция", каза говорителят.

Той отбеляза, че Русия "взема и ще взема и в бъдеще активно участие в работата на това обединение". В качеството си на председател, Южна Африка се занимава с подготовката на срещата на върха на БРИКС, която ще се състои в присъствен формат през август в Дърбан. На срещата са поканени лидерите на всички страни участници, посочва ТАСС.

Песков коментира и въпроса, какво може да се очаква в случай на преизбиране на настоящия американски президент Джо Байдън за втори мандат.

"Не ние трябва да се замисляме за това, за това трябва да се замислят американските избиратели. Това по-скоро е техен въпрос и те трябва да анализират ситуацията, да правят прогнози и така нататък", каза говорителят на Кремъл в отговор на журналистически въпрос за бъдещите отношения между Русия и САЩ.

Песков коментира и указа на Путин, позволяващ временно предаване на чуждестранни предприятия под управлението на руската държава.

"Главната цел на указа е формиране на компенсационен фонд за възможно предприемане на реципрочни мерки в отговор на незаконна експроприация на руски активи в чужбина", посочи говорителят и допълни, че документът влиза в сила от момента на подписването си (на 25 април) и "представлява реципрочна мярка в отговор на агресивни действия на неприятелски държави, които са насочени към създаване на нормативна база за фактическо изземване" на руски активи в чужбина.

Руският президент Владимир Путин планира да вземе участие в церемонията по зареждане с гориво на турската АЕЦ "Аккую" чрез видеоконферентна връзка, съобщи днес пред журналисти Песков.

"Да, планира и това ще бъде във видеоконферентен формат", каза говорителят.

За утре в турския град Мерсин е планирана церемония за зареждане с ядрено гориво на първия блок на АЕЦ "Аккую", отбелязва ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КОТарАК

    3 29 Отговор
    още Васил,и Жоро Илиев бяха и се противопоставиха на рашките в БГ
  • 3 Байдън

    13 4 Отговор
    Пръц! - пуснах гълъпче
  • 4 Калпазанин

    29 6 Отговор
    Няма по долно племе от англосаксонското, онкогогииите зарова са пълни ама нали са демократични и не се бият на техни територии скарват останалите да се бият и да се само изяждат, и няма по тъпо племе от украинското да ги води за носа зеления евреин
  • 5 Сатана Z

    32 5 Отговор
    Турците пускат атомна централа ,А България тихо и кротко си фалира.
  • 6 Да припомня

    26 4 Отговор
    Прид 1999-та Пешо коня, БЕШЕ ДАЛ въздушен коридор
    на ФАЩиските агресори да бомбардират Белград с бомби с обеднен уран БЕЗ ДА ИМАТ официално разрешение да преминават над територията на колонията !
    За целта, от противоградовите полигони БЯХА ОБРАНИ противоградовите ракети да не би някоя агресорска тенекия случайно да стане....зян !
    Инфо: Една противоградова ракета има взрив за самаунищожаване след въздействие, колкото новогодишен фойерверки.
  • 7 КОТарАК

    3 13 Отговор
    ДА НЕ говорим и за ТИМ-РАЗПЪНАХМЕ накръст 1 руснак в Черно море
  • 8 Сибирски крепостен

    11 6 Отговор
    Временното управление на чужди предприятия и цели държави в Източна Европа от кочината продължи над 50години.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Донки Хот и Сан Чопанса

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русоробски фронт":

    Тц,не ставаш за писател,некадърен си..
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Отговора на пусмото

    0 2 Отговор
    ОГОНЬ! Синьор Гутиериш.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания