Last news in Fakti

27 Април, 2023 17:40 727 0

Прокуратурата в Париж иска съдебен процес срещу 19 заподозрени за задушили се мигранти в камион

  • франция-
  • париж-
  • прокуратурата-
  • съд

Прокурорът поиска тези 19 мъже, които са на възраст от 21 до 58 години и са заподозрени, че са участвали в голяма мрежа за нелегална имиграция от Виетнам към Европа, да бъдат осъдени на затвор

Прокуратурата в Париж иска съдебен процес срещу 19 заподозрени за задушили се мигранти в камион - 1
Снимка: Shutterstock

Парижката прокуратура е поискала в началото на април съдебен процес срещу 19 мъже, обвинени в рамките на разследването във Франция за смъртта на 39 виетнамски мигранти, открити задушили се в ремарке на камион в Англия през 2019 г., предаде Франс прес.

Прокурорът поиска тези 19 мъже, които са на възраст от 21 до 58 години и са заподозрени, че са участвали в голяма мрежа за нелегална имиграция от Виетнам към Европа, да бъдат осъдени на затвор.

Прокуратурата поиска и съдебен процес за непредумишлени убийства за четирима от тях, които са били "напълно наясно с рисковете, на които са били изложени от жертвите".

След международни разследвания, под ръководството на френската Националната служба за борба с организираната престъпност, разследващите стигнаха до заключението, че 19-те мъже - с виетнамско, френско, китайско, алжирско или мароканско гражданство - са отговорни за организирането на транспорта за жертвите, били са таксиметрови шофьори или дори собственици на апартаменти, служещи за временно настаняване на мигранти в района на Париж.

Тези заподозрени са обвинени, че са се „възползвали от нещастието на кандидатите за убежище“, като са искали от тях „големи суми“, за да организират техния транспорт от Азия до Европа, в периода от 2018 до 2020 г., уточнява прокуратурата.

По-конкретно, прокурорът поиска съденето им за помагачество при влизане, придвижване и неправомерен престой, извършено от организирана престъпна група, както и в условията на престъпен сговор с цел извършване на това престъпление.

Подобни престъпления са наказуеми с до 10 години лишаване от свобода.

По отношение на исканията на прокурора за съдебен процес за непредумишлено убийство, макар четиримата замесени виетнамци да не са участвали „в затварянето на ремаркето и неговото управление от Франция до Великобритания“, те са „допринесли за създаване на ситуацията, която е довела „до смъртта на 31 мъже и 8 жени на възраст от 15 до 44 години, всички от Виетнам, каза прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: