28 Април, 2023 10:25 776 2

Папа Франциск е на тридневно посещение в Унгария

  • унгария-
  • украйна-
  • посещение-
  • папа франциск-
  • орбан

Това, което го води тук сега, освен подкрепата му за католиците, е войната в Украйна

Папа Франциск е на тридневно посещение в Унгария - 1
Източник: БГНЕС

Папа Франциск пристига в Унгария в петък за тридневна апостолическа визита – първата по рода си в страната след избирането му за предстоятел на Римокатолическата църква преди 10 години, отбелязва ВВС.

Според медията причините Франциск да не е посещавал Унгария досега е "твърдата антимигрантска позиция на премиера Виктор Орбан, за разлика от състраданието на 86-годишния понтифик към всички бежанци. А това, което го води тук сега, освен подкрепата му за католиците, е войната в Украйна“.

Унгария и Украйна споделят 134-километрова граница. Но за разлика от други лидери на ЕС, Орбан отказа да подкрепи с военна помощ за Киев и поддържа отношения с руския президент Владимир Путин, коментира ВВС.

"Това ще бъде и пътуване до центъра на Европа, над който продължават да духат ледените ветрове на войната“, заяви папата преди посещението си.

Аржентинският папа е бил в Източна Европа и преди – през 2019 г. в Румъния и през 2021 г. в Словакия. На път за Словакия той спря за няколко часа, за да отслужи литургия в Будапеща.

Папата обеща да се върне и деликатната унгарска дипломация в Рим направи възможно това посещение, което се описва от проправителствените медии като дипломатически триумф за правителството на Орбан, предаде "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ЖИВОТЪТ Е РАДОСТ И ТЪГА☝

    0 2 Отговор
    ПАПАТА ТРИ ДНИ В УКРАЙНА👍
    А В МОСКОВИЯ ЗА девети МАЙ
    ....Ф И Л А Н К И Ш И Я Т А....😭
Новини по държави: