Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Април, 2023 22:43 1 327 25

ЕК: Постигнахме принципно споразумение с пет държави, включително България, позволяващо транзита на украинско зърно

  • валдис домбровскис-
  • европейска комисия-
  • зърно-
  • пшеница-
  • украйна

Сделката включва и пакет от мерки за подпомагане на местните земеделски стопани на стойност 100 млн. евро, каза еврокомисар Валдис Домбровскис

ЕК: Постигнахме принципно споразумение с пет държави, включително България, позволяващо транзита на украинско зърно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската комисия съобщи, че е постигнала принципна договореност за възобновяване на транзита на украинско зърно през петте държави от Европейския съюз, включително България, които бяха наложили ограничения, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия въведоха мерките, като се позоваха на опасения, че украинското зърно, предназначено за износ в други страни, се е озовало на местните пазари, което е довело до намаляване на цените за местните земеделски производители.

Още новини от Украйна

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис съобщи в Туитър, че изпълнителният орган на ЕС е постигнал "принципно споразумение" с петте държави, "за да отговори на опасенията както на земеделските стопани в съседните държави от ЕС, така и на Украйна".

Домбровскис заяви, че споразумението включва "защитни мерки" за четири продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед. Той не предостави повече подробности за мерките.

Сделката включва и пакет от мерки за подпомагане на местните земеделски стопани на стойност 100 млн. евро, каза Домбровскис.

През 2022 г. Европейският съюз временно преустанови вносните мита, за да позволи на Украйна, един от най-големите производители на зърно в света, по-добър достъп до световните пазари, след като Русия окупира черноморските пристанища на страната, припомня ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    31 3 Отговор
    Както се и очакваше.Безгръбначните управляващи бързо клекнаха пред европрестъпниците.Думите демокрация,свободи всякакви,пазарна икономика,законност и други такива локуми останаха за употреба пред стадото.
  • 2 Сатана Z

    24 3 Отговор
    България клекна пред Брюкселските фашаги .При ручАха жабЕтата?
  • 3 Е в р 0 г @ й с к а т а к0мNсNя

    19 3 Отговор
    Не се споразумява
    а Zап0вадв@.
    Особено на колонии като тази на б@лк@нNтə.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Транзит и внос, каква е разликата?

    26 2 Отговор
    "позволяващо транзита на украинско зърно", транзит е като мине и замине. Когато остане тук си е внос, а когато влиза без мито и остава си е безмитен внос. Нашите наведени клекнаха за пореден път и за да си изкарат джобните са съгласни да ни съсипят зърнопроизводството

    Коментиран от #20

  • 6 Ъхъ

    24 3 Отговор
    Доказано отровено не само зърно но и всички храни от Украйна! Доказано, коронавирус дело на САЩ! Техните хора го признават!
  • 7 Черна офцъ

    16 3 Отговор
    Зърнарите ,пак ще се нагушат със суха пара даром. И залежалата продукция ще си продадат скъпо. Народецът, пак ще реве ,че няма парици ,ама това е.....сами сме си виновни.

    Коментиран от #10

  • 8 хензел и гретел

    13 5 Отговор
    Държава дължаща 40 милиарда евро на европейски банки няма право на собствено мнение политиците нямат вина че са алчни по рождение имат вина тези които казват че няма да гласуват защото с купените гласове тези политици се на власт ако пет милиона гласуват разликата ще е голяма и ще трябват много милиарди за платени гласове които някой парти не могат да се позволят благодаря за вниманието
  • 9 Вирус

    17 2 Отговор
    Абе защо въобще има избори парламент и правителство хахаха едно нещо не могат да отстоят нашите пуделчета
  • 10 оня с коня

    4 12 Отговор

    До коментар #7 от "Черна офцъ":

    Не знам за кой "народец" си се загрижил че ще реве че няма Паришци,но преобладаващата част от Българите получават РЕНТА точно от "нагушилите " се Зърнари,вкл. и Аз.И пак повтарям- Не Краставичарите,Не Овощарите,Не Пчеларите,а ТОЧНО Зърнарите ми пълнят Джоба с Рента!И само за Инфо- за Изтеклата година Арендаторът ми плати по 110лв/дка.Вярно че към Балчик са взели по 150лв/Дка,но моята земя за сметка на това пък е повечко.

    Коментиран от #12

  • 11 Объркано Атлантиче

    16 3 Отговор
    Какво не ви казват:
    Европейската комисия принуди пет страни от Източна Европа, включително България да отворят пазарите си за селскостопански продукти от Украйна - в замяна им беше обещано да възстановят 100 милиона евро

    Пет държави: Унгария, Полша, Румъния, Словакия и България премахват забраните за износ на украински селскостопански продукти, като в замяна фермерите в пет държави ще получат обещаната по-рано „щедра“ подкрепа от ЕК. За осъществяването на такъв самоубийствен план Европейската комисия обеща да компенсира фермерите от тези страни с мизерните 100 милиона евро, отпуснати за нуждите на всичките пет правителства.

    Тези пари не могат да покрият загубите на земеделците от съседните на Украйна страни. Което от своя страна ще подкопае земеделското им производство и ще предизвика нови протести на фермерите. По този начин тази сделка е изгодна само за двама участници - Украйна и Европейската комисия. А източните покрайнини на ЕС, както винаги, ще трябва да търпят в името на изпълнението на наполеоновите планове на Вашингтон и неговите киевски марионетки.
  • 12 Блазе ти

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    Зърното е най -лесно и бързо,но субсидиите трябва да са насочени в отраслите ,които споменаваш ,че няма добра рента.

    Коментиран от #13

  • 13 оня с коня

    0 10 Отговор

    До коментар #12 от "Блазе ти":

    Ако се случи това което предлагаш - да се пренасочат Субсидиите към Отрасли които са по-нерентабилни,последствията ще са че няма да чуя от тебе "Блазе ти" щото ще ми падне размера на Рентата.Това пък значи че трябва да започна да си търся работа,да си продам БМВ-то поради невъзможност да го поддържам,да приключа със всякакво доизкусуряване на Любимата ми вила,да се отдръпнат част от приятелите ми защото вече няма да съм им на нивото и т.н.Разгеле,ЕС го е предвидил това "Зло" и СТРОГО Е ЗАБРАНИЛ на Държавите -членки на своя глава да пренасочват въпроснитге субсидии,които са строго фиксирани за плащане на Единица площ.И ако някоя Бетонна глава си позволи подобна Волност,Субсидиите моментално ще се блокират,а провинилата се Държава ще плаща И Глоби.Между другото всички Сектори в Земеделието получавят определени субсидии,но САМО Зърнарите плащат Рента,т.е. на тебе нито ще ти влезе нещо в джоба,нито пък Продукцията им/зеленчуци,плодове и т.н. ще поевтинее!

    Коментиран от #14

  • 14 Хайде,хайде....

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "оня с коня":

    Големи дитирамби ,големо нещо. Абе ,комплекси избиваш, май?! Стотинките от троленето ...какво...за кафето и цигарите ли са?!
  • 15 Преводач от Брюкселски език

    9 2 Отговор
    Тези страни не искат украинско зърно, защото са открити забранени пестициди в него. Също така пилета хранени с него и яйца!
    Брюксел ги насмете и заплаши! Тогава тези страни казаха "няма проблем да ви го транзитираме до вас да си го хапвате с кеф" :):) Ония се ошашавиха в небрано лозе, гък не можаха да кажат и бързичко спретнаха НЕЯСНО изявление като това от статията.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ПОДКУПВАТ,КРАДАТ,САНКЦИОНИРАТ!РАЗБ ОЙНИЦ

    6 1 Отговор
    ПАК С ПОДКОПИ РЕШИХА ДАЛАВЕРАТА ЗА ОТРОВНОТО ЗЪРНО НА УК.!!!ЕТО ТАКА НИ ПОДКУПИХА И ЗА ТОЯ ЕВРОГЪ-ЗОВ СЪЮЗ ДА ПОДКРЕПЯМЕ ДАЛАВЕРИТЕ ИМ ,ХЕГЕМОНИЯ И ГОСПОДСТВО ЧРЕЗ ТЕЯ ФАЛШИВИ ПЕЧАТНИЦИ. НАТРЯСКАХА ПЕЧАТНИЦА И НИ ПОДКУПИХА С БЕЗЛИЧНИТЕ ХАРТИЙКИ ЗА ДА ИМ КЛЕКНЕМ.
    ТАЗИ ПОШЛА СИСТЕМА С ТЕЯ ЕВРОДОЛАРОВИ ПЕЧАТНИЦИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ МОМЕНТАЛНО ЛИКВИДИРАНА ,И ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ ТОГАТАВА ТЕЯ ДАЛАВЕРАДЖИИ КАК ЩЕ СЪЩЕСТВУВАТ?????ЩЕ ЗАПРИЛИЧАТ НА СТРАНИ ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ.
  • 19 дядото

    2 1 Отговор
    писаното ми звучи цинично-споразумение.друг път.наредили сте о ек,а нашите може и част да са отдали.
  • 20 Така

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Транзит и внос, каква е разликата?":

    ЕС вика приемайте и мигранти. Защо да не се уговорим със Сърбия и Унгария и да пращаме всичко, което дойде на границата ни да го пращаме на тези, които ни го налагат. ЕС са нагли.
  • 21 Има ли изненада

    3 1 Отговор
    От нас можете да получите абсолютно всичко, защото освен "йесмените" и "мекеретата" с Про100К и леля Асена и на фронта ще идем.
  • 22 Баце

    2 1 Отговор
    При целия цирк с това долнокачествено фуражно зърно, с което ни зобят, може ли някой от така наречените "управляващи" да обясни с две думи защо при наличие на огромен евтин внос, намалено ДДС на хляба и подпомагане на "бизнеса" заради скъпата енергия ХЛЯБЪТ е на високи цени ?????
    Кой кого прави на балък?
    Благодаря.
  • 23 бай Иван

    2 0 Отговор
    Я да питаме ,колко издържа забраната? Около има няма седмица , нали така . Сега да питаме ние имаме ли суверенитет или нямаме? Очевидно вече нямаме. Сега щели на петте страни да дадат като компенсация около 100 милиона евро /напечатани/. Само,че не казват на кого по колко. И въпроса е дали няма да отидат при политиците, защото са вдигнали забраната. До Бай Пенчо на село дето няма да си продаде пшеницата няма да стигне нищо. После ще му викат " Абе средно взехме по 20 милиона, ама това ,че ти не си получил нищо не е лошо ,важно е средно да сме взели 20 милиона. Те такива простотии в тая васална държава. Чистосърдечно страдам за стария строй. Ония бяха по-прости хора , но значително значително по-честни .Боже пази България от начетени крадци.
  • 24 СНОЩИ МИ СЕ ОБАДИ ПУТИН

    1 0 Отговор
    СЛОЖИЛ Е НЯКОЛКО ЯДРЕНИ ПОДВОДНИЦИ В ЧЕРНО МОРЕ , МРЪДНЕ ЛИ ТОВАРЕН КОРАБ НАОКОЛО - ПРИДЪНЯВАТ ГО !
  • 25 Одит

    1 0 Отговор
    Транзит? Но за къде? Защо не е определена дестинацията?
    Май пак ще стои на склад в българските силози!
    Пак нимпрецакаха!
Новини по държави: