Last news in Fakti

29 Април, 2023 04:04, обновена 29 Април, 2023 06:13 1 314 16

Ердоган: Мога отново да поканя Русия и Украйна за мирни преговори

  • ердоган-
  • президент-
  • турция-
  • русия-
  • украйна-
  • преговори-
  • мир

Президентът на Турция разговаря с генералния секретар на ООН Антониу Гутепиш

Ердоган: Мога отново да поканя Русия и Украйна за мирни преговори - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реждеп Тайип Ердоган е провел телефонен разговор с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, с когото е обсъдил продължаващата война между Русия и Украйна и събитията в Сирия и Судан, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА, като се позовава на дирекцията по комуникациите на турското президентство.

Пред Гутериш в петък Ердоган е заявил, че Турция като страна, която може да установи диалог между Русия и Украйна, е готова да си сътрудничи с ООН и отново да покани двете страни за мирни преговори и да помогне за разрешаването на противоречията помежду им.

Турският президент е подчертал значението на продължаването на черноморската зърнена сделка и е казал, че Турция е готова да участва в работна група, която да бъде сформирана с участието на междуинституционална делегация в случай на споразумение за подновяване на работата на тръбопровода за износ на руски амоняк през Украйна (Толиати - Одеса - б.ред.).

От своя страна говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик съобщи, че двамата са обсъдили "как да се гарантира развитието, разширяването и удължаването" на споразумението за износ на украинско зърно, предаде Ройтерс. Гутериш и Ердоган са обсъдили и как да се подобри износът на руски хранителни продукти и торове на световните пазари, се казва в съобщението на ООН.

Русия дава настойчиви сигнали, че няма да се съгласи с удължаване на споразумението за износ на украинско зърно през Черно море след 18 май, защото не са изпълнени исканията ѝ за гарантиране на собствения ѝ износ на зърно и торове.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никой не иска вече диктатора ердоган

    7 12 Отговор
    за това продължава да си предлага услугите навсякъде....всички турци ще гласуваме за Кемал Кълъчдароглу

    Коментиран от #10, #12, #13

  • 2 Гейополитика

    10 4 Отговор
    На Ердоган му мина разстройството и вече е готов за да оправя международното положение.
  • 3 фен

    7 2 Отговор
    Е Украйна какво общо има!? Те са само подложките на пешките! Трябват ти на Байдън кукловодите!
  • 4 Ти си аут

    2 8 Отговор
    Найгра се. Съсипа делотона Ататюрк. Той направи Турция велика, ти я унищожи. Путин номер 2.
  • 5 Преди прогнозирах, че началото на края н

    4 8 Отговор
    всички диктатори по света, ще започне с падането на Пйтин. Бъркал съм. Ще започне с Ердоган!
  • 6 лудиа

    5 2 Отговор
    Китайците ти взеха инициативата

    Коментиран от #8

  • 7 Борис Джонсън

    1 2 Отговор
    Ха-ха-ха... Ами хайде опитай пак де!
  • 8 Борис Джонсън

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "лудиа":

    Взели са ...таратанци!
  • 9 Така става

    0 2 Отговор
    И какво има да си говори Русия с 404 ?
    Или питай какво мисли говедаря или си гледай алъшвериша, поне това го правиш прекрасно.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Баце

    1 1 Отговор
    Ех, все пак идат избори и при теб.
    То и Тиквата сега е смирен, благ и сговорчив, ама някой помним каква крадлива и отмъстителна мутра е всъщност.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мнение

    3 1 Отговор
    Още миналата година е могло да подпишат мирно споразумение обаче са обещали на Зеления Гаргамел много пари и възможност да върне Крим.Затова без обяснения са напуснали преговорите.Зеленият Гаргамел си продаде държавата за полигон,а народа за пушечно месо.Сега и с ракетите с уран,които му дадоха англетата тотално ще разсипе земята .
  • 15 Подраги

    5 0 Отговор
    До къде се е стигнало както някога и сега отново мюсюлманин да се бори за мира на две православни държави.
    Дай Боже мир.
    Амин.
  • 16 ТРЕНД

    1 0 Отговор
    ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА??? Има ли още чуденки в умовете? Защо Германия е против ядрената енергетика? ЛУДИ ЛИ СА? Да не би да имат перпето мобиле? Ще станат ли 100% зелени, и освен знамето и копието на демокрацията и човешките права, да развяват знамето на зелената енергия и екологията. Англия развява знамето против робството през 19 век. Великобритания се развива бурно не защото изобретява капитализмът и пазарната икономика, те се развиват като Китай сега - контролирана пазарност и планиране, но развиват въглищата, подходящи за металургията, руснаците разчитат на излишък от дървесина. Цялата увереност и лакомия по ЗЕЛЕНАТА сделка, е - че са намислили ГИГАНТСКИ ВЯТЪРЕН ПАРК, равен на 1000 ядрени реактора, в Северно море. И ще спрат продукти от страни без зелена енергия, дори война срещу тях. И цени на токът за европейският жител, като американските тецове. Край на Козлодуй-аец, камо ли Белене. Никакъв газ. Путин тръгнал газ да им доставя? 2000 милиарда долара в джобът на американски инвеститори, всяка година. То и транспортът ще е в техни ръце, и още 2000 милиарда, годишно. Няма да има частни коли, не защото са комунисти, а защото така ще спрат китайските коли. Боинг ли имат само в САЩ, и налагат със шамари ф-16.
Новини по държави: