Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Април, 2023 14:48 880 8

Русия, Украйна и Турция ще обсъдят удължаване на зърнената сделка в близките дни

  • хулуси акар-
  • зърнена сделка-
  • удължаване-
  • русия-
  • украйна-
  • турция

Заяви днес турският министър на отбраната Хулуси Акар

Русия, Украйна и Турция ще обсъдят удължаване на зърнената сделка в близките дни - 1
Източник: БГНЕС

Представители на Русия, Украйна и Турция на ниво заместник-министри в близките дни ще обсъдят въпроса за удължаване на зърнената сделка, която изтича на 18 май, заяви днес турският министър на отбраната Хулуси Акар в интервю за телевизия Хабертюрк, цитирано от ТАСС.

"Ние продължаваме контактите с руската и украинската страна. Договорихме се в близките дни представители на Русия, Украйна и Турция на ниво заместник-министри да се срещнат за обсъждане на въпросите, отнасящи се до зърнената инициатива", посочи Акар, без да уточнява мястото на срещата.

"Срокът на действие на сделката изтича на 18 май. Тя е полезна и за двете страни (Русия и Украйна) и ние сме говорили в приятелска атмосфера със страните за ползата от продължаването ѝ. Има вероятност за удължаване на сделката", посочи още министърът, като добави, че черноморската хуманитарна инициатива може да стане модел за решаване и на други проблеми.

"Ние също така смятаме, че зърнената сделка може да способства за решаването на други въпроси, по-специално за прекратяване на огъня, за обмен на пленници", заяви Акар.

Удължаването на срока на зърнената сделка беше обсъдено миналата седмица по време на телефонни разговори между президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин. Говорителят на руския лидер Дмитрий Песков заяви в петък, че истанбулската сделка не се изпълнява в частта, която се отнася до Русия, и че перспективите за удължаване на споразумението в това отношение "не са много добри", напомня ТАСС.

Според вестник "Хюриет" турската страна ще обсъди този въпрос с представители на ООН, САЩ и Великобритания през следващите дни.

На 22 юли 2022 г. в Истанбул беше подписан пакет документи за доставка на храни и торове на международния пазар. Първоначално споразуменията бяха подписани за срок от 120 дни, а през ноември миналата година срокът на споразуменията беше удължен за същия период, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Перо

    4 1 Отговор
    Тази зърнена сделка трябва да бъде прекратена от Русия, защото пшеницата не отива за страните в нужда от Азия и Африка, а заливат Централна и Източна Европа в програми за подпомагане на режима в Киев!
  • 4 Не, ник'ви

    1 0 Отговор
    сделки повече с укропетеки
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Златен скункс

    0 0 Отговор
    Трийте,трийте скоро сами ще се четете и
    ...............
    ..............,
    Другото си го знаете.
  • 8 дядо поп

    1 0 Отговор
    Тази година Украйна плаче за износа на пшеница , догодина ще плаче за внос!
Новини по държави: