Last news in Fakti

19 Май, 2023 13:49 811 1

Над 550 евакуирани заради огромен горски пожар в Испания

  • горски-
  • пожари-
  • испания-
  • евакуация

През 2022 г., известна като "черна година за Европа" от гледна точка на горските пожари, Испания беше най-силно засегнатата европейска държава 

Над 550 евакуирани заради огромен горски пожар в Испания - 1
Източник: БГНЕС

Според информация на "Франс прес", над 550 души са били евакуирани в Западна Испания поради голям горски пожар, предаде БТА. Властите изпратиха специализирана военна част за борба с пожарите.

Пожарът, който избухна в сряда близо до община Пинофранкеадо, в област Естремадура, "се разпространи през нощта на четвъртък срещу петък" и доведе до евакуацията на "най-малко 550 души" в населени места, намиращи се в близост до пожара, се казва в изявление на Дирекцията за национална сигурност.

Правителството изпрати около 165 военнослужещи от специализираното Военно аварийно подразделение, което се занимава с борбата с природни бедствия, включително големи пожари, за да помогнат на пожарникарите в усилията им за гасене на пламъците. Командирът на подразделението, Давид Барона, посочи, че поривите на вятъра затрудняват усилията за потушаване на пожара и че вече са изгорели между 1000 и 1500 хектара до петък сутринта.

По данни на регионалното правителство на Естремадура, в борбата с пожара участват над 275 професионалисти, подпомагани от въздушни сили. Отговорникът за селското стопанство в регионалното правителство, Бегоса Гарсия, заяви пред медиите, че пожарът е предполагаемо "умишлен".

Испания, която се бори с историческа суша след три години на ниски нива на валежите, вече се сблъска с няколко пожара, въпреки че лятото още не е започнало.

През 2022 г., известна като "черна година за Европа" от гледна точка на горските пожари, Испания беше най-силно засегнатата европейска държава в резултат на близо 500 пожара.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 "Умните" европейци ще превърнат

    0 0 Отговор
    Държавите си в пустини, а "примитивните" араби пустините си в зелени градини
Новини по държави: