19 Май, 2023 15:01 3 975 42

Думите на Ковачевски: нов връх в българофобията на Скопие

  • северна македония-
  • румен радев-
  • скопие-
  • димитър ковачевски-
  • ес-
  • българофобия-
  • история-
  • вмро-дпмне-
  • гоце делчев

Скандално сравнение, изопачаващо фактите - такива са думите на македонския премиер

Думите на Ковачевски: нов връх в българофобията на Скопие - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски сравни българската политика към страната му с тази на Русия към Украйна. Това сравнение е скандално, защото произволно изопачава фактите. Думите на Ковачевски напускат полето на нормалния дипломатически тон - те минират и без това сложните отношения между Скопие и София.

Репликата на Ковачевски бе провокирана от изказване на българската вицепрезидентка Илияна Йотова. На среща на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, на която присъстваха и двамата, България за пореден път постави въпроса за правата на българите в Северна Македония. Реакцията на Ковачевски на забележките на Йотова, в които няма нищо ново, обаче бе непропорционална. Не може да става и дума за сравнение между поведението на Москва и София - освен ако това не се прави злонамерено, с груби пропагандни цели.

Кой печели от напрежението между двете страни

От напрежението между двете страни печели преди всичко Кремъл. Русия на президента Путин разпалва антибългарската пропаганда в РСМ и подклажда агресивния български национализъм - това се прави в продължение на години, за да се отслаби ролята на ЕС и НАТО на Балканите. В основата на т.нар. "френско предложение", което бе подкрепено в българското Народно събрание през лятото на 2022-а, а впоследствие и от Народното събрание на Северна Македония (с гласовете на 68 от общо 120 депутати), присъединяването на РСМ към ЕС се обвързва с гарантирането на правата на хората с българско самосъзнание в нашата съседка.

От ВМРО-ДПМНЕ, чието политическо поведение отдавна поражда съмнения, че е под влиянието на кремълската пропаганда, тогава обвиниха премиера Ковачевски и партията му СДСМ в предателство - заради подкрепата на "френското предложение" и казаха, че ще лежи в затвора заради него. Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Йован Яулески дори изгори документа. Според ВМРО-ДПМНЕ "френското решение", срещу което те организираха протести, е дипломатическа победа за България.

Антибългарската пропаганда и истерия само се засилват

След падането на българското "вето", в РСМ вместо стихване последва засилване на антибългарската пропаганда и истерия. През януари 2023-а секретарят на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков бе зверски пребит от трима нападатели. Според свидетели те крещели: "Ти си мръсен българин, ще те убием". За случая тогава сигнализира евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

През май 2023-а Ковачев не бе допуснат да влезе на територията на РСМ. Според министерството на външните работи на РСМ причината била, че евродепутатът и неговите спътници са "потенциални нарушители на обществения ред". В действителност целта на Ковачев е била да се поклони пред паметта на загиналите български войници край Ново село. През януари президентът на РСМ Пендаровски поиска в страната да не се допускат неназован български евродепутат и други български граждани, които искали да почетат 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Нови аргументи за българските националисти

Несправедливите думи на Ковачевски спрямо България могат да бъдат разглеждани като реверанс към симпатизантите на ВМРО-ДПНЕ и изобщо към всички, които не харесват българите в РСМ. Те звучат като признание за грешка. Със сигурност обаче решението на българския парламент да свали "ветото" спрямо РСМ се разглежда от националистически кръгове у нас, но не само, като наивна отстъпка спрямо Скопие.

Острите думи на Ковачевски, както и растящата българофобия в нашата съседка, за която официалните институции в РСМ си затварят очите, а понякога изглежда и насърчават, ще даде нови аргументи в ръцете на българските националисти, сред които има немалко кремълски патриоти. Партия "Възраждане" на Костадин Костадинов, която не подкрепи "френското предложение", е формацията, която през последните години отбелязва най-голям електорален възход, а на последните избори стана трета политическа сила.

Автор: Петър Чолаков


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОЛИТ КОРЕКТ

    25 1 Отговор
    Тия се излагат мощно.

    Коментиран от #9

  • 2 Костя Копейкин

    7 21 Отговор
    Тука няма кой да ми плати за това си трая. Както и че са забранени българските училища и език в Русия а в Украйна си работят.
  • 3 ННН

    8 25 Отговор
    С рускопоклонник за президент на БГ-то какво очаквате?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🇧🇬🇪🇺💯

    10 5 Отговор
    Коментарът ми е за Украйна но едно към едно важи за Балканите⁉️

    Всички избягаха, Западът се оттегли и обяви война на Путин, КГБ, Митрофанова - “Жирновски в пола” и даде възможност на крайните руски националисти да си разиграват коня в Рассията необезпокоявани.
    Путин дори не и сънувал такъв късмет,
    но, както Гюнтер Грас казва: “Фашисти и “Комунисти” си помагат един друг да дойдат на Власт за започнат веднага да се избиват.”
    В случаят,
    нео - нацистките батальони в Украйна, Азов, Айдар и др., също Десен Сектор развързаха ръцете на най крайни руски националисти и връщане назад няма, нито за едните руснаци, нито за другите украинци.
    Не след 300 000 убити украинци и сигурно толкова руснаци.
    Европа, ЕС, НАТО, Г-7 тепърва ще разсъждават обмислят какво се случи м/у 2014 и 2022, последствията са тектонични в тактически, стратегически и чисто човешки смисъл.
    За Украинци, за Руснаци път назад няма, за Европейци остава шокът че Светът се е променил на 180 градуса за дълго.
  • 6 честен ционист

    11 4 Отговор
    Калинките от Външно изразили протестна нота, видите ли, че не можело да се прави аналогия между страданията на уктропам от руската агресия и терзанията на македонския народ. Ако ви беше сравнил със Судан, на бас, че щяхте да си мълчите. Жалка картинка. Накрая ще му се извинят.

    Коментиран от #22

  • 7 🇧🇬🇪🇺💯

    16 2 Отговор
    Коментарът ми е за Украйна но едно към едно важи за Балканите⁉️

    Действителноста в Украйна е шокираща, трагична, неприемлива. Украйна е с близо една трета по малко територия, население някъде м/у 18 до 22/23 милиона, за Европейският континент войната в Украйна е предупреждение че който не помни историята я повтаря⁉️
    Войната в Украйна е “падение” на Европейската Дипломация която направи всичко възможно да няма мир в Украйна, Ангела Меркел, Макрон, Жосеп Борел.
    ЕС и Украйна ще въздъхнат дълбоко в случай че Путин произнесе думите, Мир, край на военният конфликт но за съжаление руската страна в конфликта засега не дава никакви признаци че войната в Украйна е може да бъде прекратена.
  • 8 МирО

    11 5 Отговор
    Тоя немога да го разбера, в момента Русия се бори не с дътжавата, а с една нациска хунта окупирала държавата,
    в Македония има ли нацисти???

    Коментиран от #13

  • 9 честен ционист

    1 12 Отговор

    До коментар #1 от "ПОЛИТ КОРЕКТ":

    В другото изявление като нарече България руска губерня, пак ще подсмърчате жално.
  • 10 Гаранция Франция

    29 1 Отговор
    За да падне бълг вето нашите хубавци, бяха натиснати от Макрон., който стои зад гърба на макетата. Видяхте ли как си подарихме половината история без съпротива. Правителствата ни продажни никога не са с народа си

    Коментиран от #26

  • 11 Много ви здраве от братската ви Русия

    7 13 Отговор
    Русия представи миналата година документален филм, според който се доказва, че Охридската архиепископия никога не е била българска, а Македония е родина на славянската писменост. Премиерата на скандалния филм се състоя в Руското посолство в Скопие в навечерието на македонската Коледа, за това съобщава изданието . Не може да се изпише, защото Факти не публикуват източници.
    Филмът озаглавен „Една вяра, един език“ доказва, че Македония е родното място на славянската азбука, а братята Кирил и Методий нямат нищо общо с България, която по тяхно време не е била просветен и културен център на Балканите. Черноризец Храбър и Охридската архиепископия нямат нищо общо с българите, твърдят руските учени.

    Коментиран от #24, #37

  • 12 Сърбоманите в РСМ ги ръководи Белград,

    11 4 Отговор
    а нашите предатели русофилите - Москва. Целият този театър между бившите и настоящи българи е предизвикан от руското разузнаване на Балканите.
  • 13 🇧🇬🇪🇺💯

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "МирО":

    Иронията е че ако се търсят нео - нацистки елементи, вероятноста да се намерят в Македония е в пъти по голяма отколкото в България, всъщност Димитър Ковачевски, Премиер на Северна Македония, направи “мечешка услуга” на самите Македонци.
  • 14 и кво от това?

    9 1 Отговор
    150 000 хиляди македонци са български граждани. И те ли мразят България?

    Коментиран от #38

  • 15 🤔🤔🤔🤔

    10 0 Отговор
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ ,ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН.
  • 16 Чума

    18 2 Отговор
    По скоро Ковачевски и Пендуровски се държат с България така, както Украйна се държи с Русия! Тоест, вие не сте атрактивни, на нас не ни трябват такива безлични роднини, нямате големи доходи и БВП, ние сме космическа народност и ставаме големи газари заедно със Запада и по първите държави, а вие не ни излагайте с общо минало, че ни пропадна величието! Решение - спускане бариерите на граничните пунктове, дезинфекция, изкопаване 200 метра ров на пътищата, гонене на посланиците, една литургия в черковата за Бог да ги прости, измиваме си ръцете и забравяме за тези дебели кратунчовци!

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 филип немтур

    3 4 Отговор
    Защо е нужно да унищожавате опонента , като можете да го привлечете на своята страна ? Учтиво , внимателно го убедете , че греши . Съгласете се с неговата истина и му докажете , че се е объркал , заблудил , прибавете аргументи . Никога не унижавайте опонента си , а го подкопаите от вътре и го присъединете към себе си . Фактите са по-важни от интересите . Знанието е сила . Аргументите са мъдрост .Реалността , логиката и разумът са хапчетата за лечението на налудничавият български патриотизъм по отношение на Македония .
  • 19 Псевдоним

    8 1 Отговор
    Въпрос на време беше Путин да е виновен ;) А истината е, че новите ни господари просто продължават политиката на предишните отпреди 30 години да разделят Македония от България и да промиват мозъците на тамошното население.

    Коментиран от #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ццц

    6 1 Отговор
    Няма лошо действително да можехме да определяме сами политиката си и да направим каквото русите в Украйна. Назидателен бой на по-малкия брат е здравословен, ако той е тръгнал да става келеш! А тия са си направо вагабонти вече.
  • 22 Ганчо

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Макар и трудно ,но признавам ,че си абсолютно прав.

    Коментиран от #27

  • 23 Върха на българофобията е сред ...

    1 9 Отговор
    Самите българи ! Стига с тая дървена тема Македония ! Хората си имат бъдеще, и то няма нищо общо с Ганя !

    Коментиран от #25, #40

  • 24 Ало, ало...

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Много ви здраве от братската ви Русия":

    Това го твърди този филм, не руските учени. И митрофанова в последното си интревю при Карбовски и патриарх Кирил заяявиха ясно кой е създателя на българската писменост.

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 опълченец

    1 6 Отговор

    До коментар #10 от "Гаранция Франция":

    Дай ми поне един пример за подарена история. Стига сте плюли по всичко, бе капка аргументи.
  • 27 честен ционист

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ганчо":

    Винаги съм прав
  • 28 опълченец

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Псевдоним":

    Написал си пълна глупост....
  • 29 Алооооооооооооо, Путин

    3 5 Отговор

    До коментар #24 от "Ало, ало...":

    много ясно каза, че "славянската писменост е дошла от македонските земи"!
    Това сте вие путинистите, казвате на черното бяло, а на бялото черно ! Както ви каже Мацква!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Кубер

    5 0 Отговор
    Премиера на република Няма такава държава, казал това, казал онова, на няма такъв език!

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гошо

    0 2 Отговор
    За Комунистите само като Хитлер
  • 34 Гошо

    0 2 Отговор
    Смърт за Комунистите
  • 35 Гошо

    0 2 Отговор
    Само трепане за бкп
  • 36 Гоце Делчев

    2 1 Отговор
    Ковачевски, парче по парче ке те режем.
  • 37 Скопие

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Много ви здраве от братската ви Русия":

    А што е тука спорно?
  • 38 Скопие

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "и кво от това?":

    Изнајди соодветни зборови за осетлива тема. Пробај со не ја сакаат / индиферентни или некој друг збор. Со твојот избор на зборови добивам впечаток дека си неначитан / неелоквентен / неинтелегентен, или си просто лакеј, платеник на некоја злобна групација.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Спас безделника

    1 0 Отговор
    Няма ли пример? Няма ли гръцки опит?
Новини по държави: