Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Май, 2023 16:06 5 927 106

Ако Украйна получи изтребители F-16

  • ф-16-
  • изтребители-
  • изтребител-
  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • йоханес арлт

Киев иска да получи западни изтребители

Ако Украйна получи изтребители F-16 - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Киев отдавна настоява за доставка на западни изтребители. Военният експерт и депутат от Бундестага Йоханес Арлт от Германската социалдемократическа партия (ГСдП), коментира в интервю за ДВ актуалните въпроси по темата. Дали западните самолети ще допринесат за контранастъплението на Украйна? Какви са основните проблеми около доставката на изтребителите? И колко време ще отнеме обучението на украинските пилоти и обслужващия персонал?

Великобритания и Нидерландия искат да сформират коалиция за доставка на западни изтребители за Украйна. Доколко значима е тази стъпка?

Това е много важна стъпка от гледна точка на качеството на доставките. Предоставянето на бойни самолети е стъпка към интеграцията във въоръжените сили на най-сложните оръжейни системи, които можем да си представим. Така че това е много амбициозна стъпка. И аз все още не съм сигурен, че тя ще бъде успешна.

Украйна иска да получи изтребители F-16. Защо именно тях?

Най-нови са изтребителите F-35, но те са толкова сложни технически, че интеграцията им ще отнеме няколко години. F-16 също технически е много качествен изтребител. Тестван е и е на въоръжение в много страни. Надеждата е, че коалицията ще съумее да обедини съответстващите възможности за обучение и опита в интеграцията на такива изтребители.

Словакия и Полша вече доставиха на Украйна МиГ-29. Не са ли достатъчни те? И каква е разликата между двата модела самолети?

Мисля, че доставката на МиГ-29 е правилна и важна крачка. Миналата година се съгласихме, че в рамките на "кръговия обмен" ще доставим на Украйна онова, което тя може да използва веднага. МиГ-29 вече са на служба в Украйна, така че това е много добра стъпка. Защото те разполагат с резервни части, с подходящото оборудване, с капацитет и имат пилоти, които наистина знаят как да се справят с тази машина.

F-16 е една стъпка по-модерен. Той има по-голям обсег, повече издръжливост на бойното поле. Така че със сигурност представлява надграждане. И въпреки това ще бъде голямо предизвикателство - не толкова за пилотите, а от гледна точка на материално-техническото обезпечение.

Колко време може да отнеме обучението на пилотите? Великобритания вече заяви, че е готова да осигури такова обучение. За какви срокове говорим?

Според мен говорим за период от около 6 месеца, в който опитни пилоти могат да бъдат подготвени за тази нова система. Това би означавало, че те ще могат, така да се каже, да извършват полети с този модел самолет. Но за 6 месеца няма да успеят да овладеят напълно тази система, защото им липсва опитът.

Но дори не това е най-големият проблем. За да може да се използва самолетът оперативно, защото F-16 трябва да се обслужват и ремонтират в Украйна, аз виждам голям проблем в обучението на техническия персонал. Често той се нуждае от дългогодишна подготовка. И преди всичко ще им липсва опит, за да успеят наистина да ремонтират тези самолети.

Възможно ли е тези самолети да изиграят съществена роля в украинската контраофанзива?

Не мисля. Шест месеца е необходимото време само за обучението на пилотите. Ако например говорим за германските "Торнадо", които са малко по-стари, този изтребител се нуждае от сериозна поддръжка - над 100 часа техническо обслужване за 1 час летене. Това означава, че стратегическата точка не са пилотите, а самата технология. И създаването на логистична система с резервни части, специално оборудване и т.н. Всичко това трябва да бъде налично. Заради това силно се съмнявам, че ще имаме бърз ефект.

Авиационната система е много по-сложна, тя може да падне на земята, много по-опасна е. При нея могат да се допускат много по-малко грешки, така че смятам, че степента на сложност донякъде е подценена. Затова подкрепям и по-нататъшните доставки на МиГ-29.

Германският канцлер Олаф Шолц също не е готов да се присъедини към тази коалиция. Според социологическите проучвания две трети от германците не одобряват предоставянето на F-16 на украинците. Защо в Германия има толкова силна опозиция срещу коалицията за изтребителите?

Ние вече водим много сериозен дебат за доставката на бойни танкове. Това е друга нова качествена стъпка. С изтребителите военната сила може да бъде увеличена много бързо.

А вероятно може бързо да се стигне и до нежелани, непредвидени ефекти, които да допринесат за ескалация. Но отвъд тези политически съображения, много трудно е технически да интегрираме тези оръжия, ако все още не желаем Западът да участва във война.

Автор: Наталия Смоленцева


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    43 104 Отговор
    Русия приключи

    Коментиран от #16, #60, #77, #84, #97

  • 2 Българин

    34 94 Отговор
    орките ще се изнесат моментално от Украйна

    Коментиран от #37, #54, #98

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бесен - _Язовец

    87 37 Отговор
    Фашиска окрайна ако получи нещо което застрашава Руската сигурност спонсора ще получи ядрени ракети по въздуха.

    Коментиран от #43, #45

  • 5 Българин

    35 92 Отговор
    Русия ще загуби поредната си война

    Коментиран от #35, #92

  • 6 Владимир Путин

    33 82 Отговор
    Аз избих и осакатих народа си
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    53 14 Отговор
    Ако! - бил отговорът!
  • 8 🚾🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲🚾

    67 22 Отговор
    ФАЩ са 🚾🚾🚾
  • 9 Българин

    30 86 Отговор
    Матушка е пред фалит и морална деградация-това е последната капка-за погрома на руската армия

    Коментиран от #27, #34

  • 10 Последния Софиянец

    44 21 Отговор
    Похода за мир и неутралитет стигна до Президентството.

    Коментиран от #33

  • 11 Българин

    77 28 Отговор
    Слава на ЧЕК Вагнер и Руската армия превзели вчера Бахмут и унищожили над 100 000 Укро—НАТОвски терористи.
  • 12 Българин

    20 72 Отговор
    ни една руска каруца няма да лети над Украйна
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българин

    16 16 Отговор
    Търся някой с голяма черна патка, може и рязана!
  • 15 Българин

    20 72 Отговор
    ушанките с техните допотопни оръжия са в ступор пред модерното НАТО-вско въоръжение
  • 16 Време разделно (анти бот)

    59 21 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Запада си изнася ръждясало желязо за Украйна, а украинците гинат на фронта, заедно с братята си руснаци.
  • 17 сержант

    63 17 Отговор
    Ако получи - ще бъдат унищожени,както става и с другото оръжие
  • 18 Българин

    15 70 Отговор
    руските войски се оказаха големи смешници-1 година едно градче не могат да превземат .....в същото време американските творят легенди

    Коментиран от #29

  • 19 НЯМА ЗА КОГА

    42 9 Отговор
    ВСИЧКО СКОРО ЩЕ СВЪРШИ
  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 9 Отговор
    Тогава хлябът ще стане 10 лева, а след година една кока-кола ще струва 10 рубли 😉😉😉
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 РЕАЛИСТ

    53 13 Отговор
    Абе то и Леопард, Challenger и Абрамс бяха много страшни, пък ги крият , че има награда за главите им. Сега с тая щайга Ф-16 ще плащат. Видя се в тая война, че самолетите са отживелица. Свалят се вече Химарси, крилати ракети дронове, какво остава за един стар таралясник.
  • 23 Бивш орел-сега кокошка

    65 9 Отговор
    Щатите са ефективни срещу средни силоваци като Ирак и пр.Помитат всичко от безопасна височина,армия,жени,деца и квото мърда за около две седмици,после тръгва пехотата им да доубива и граби /както изтарашиха всичко в Багдад и навсякъде/.После фанфари,Сребърни звезди и разни дрънкулки,но основната им цел е постигната - НЕФТА е ТЕХЕН.Срещу Мечка и Дракон обаче шансовете им са една много закръглена нула..
  • 24 Феодализъм

    37 9 Отговор
    Васала на моя васал е и мой васал украина станала васал на западна европа

    Коментиран от #100

  • 25 Факт

    45 10 Отговор
    И за Ф-16 има подходящи лопати.Споко.
  • 26 Ако.......

    41 9 Отговор
    Украйна съществуваше все още можеше и да получи.
    Но евките като започнат да падат като зрели круши тогава как ще ги продават.
    Няма да минат с номера беше засегната само част от системата на евката като на пейдрията. Фактът ще е прекалено явен че за нищо не стават.
  • 27 Ушeв

    38 8 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Кpeтeн - защо не опиташ да събереш всичките си глyпави постове в едно изречение накуп? Ясно е, че си СОП, ама няма ли кой да ти помогне поне малко? Така си ужасно досaден. И ако може да си смениш никът, защото нормалните Българи се обиждаме.

    Коментиран от #42, #102

  • 28 Има една прича за акото

    16 4 Отговор
    Не дамо цапапало,но и миришело!
    Рапорт даден Рапорт приет 🫡
  • 29 Иван

    25 5 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    Чакат САЩ да доставят Ф16 на България.

    Коментиран от #76

  • 30 И да знете

    31 4 Отговор
    След ф 16 вариантите са два:
    1.нема има помощ повече
    2 Ще настъпи тишина
  • 31 Няма знаиш не се карайте

    8 42 Отговор
    Който е заложил на руския куц кон далече не е стигнал, Ирак, Сирия, Либия, бившата югославска държава, Украйна, навсякъде е едно и също, разпад, развалини и мизерия

    Коментиран от #44, #63

  • 32 БПФ

    41 7 Отговор
    Човекът право казва - нито има свястна логистика, нито укpите да се подготвят. Да не говорим, че СУ 35 е много по-модерен самолет и руските пилоти са на много по-високо ниво. Изобщо да не споменавам, че тия Ф-ки ще излетят от летищата само ако руските военно-космически войски позволят. Щото - няколко искандера - и - няма Ф 16.

    Коментиран от #62

  • 33 Първия софиянец

    10 17 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Много сте похотливи, тва рушляците!
  • 34 Жица

    42 6 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Абе пич. Виж нашата държава , след десети юни държавата няма да може да плаща заплати и пенсии. Каза го министъра на икономиката. Любимите ти сащ са пред фалит, ти си тръгнал да коментираш една държава която икономиката и е във възход и за момента няма индикации че ще загуби каквото и да било.

    Коментиран от #53, #78

  • 35 нпо агент

    29 4 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    прочете ли това което каза германеца..или си кон с та-аци..колкото грахчета.. На 1час полет 100 часа обслужване..необходими...кой ще ги обслужва..но може и няма да има нужда..защото колкото пейтриот защитава киев толкова и тези стари бракми..ще падат като презрели круши..
  • 36 Полковник Петров

    29 2 Отговор
    Първа да си получим ние изтребителите които ги платихме.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 стоян георгиев

    7 39 Отговор
    Ф 16 е страшно оръжие .ако украйна го има русия няма да може да напредва нито да задържа позициите си.ще се подпомогне сериозно и пво то на украйна с тази самолети.
  • 39 А бе,мало умнико,

    36 9 Отговор
    до кога ще замърсяваш коментарите,к.рр.Тен!Слава на Русия,нашата Освободителка! Великата руска армия ще асимилира укрите до последния бандеровец!

    Коментиран от #50

  • 40 зеркало недели

    39 4 Отговор
    Ще набутат Украйна с нови милиарди долари дългове.а ефект почти нулев!Я да припомня на тези читатели,които забравят!Какво стана с прехвалените американски патриоти с цена от 160 милиона за батареен комплекс и 3 милиона за единична ракета?За една нощ изстреляха 32 ракети на цена от 100 милиона долара и 2 руски ракети ги направиха за скрап и за резил пред целия свят

    Коментиран от #61, #64

  • 41 Жоро

    16 3 Отговор
    Ако ,Ако, Ако баба беше мъжка щеше да има дръжка ,аман от малоумни заглавия

    Коментиран от #46

  • 42 Българин

    12 13 Отговор

    До коментар #27 от "Ушeв":

    амчи за кументар ми плащат филийка ляб, затова трябва да пиша повече кументари да има поне за един цял ляб щото центовете свършили и затова сега ми дават в натура
  • 43 Запознат

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен - _Язовец":

    Нека само посмее!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Даа бе

    5 17 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен - _Язовец":

    Имаш ли нещо друго да изкараш на преден план, освен плашилата, продажен русоробе?
  • 46 А бе

    2 18 Отговор

    До коментар #41 от "Жоро":

    За вас и специално само за вас, копейко!

    Коментиран от #56

  • 47 От страни

    24 3 Отговор
    Милитари Уоч призна за унищожните в Киев 1 радар и 5 пускови установки.
  • 48 От страни

    24 3 Отговор
    Нищо нема да стане ако получи. Даже да ги дадат с летците пак нищо нема да стане. Тия са месо за руските соколи - летците. Таман ще видим "топ-ган" наживо. Пак ще приказваме де.

    Коментиран от #55

  • 49 Всъщност

    9 1 Отговор
    Ако? Вече е въпрос на кога, не ако.
  • 50 КОМЕНТАР ДО СЛАБОУМНИЯ

    0 7 Отговор

    До коментар #39 от "А бе,мало умнико,":

    Верно си освободен,ама от нещо друго!
  • 51 Правоверен Евроатлантик

    6 2 Отговор
    Пък смятай ако сенатор Палпатин се обади на губернатора Таркин да докара Звездата на смъртта, да я прикриват звездните разрушители с тай-файтъри, а по фланговете имперски канонерки, смятай тогава каква реконтраофанзива щеше да има...
  • 52 Иван

    9 0 Отговор
    Ако Залужни разкаже за срещата с еврейския Мешия......
  • 53 Българин

    13 3 Отговор

    До коментар #34 от "Жица":

    не мога да гледам нашата държава на центове съм към козяк и трябва денонощно да троляяляя
  • 54 Крум

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Руснаците като ти прочетоха коментара и вече се изнасят за твое удоволствие. За цения съвет искат и да те направят техен оракул.
  • 55 А бе

    4 9 Отговор

    До коментар #48 от "От страни":

    Те едни соколи, в Турция ги брулиха като круши!
  • 56 Хахаха..

    16 1 Отговор

    До коментар #46 от "А бе":

    Копейката преби долара в Бахмут,понастоящем Артьомовск.Честито братле!
  • 57 Българин

    16 2 Отговор
    Слава на ЧЕК Вагнер и Руската армия превзели вчера Бахмут и унищожили над 100 000 Укро—НАТОвски терористи.

    Коментиран от #72

  • 58 Опаааа

    1 12 Отговор
    Зеленски-Баиддънче дай ми нормални самолети. Баидън- За какво са ти тия самолети бе. Зеленски-Да бия руснаците с тях. Баидън- Ми че ти и без тях си ги биеш. Абе ти май иска и да ги ..
  • 59 Българин

    10 0 Отговор
    Слава на ЧЕК Вагнер и Руската армия превзели вчера Бахмут и унищожили над 100 000 Укро—НАТОвски терористи.

    Коментиран от #69

  • 60 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    изправи се малко че много силно си се навел към козяк бе смешник

    Коментиран от #67

  • 61 стоян георгиев

    2 6 Отговор

    До коментар #40 от "зеркало недели":

    Тва дето го припомняш не се е случило.
  • 62 Добре запознат

    3 21 Отговор

    До коментар #32 от "БПФ":

    Руските Су-35 са летящи тенекии пред F-16 и F-35

    Коментиран от #68

  • 63 Пешо

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Няма знаиш не се карайте":

    Пропуснал си БГ.
  • 64 Практичен

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "зеркало недели":

    Защо не го строшиш това зеркало в ..............
  • 65 Ако, ако ама цапа и мирише

    5 1 Отговор
    И ще стане като "черния четвъртък" през 1951-ва.
  • 66 Щели да излитат казаха

    5 14 Отговор
    Тъпите ушанки много ги е яд значи..що така бе нали сте космонавти некви
    Украинците ще ви разпилеят катуна другари много сериозно ви го казвам
  • 67 Онзи

    4 12 Отговор

    До коментар #60 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Разкарай се копейко русорбска !Носа ти опира в земята!
  • 68 JDAM лекува ушанки

    1 9 Отговор

    До коментар #62 от "Добре запознат":

    Чакай бе кво им обясняваш на безаналоговите те летят по GPS на андроид тръгнали да имат претенции

    Коментиран от #82, #90

  • 69 Няма проблеми

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "Българин":

    Оо радваме се че ви помогнахме да решите проблема с алкохолиците и наркоманите..молим да пратите още
    много са добри като ходещи мишени
    и органичен тор
  • 70 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 11 Отговор
    ПОБЕДА УКРАЙНА
  • 71 Путинофил

    2 13 Отговор
    Добре защо след като победихме и взехме тоя Бахмут. Аз се чувствам сякаш са ме били и са ме разчекнали

    Коментиран от #88

  • 72 Даа бе

    5 1 Отговор

    До коментар #57 от "Българин":

    Пак ли бълнуваш бре пишман българанчо?
  • 73 Наркос

    9 1 Отговор
    Ако получи , Русия ще изкара С400.
  • 74 Али Турчинът

    10 2 Отговор
    Ако получи Украйна, ще остане в пределите на Лвов, Чернигово,Ивано-Франксовска област .
    Още 3 области, но зависи, от желанията на съседите.
    Ако те искат земите си,да си ги вземат, както искат.
    Украйна не съществува от 2014 година.
    Виж руснаците взимат с лопати....:)))
  • 75 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 13 Отговор
    РУСИЯ Нападна
    Украйна

    Коментиран от #79

  • 76 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 15 Отговор

    До коментар #29 от "Иван":

    Русия ще Загуби Войната

    Коментиран от #81

  • 77 Осъзнай се

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Окраина си заминава като баба с галошите......а па ти си говори за пари или просто защото толкова ти е нивото.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Али Турчинът

    13 4 Отговор

    До коментар #75 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    НАТО нападна на Русия.
    И сега трябва да има последствия за цял живот.

    Коментиран от #87

  • 80 Българин

    10 0 Отговор
    Айдеее, ново "Ако.."! 😅 То не беше ако за ракети, ако за танкове, ако за пво, ако, ако, ако ... 😅😅😅
    Окрана е едно големо "АКО"! Кой разбрал-разбрал! 💩😅
  • 81 Абе

    11 0 Отговор

    До коментар #76 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ти в речника си немаш ли други думи освен-Русия ще загуби войната.Примерно може кажеш-Офффф,нес не съм си пил апчеата.
  • 82 Хаха

    6 0 Отговор

    До коментар #68 от "JDAM лекува ушанки":

    Не бе. Летят на лопати, обаче комунистически -яка работа, с дебела дръжка за фашагите. Зеления е номер уан (пардоне моа -почнах на китайски).
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 От страни

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Ей а засрами се - използваш служебното положение за коментиране - явно си от екипа щом пускаш коментар 1 минута след публикуването на новината. И успяваш да ги набуташ нколко. такъв ли е реда в редакцията? Мисля че нямаш право да използваш служебното положение, поне така се вижда отстрани.
  • 85 От страни

    7 0 Отговор
    Израел публикува информация за загубите на двете страни в конфликта. Та ще напиша само за хората без техники - Украинските загуби ги водят около 190 хтляди а руските 18 хиляди.
  • 86 Баба Абсурдана

    5 0 Отговор
    Аааако на Оокрайна бъдат доставени Ф16,поовечето от тях ще изпопадат като зрели круши до 2 месеца благодарение на братската руска помощ.
  • 87 О&к

    1 2 Отговор

    До коментар #79 от "Али Турчинът":

    Е ще има последствия от нападението на НАТО за Русия де,нали целта е Русия след като загуби войната да се разпадне на малки немощни русийки без всякакво значение за света?

    Коментиран от #89

  • 88 Прокопи Катъра

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "Путинофил":

    По същия начин ще се почувстваш като ми седнеш в скута и се разклатиш юнашката.
  • 89 Брадатата Лили

    6 0 Отговор

    До коментар #87 от "О&к":

    Няма да го дочакаш пич,това разпадане да го видиш.Яж ,пий и си носи новите дрехи.

    Коментиран от #94

  • 90 Аналена Гресор

    4 0 Отговор

    До коментар #68 от "JDAM лекува ушанки":

    А аз лекувам полово неутрални.Първо ги неутрализирам,послем им връщам пола.
  • 91 Луд

    3 0 Отговор
    Какво може един изтребител повече от ЗРК?
  • 92 Ми то още не е почнала война

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    ако бъде обявена чао
  • 93 а след ф 16

    5 0 Отговор
    какво следва или се изчерпвате
  • 94 О&к

    0 2 Отговор

    До коментар #89 от "Брадатата Лили":

    Щом ти го казваш...няма как да го приема на сериозно:)
  • 95 Али Турчинът

    13 0 Отговор
    Вчера четох тука.
    Не му помня ника. И беше много прав със статистиката.
    Цитирам до колко помня:
    "Април 2022 година, дайте ни боеприпаси, да победим Русия, юни дайте ни ракети, септември,дайте танкове,сега самолети, утре човешки ресурси. "
    Аз не можах да напиша точните думи.
    Този човек, знае какво пише.
    Не е като мене,или като вас, да сяда ..И да си пие бирата.
    За какво му е на Русия да прекращава войната.?
    Защо не питате г-н Джоузеф Байдън, не може ли той да прекрати?
  • 96 От страни

    6 0 Отговор
    Ей вие не си вервате даже в това - ключовата дума е "АКО". Ако вярвахте да сте написали "когато" а пишете "ако" щото и знаете че нищо нема да им дадат..
  • 97 Коко

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    С това мислене в епруветка си правен явно?!
  • 98 2015

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    2015 си спомни
  • 99 Урка

    1 0 Отговор
    Най тъпата медия
  • 100 Казуар

    0 6 Отговор

    До коментар #24 от "Феодализъм":

    По добре васал на Европа, отколкото васал на император Путин.

    Коментиран от #103

  • 101 Обичам €$, $АЩ, У$райна и свободна пр€$а

    6 0 Отговор
    Описаното в публикацията беше очаквано още от миналата година. Западът има за чистене доста остаряла и амортизирана военна техника за повече от трилион долара. Освен самолети и вертолети има в предбрачно състояние и десетки бойни кораби, няколко подводници и самолетоносач. Всичко това трябва да се продаде или нареже на скрап. Междувременно вече е осигурена поддръжката на дъртите F16 - оцелелите ще кацат в Полша, където натовците ще ги ремонтират и зареждат.
  • 102 сноу

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ушeв":

    Това е ихчо инджето...много се срамува като му речеш българин...
  • 103 Обичам €$ и Демокрацията

    7 0 Отговор

    До коментар #100 от "Казуар":

    €$ не е Европа, а само около 20% от площта й. И €$ няма васали,нито сателити като $АЩ, а €вроколонии. Принципно никога не е съществувал континент "Европа", това е политически термин от късното средновековие, континентът е Евразия.

    Коментиран от #104

  • 104 Казуар

    1 1 Отговор

    До коментар #103 от "Обичам €$ и Демокрацията":

    Другите 80% от Европа са държави в които властват диктатори.
  • 105 Астронавт

    5 0 Отговор
    Ако Украйна получи изтребители F-16 ,превзема Москва ,луната ...само как ще се договорят с макетата за луната не знам !
  • 106 Ф16

    4 0 Отговор
    " Авиационната система е много по-сложна, тя може да падне на земята "
Новини по държави: