Last news in Fakti

29 Май, 2023 13:13 939 2

Служители от жп сектора на протест в Букурещ

  • румъния-
  • букурещ-
  • протест-
  • жп сектор-
  • служители

Протестиращите изтъкнаха проблемите с ниските заплати, лошите условия на труд и намалените финансови средства от държавата

Служители от жп сектора на протест в Букурещ - 1
Източник: Shutterstock

Днес, пред Министерството на транспорта в Букурещ, около 200 служители на националната железопътна компания "Че Фе Ре" (CFR) изразиха своето недоволство, използвайки вувузели и развявайки национални флагове. Протестиращите изтъкнаха проблемите с ниските заплати, лошите условия на труд и намалените финансови средства от държавата.

Родриго Максим, председател на Федерацията на синдикатите на железопътните превозвачи от Румъния, коментира, че законът за железопътния персонал предвижда увеличение на заплатите от 1 юли, но все още не са осигурени средства за това. Той посочи, че както начинаещите машинисти, така и инженерите получават между 3000 и 3500 леи (1200-1400 лв.), което е сравнимо със заплатите на неквалифицирани работници. Синдикалистът настоява, че минималната заплата за жп служителите трябва да бъде 4500 леи (1800 лв.).

Той посочи също, че няма достатъчно средства за резервни части, нови влакове и инфраструктурни инвестиции, въпреки че през миналата година беше подписан обществен договор за десет години напред. Протестиращите заплашиха с обща стачка, започваща от 1 юли, като обявиха, че нито един влак няма да се движи. Те обещаха да отидат на работа, но да стоят на гарите, докато не бъдат предоставени нови вагони и локомотиви.

Най-голямата стачка на жп служителите в Румъния се проведе през 2005 г. и продължи 23 дни, без да бъде постигнато решение през преговори. Протестите приключиха след съдебна присъда, издадена от Букурещкия апелативен съд, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    1 2 Отговор
    Румъния е шампиона на ЕС Там има всичко европеиско ,пари ,демокрация , права ,,,,няма причина за недоволство ,това са агенти на Путин дето се хранят с рубли и копейки

    Коментиран от #2

  • 2 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гошо":

    Румъния е една голяма цигания и мизерия стига с малоумните анти–руски постове излез в реалността
Новини по държави: