Last news in Fakti

29 Май, 2023 14:45 643 1

Стачката на учителите в Румъния може да доведе до отлагане на националното външно оценяване

  • румъния-
  • учители-
  • стачки-
  • образование-
  • синдикати-
  • протести

Това предупреждение бе изразено от председателя на Федерацията на синдикатите в образованието

Стачката на учителите в Румъния може да доведе до отлагане на националното външно оценяване - 1
Източник: Shutterstock

Общата стачка на учителите в Румъния може да доведе до отлагане на националното външно оценяване на учениците. Това предупреждение бе изразено от председателя на Федерацията на синдикатите в образованието, Мариус Нистор, и от директора на колежа "Йон Лука Караджале" в Букурещ.

Според Андрейя Бодя, директорът на това учебно заведение, ако не бъде постигнато споразумение до 12 юни, може да се очаква забавяне не само на матурата, но и на националното оценяване, включително поправителните изпити и оценките за учениците от втори, четвърти и шести клас.

Засега стачката вече забавя оценяването на учениците от шести клас, което трябваше да се проведе на 30 и 31 май (вторник и сряда), но може да бъде отложено отново.

Мариус Нистор, председателят на Федерацията на синдикатите в образованието "Спиру Харет", коментира, че предложенията на правителството са недостатъчни и че управляващите не осъзнават мащаба на недоволството в системата на предуниверситетското образование на национално ниво. Той отбеляза също, че родителите и децата им подкрепят учителите в тяхната протестна акция, пише БТА.

В 14:00 часа днес представители на синдикатите в образованието бяха поканени за пореден кръг преговори в Министерството на труда относно заплатите на учителите.

Правителството обяви, че е подготвило спешна наредба, която предвижда увеличения на доходите на преподавателския, помощния и непедагогическия персонал.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги

    0 0 Отговор
    И това какво значение има?
Новини по държави: