29 Май, 2023 15:15 1 517 2

Изненадващото решение на испанският премиер за предсрочни избори предизвика хаос

  • испания-
  • избори-
  • парламентарни-
  • предсрочни-
  • педро санчес

"Като ръководител на правителството и лидер на Социалистическата партия, поемам отговорността за резултата", подчерта премиерът, като обяви изненадващото решение, след като Испанската социалистическа работническа партия понесе сериозен удар на местните и регионалните избори

Изненадващото решение на испанският премиер за предсрочни избори предизвика хаос - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският премиер Педро Санчес насрочи предсрочни парламентарни избори на 23 юли, съобщиха световните агенции.

Изненадващото решение беше обявено, след като Испанската социалистическа работническа партия понесе сериозен удар на местните и регионалните избори. Досега Санчес твърдеше, че ръководеното от него коалиционно правителство ще изкара докрай четиригодишния си мандат.

Затрудненията на Санчес и испанските социалисти започнаха в момент, когато Мадрид се готви да поеме ротационното председателство на ЕС на 1 юли, отбелязва Асошиейтед прес. "Взех това решение предвид резултатите от проведените вчера избори", подчерта премиерът. Той добави, че е разговарял с крал Фелипе Шести и по-късно днес ще проведе специално заседание на кабинета, за да разпусне парламента.

"Като ръководител на правителството и лидер на Социалистическата партия, поемам отговорността за резултата", подчерта премиерът, цитиран от ДПА.

"Въпреки че вчерашните избори имаха местен и регионален обхват, значението на вота е послание, което надхвърля тези рамки", заяви Санчес в излъчена по телевизията реч. "Вярвам, че е необходимо да отговорим и да подчиним демократичния си мандат на волята на народа."

На местните и регионалните избори Испания отбеляза завой надясно и най-влиятелната опозиционна Народна партия (НП) стана водещата политическа сила в страната. Тя получи 31,5% от гласовете срещу 28,2% за социалистите, които отбелязаха 12-процентен спад спрямо 2019 г. В същото време НП бележи близо 7-процентно увеличение, възползвайки се от срива на центристката партия "Сиудаданос".

"Това е неочаквано", смята Игнасио Хурадо, политически експерт в мадридския университет "Карлос Трети". "Санчес се опитва да попречи на възхода на НП възможно най-скоро".

НП спечели в най-малко седем от 12-те автономни области, където се произведоха избори, като доминираше на няколко места, ръководени досега от социалистите, включително Валенсия, Арагон и Ла Риоха. Предстои да се види дали НП ще бъде принудена да се коалира с крайнодясната "Вокс", за да сформира регионални правителства.

Испанските регионални правителства имат големи правомощия в сферите на здравеопазването, образованието, опазването на реда и жилищата, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    2 0 Отговор
    УЖ ДОН ПЕДРО КОПАШЕ ГРОБА
    НА ДРУГАРЯ ВЛАД :))
  • 2 Идалго

    2 2 Отговор
    Крайно време е тези социсти и комитата, от които се нуждаеха да са на власт, да си ходят. То не бе затворнически режим, каски маски до не отдавна в транспорта, разни самонастаняващи се в частни имоти и с повече права от ощетения и ограбен собственик, здравни грижи за цяла африка безплатно, а ти им плащай. Сега иска посред лято да заглавичка хората да не гласуват, белким хване някой и друг процент отгоре да продължи да си джитка с фалкона нагоре надолу. Свърши тя. Не, че сините са по-добри и няма да ни яхат, но поне няма да му гледаме на този наглата физиономия как всичкия тормоз за наше добро бил.
Новини по държави: