Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Май, 2023 10:47 1 608 18

Украйна: Мирният план на Зеленски е единственият начин за прекратяване на войната

  • украйна-
  • война-
  • зеленски-
  • мир-
  • войски-
  • оттегляне-
  • русия

Това каза Игор Жовква, заместник-началник на кабинета на украинския президент

Украйна: Мирният план на Зеленски е единственият начин за прекратяване на войната - 1
Източник: БГНЕС

"Мирният план, предложен от президента, Володимир Зеленски, е единственият начин за прекратяване на руската война, тъй като времето за посреднически усилия отмина."

Това каза Игор Жовква, заместник-началник на кабинета на украинския президент, който разговаря с "Ройтерс", съобщава "Укринформ".

Жовква каза, че Украйна не се интересува от прекратяване на огъня, което би консолидирало руските териториални придобивки. Вместо това Киев настоява за прилагането на собствен мирен план, който предвижда пълно изтегляне на руските войски от украинската територия.

Той отхвърли мирните инициативи, които излязоха през последните месеци от Китай, Бразилия, Ватикана и Южна Африка.

„Не може да има бразилски мирен план, китайски мирен план, южноафрикански мирен план, когато говорите за войната в Украйна“, каза Жовква.

Служителят също така заяви, че спечелването на подкрепата на глобалния Юг сега е приоритет за Украйна. Той подчерта, че въпреки желанието на страната му в началото на войната да засили връзките със западните партньори, осигуряването на мир е въпрос, който засяга всички нации.

Той омаловажи перспективите на призивите за диалог с Русия, изразени от папа Франциск, който също нарече окупираните територии на Украйна „политически проблем“.

"В този период на открита война нямаме нужда от посредници. Късно е за посредничество", каза Жовква.

Той добави, че срещата на Г-7 е имала изключително положителна реакция на украинския мирен план от 10 точки. „Нито една формула не е имала притеснения от страните (от Г-7 – бел. ред.), подчерта Жовква.

Относно неотдавнашните пътувания на китайския представител в Москва и Киев, Жовква отбеляза, че е бил информиран подробно за ситуацията на бойното поле и в Запорожката атомна електроцентрала, атаките срещу енергийната система на Украйна и депортирането на украински деца в Русия, което представлява военно престъпление.

"Той слушаше много внимателно. Нямаше незабавен отговор... ще видим. Китай е мъдра страна, която разбира ролята си в международните дела."

Този месец Зеленски направи сериозен опит да събере подкрепа от глобалния юг, включително Латинска Америка, Африка и по-голямата част от Азия, в отговор на миротворческите инициативи, изразени от някои от тези страни. Зеленски присъства на срещата на върха на Арабската лига в Саудитска Арабия на 19 май, където проведе разговори с престолонаследника, принц Мохамед бин Салман, иракски официални лица и други делегации.

В кулоарите на срещата на Г-7 в Хирошима Зеленски се срещна с лидерите на Индия и Индонезия, също основни представители на Глобалния юг.

Докато Киев се радва на силна западна подкрепа в борбата си срещу Кремъл, той не получи същата подкрепа от Глобалния юг, където Русия влага своята дипломатическа енергия от години.

Москва засили връзките си с държавите от този регион по време на войната в Украйна, по-специално чрез продажбата на енергия на Индия и Китай.

В отговор на западното ембарго върху вноса на руски петрол по море, Русия насочва доставките си от традиционните европейски пазари към Азия, Африка, Латинска Америка и Близкия изток.

Руският външен министър, Сергей Лавров, посети Найроби, надявайки се да сключи търговско споразумение с Кения, и посети редица африкански страни няколко пъти, откакто Русия отприщи войната си срещу Украйна. Това лято в Санкт Петербург трябва да се проведе среща на върха Русия-Африка.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма я Украйна - сбогом!

    41 1 Отговор
    План от наркоман, да си признае че това е плана на САЩ и подлогите му ЕС и НАТО!

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Казва се единствената възможност

    35 0 Отговор
    Значи единствената възможност за зеленчука е бел байряк и капитулация!!!
  • 4 Мдааа

    34 1 Отговор
    Какво казваше Майк Тайсън "Всеки има план докато не получи юмрук в мутрата"!
    Зельония скyнкс, ще го схване!
  • 5 ХАХАХА

    23 1 Отговор
    Тези вярват ли се ,че точно този план ще прегърне Русия и Путин. Тоя прекалява с дрогата.
  • 6 Зеленски съм - пахнем, та се не траем

    22 0 Отговор
    Мирният план на Зеленске е друснат като него - яко напушен, а и Мари Игуаната иска...
  • 7 кнаус 485

    24 0 Отговор

    До коментар #1 от "Няма я Украйна - сбогом!":

    Противно ми е да коментирам глупости.....но плана на наркомана води само до продължаване на войната,какРусия ще се изтегли от територии вписани в конституцията- просто нон сенс....
  • 8 Бахмутата

    25 0 Отговор
    Да бяха спазили мирния план Минск. И сега щяха да имат цяла държава, а не пробита. Първото предложение на руснаците е най- добро, от всяко следващо.
  • 9 Наблюдател

    15 0 Отговор
    Все едно зеления държи всички карти на масата та това да е единствения начин кой да спре той ли или руснаците? е на зеления дните са преброени
  • 10 Да, бе

    18 0 Отговор
    Мир ще има, но без Украйна... Определено светът ще е едно по-добро място.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 фбр

    15 0 Отговор
    Стига вече с тази укрокраварска пропаганда ! Грешката на Путин е , че пръв запачна войната ! Трябваше да Ви остави да го нападнете и тогава да ви размаже напълно бандеровски гадини !
  • 13 кокаина не е

    13 0 Отговор
    чист,американците кой знае с кво го тъпчат.
  • 14 Тошо

    15 0 Отговор
    Изчаквателната позиция е по-ефективна, защото времето работи за Русия. САЩ трябва да побързат с изясняването на ситуацията в украинското направление, за да могат да се съсредоточат върху тайванската криза, която доведеха до ръба на военен сблъсък с Китай. Москва, от друга страна, може да чака, знаейки много добре, че Вашингтон не може да не започне война в Азия, но дори война на два фронта означава бърза катастрофа за него.
  • 15 Ха ха ха

    6 0 Отговор
    Живка ..хазарски чифутин като Зе
  • 16 В. В. Путин

    9 0 Отговор
    Тоз план не работи. Значи остава моя.
    Украйна--в РФ.
    Адаша- при Нахални(със свитата)
    Пълна национализация.

    И така... Мир.
  • 17 Пловдив 1912

    4 0 Отговор
    Само за седмица ви спират коката и оръжията и сте на колене ...не го вадете голям , защото голям щя ви влиза ! Само като си помисли човек , че изобщо можеше да няма СВО ...ама , то като бръмбара върти в черепната кутия....
  • 18 ........

    1 0 Отговор
    В едно от убежищата на укрите освен книжки с Хитлер били намерени и някакви от хамериканско издателство,в която Укроленд е разделена на три части.Подсъзнателно ги подготвят.Не им дават да приключат войната,за да разчистят територията.А Зелето е просто марионетка с изпържен от дрогата мозък.
Новини по държави: