1 Юни, 2023 11:45 1 035 3

Новият президент на Нигерия Бола Тинубу обеща обединение, сигурност и икономически подем

  • нигерия-
  • президент-
  • новият президент на нигерия-
  • бола тинубу

Новият нигерийски президент бе посрещнат с надежди, но и със скептицизъм

Новият президент на Нигерия Бола Тинубу обеща обединение, сигурност и икономически подем - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият президент на Нигерия Бола Тинубу, избран на изборите през февруари като кандидат на управляващата партия Конгрес на всички прогресивни сили (КВПС), встъпи в длъжност в понеделник. На церемонията по полагането на клетва в столицата Абуджа 71-годишният Тинубу обеща да обедини най-многолюдната държава в Африка, да реши нейния може би най-наболял проблем - несигурността, и да рестартира най-голямата икономика на континента.

Новият нигерийски президент бе посрещнат с надежди, но и със скептицизъм, отбелязва Асошиейтед прес.

Няма как и да е иначе, при условие че страната, която има огромен потенциал, засега не може да го развие в пълна степен. Това се дължи на факта, че Нигерия, чието население е около 216 милиона души и която според прогнози на ООН ще стане до средата на века третата най-многолюдна държава в света, е изправена пред редица предизвикателства - от повсеместната несигурност през корупцията до икономическата криза, високата инфлация и разхищаването на най-голямото петролно богатство в Африка.

Всяко ново начало носи надежда. Мнозина приписват на Бола Тинубу заслугата, че е превърнал най-многолюдния нигерийски град и икономическа столица на страната Лагос, с население от 20 милиона души, в модерен град и бизнес център. Скептицизмът обаче също е силен в Нигерия, още повече че предшественикът на Бола Тинубу на президентския пост, 80-годишният Мухамаду Бухари, не успя да изпълни подобните обещания, с които дойде на власт през 2015 г. Сега, след края на двата четиригодишни мандата на Бухари, също представител на КВПС, равносметката не е особено положителна.

В резултат избирателната активност на президентските избори на 25 февруари бе на най-ниското си равнище след края на военното управление и възстановяването на демокрацията в Нигерия през 1999 г. - едва 29 процента от регистрираните гласоподаватели. Освен това Тинубу спечели с рекордно нисък резултат - само 37 процента. При това неговата победа не бе призната от двамата му основни съперници, които я оспорват по съдебен път. Това определено не допринася за легитимността на новия нигерийски президент, който ще трябва да се доказва с конкретни резултати.

На церемонията по встъпването си в длъжност Бола Тинубу, облечен в традиционна бяла носия, призова за единство и обеща да донесе сигурност на Нигерия, посочва Франс прес.

Тинубу отправи подобни послания и след като бе обявен за победител. Неговите двама основни съперници на изборите обаче не приеха подадената ръка, като твърдят, че той е спечелил с измами, и все още оспорват пред съда изборните резултати.

На този фон Тинубу обеща в понеделник да служи на нигерийците "без предразсъдъци", отбелязва АФП.

Новият нигерийски президент повтори и призива си за единство - нещо, от което западноафриканската страна, разделена на преобладаващо мюсюлмански север и предимно християнски юг, отчаяно се нуждае. Той обеща да постигне тази цел, "като засили икономическия обмен, социалното сцепление и диалога между културите".

"В криволичещата делта на река Нигер, огромната савана на север, в административните съвети в Лагос, в динамичната столица Абуджа или на оживените пазари в Онитша - всички вие сте моя народ", обърна се Бола Тинубу към нигерийците.

Самият Тинубу е представител на един от най-многобройните етноси в страната - йоруба, и е мюсюлманин, родом от мегаполиса Лагос, на югозапад. Той е бивш губернатор на едноименния нигерийски щат, който включва най-многолюдния град в страната, и дава успехите си от онзи период (1999-2007 г.), когато твърди, че е превърнал Лагос в модерен град, като пример, че е способен да повтори това и на национално равнище. Наричан Кръстника заради политическото си влияние в Югозападна Нигерия, Тинубу обаче е обвиняван от своите политически опоненти в търговия с влияние и корупция. Но той никога не е бил осъждан.

Полагайки клетва, новият нигерийски президент обяви борбата с несигурността за свой "основен приоритет".

Като нагледен пример колко наболял е този проблем е насилието, което избухна в централния щат Плато през втората половина на май. Над 170 души са били убити по данни на полицията, а хиляди - принудени да напуснат домовете си, в резултат на сблъсъците между различни общности, враждуващи за земя и вода, съобщи АФП.

Впрочем много нигерийски региони са засегнати от насилие на различна основа. На североизток са активни групировките Боко Харам ("Западното образование е светотатство" на езика на народността хауса, обитаваща северната част на страната) и "Ислямска държава". Други проблеми са бандитизмът, пиратските нападения по крайбрежието, сблъсъците между земеделски и животновъдски общности на север и в централната част от страната, отвличанията за откуп на северозапад, сепаратистките атаки на югоизток и не на последно място - свързаното с петрола насилие.

Нигерия по принцип е най-големият производител на "черно злато" в Африка, но недоволството от усещането за несправедливо разпределение на приходите, ендемичната корупция, масовите кражби и нестабилността в делтата на река Нигер не позволяват на страната да извлече максимална полза от природните си богатства. Например добивът на петрол в Нигерия е спаднал миналия месец под 1 милиона барела дневно, показват официални данни, цитирани от Ройтерс, при условие че производственият капацитет е над два пъти по-голям - 2,2 милиона барела.

Икономиката впрочем бе третият акцент в речта, която Бола Тинубу произнесе при встъпването си в длъжност. Той обеща растеж на брутния вътрешен продукт от най-малко 6 процента тази година, да вдигне бариерите пред инвестициите, да създаде работни места и да въведе единен обменен курс на националната валута - найрата, засегната от хаотична парична реформа.

Още щом встъпи в длъжност, новият нигерийски президент обяви, че популярните, но струващи скъпо на бюджета субсидии за горивата, ще бъдат отменени от юни.

Това ще спести на държавата близо 10 милиарда долара годишно. Тинубу планира да пренасочи тези средства към инфраструктурата, селското стопанство и програми за социално подпомагане, посочва Ройтерс.

Новият президент на Нигерия планира да въведе и единен обменен курс на найрата, тъй като сегашната система с няколко курса предразполага към злоупотреби и затруднява инвеститорите.

Пазарите приветстваха тези мерки, като нигерийските еврооблигации поскъпнаха във вторник до най-високото си равнище от февруари.

Анализатори очакват отпадането на субсидиите за горивата да има положителен ефект в дългосрочен план. То обаче вероятно ще донесе политически проблеми на Бола Тинубу в близко бъдеще, като на места бензинът поскъпна близо три пъти и пред бензиностанциите, продължаващи да продават на старите цени, се извиха дълги опашки от желаещи да се запасят.

Новият президент на Нигерия изглежда в крехко здраве и мнозина се питат дали той ще е в състояние да изпълнява ефикасно своите задължения, отбелязва АФП.

Основната причина за скептицизма, споделян от мнозина, обаче е, че предизборните обещания на Бола Тинубу до голяма степен повтарят тези на Мухамаду Бухари.

"Нито един нигерийски президент не е встъпвал в длъжност с толкова голям кредит на доверие сред гражданите колкото Бухари, но никой друг президент не го е пропилявал толкова бързо колкото Бухари", коментира местният експерт по развитието Сеун Коладе, цитиран от АП.

След церемонията по полагането на клетва, която се проведе на открито на Орловия площад в Абуджа, Бухари веднага отпътува за родния си щат Кацина, в най-северната част от Нигерия, посочва Ройтерс.

Впрочем вече бившият президент на Нигерия продължава да защитава своята равносметка, като твърди, че изграждането на инфраструктура и протекционистката политика са положили основите за бъдещ икономически растеж. Той също така се хвали с успехите си в борбата срещу ислямистките бунтовници на североизток.

Нападенията обаче продължават, а мнозина възприемат Бола Тинубу просто като продължител на линията на Бухари. По всичко изглежда, че "меденият месец" на новия нигерийски президент няма да продължи дълго и той няма много време, за да докаже, че е способен да развие потенциала на страната и да подобри живота на своите сънародници.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Борел

    2 0 Отговор
    е в Куба! Говори против РФ! Точно там!Какво правиш в джунглата?!Демокрация ли пръскаш!?
  • 2 Радослав

    0 0 Отговор
    Дрън, дрън та пляс! Истинската новина е, че в Нигерия от няколко седмици е въведена цифрова валута, с всичките съпътстващи я екстри и държавата е в тотален хаос… Експеримента тепърва започва, да видим?!
  • 3 Малеее

    0 0 Отговор
    О те и нашите тук много обещават, ама нанай! На три ката и половина!