Last news in Fakti

6 Юни, 2023 16:30 1 031 2

Какво се случва в Судан? Възможно ли е Силите за бърза подкрепа (RSF) да превземат Хартум?

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни-
  • боеве в судан-
  • примирие в судан-
  • бежанци-
  • оон-
  • силите за бърза подкрепа (rsf)

Анализатори предполагат, че суданската армия се е оттеглила от преговорите за прекратяване на огъня, за да започне голяма офанзива, за да си върне столицата Хартум

Какво се случва в Судан? Възможно ли е Силите за бърза подкрепа (RSF) да превземат Хартум?  - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед / личен архив

Жителите на столицата се подготвят за превземането на Хартум от Силите за бърза подкрепа (RSF)

Залп от артилерийски снаряди удари беден квартал на 31 май в Хартум, столицата на Судан. От тогава залпове, взривове и артилерийски огън се чуват по цялата столица, зад всеки ъгъл и не стихват.

Жителите казват, че атаката е убила най-малко 18 цивилни и ранила 106 други на местен пазар, но никой не знае дали е дошла от суданската армия или паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) – двете страни, които хвърлиха страната във война, за да се опитат да се победят една друга.

Жителите разказаха, че Сили за бърза подкрепа (RSF) са се разположили в квартала малко след инцидента, което е довело до продължаващи улични битки с армията и опасения, че повече цивилни ще загинат в кръстосания огън.

„Районът все още е бомбардиран в резултат на сблъсъците между двете военни фракции“, каза Фадил Омер, 25-годишен, активист от Майо, района, където беше извършена атаката.

„Но с разполагането на Силите за бърза подкрепа (RSF) в района се всява все повече страх от тях, отколкото от бомбардировките на армията“, добави той.

Атаката на пазара може да е само началото на предстояща сериозна ескалация. Ден по-рано армията се оттегли от преговорите за прекратяване на огъня в Джеда, Саудитска Арабия. Съобщението предполага, че висшият командир на армията Абдел Фатах Ал Бурхан се готви да започне сериозна офанзива, за да си върне столицата от Силите за бърза подкрепа (RSF), казаха жители и експерти пред "Ал Джазира".

Ал-Бурхан каза, че е готов да поднови преговорите три дни по-късно, но Силите за бърза подкрепа (RSF) твърдят, че условията на армията са невъзможни за изпълнение. Съобщава се, че армейски служител алармирал, че армията е призовала Силите за бърза подкрепа (RSF) да спрат да окупират домовете и болниците на хората, преди да подновят преговорите.

Оттогава и двете страни бяха пряко засегнати от американските санкции в опит да се насочат към бойните им средства. Тъй като никоя от страните не помръдна, някои цивилни се страхуваха, че ще понесат тежестта на рязкото нарастване на насилието. Други казаха, че подкрепят предстоящата голяма армейска атака.

„Ако това е необходимо, за да се отървем от Силите за бърза подкрепа (RSF), тогава така да бъде“, каза Мохамад Джамал, жител на Хартум. „Ние сме малтретирани от тях“, поясни той.

Мъртъв във водата?

Силите за бърза подкрепа (RSF), чиято крепост е в западната провинция Дарфур, никога не са имали голям избирателен район в Хартум, град, който исторически е дом на средната класа и бизнес елита на Судан.

Въпреки липсата на подкрепа, милицията не полага никакви усилия да спечели сърцата и умовете в столицата, въпреки че твърди в социалните си мрежи, че подкрепя демокрацията.

Вместо това групата се е разпръснала из целия град, за да тероризира жителите, като ограбва домове, отвлича млади мъже и изнасилва жени, разказаха жители и жертви пред "Al Jazeera".

Нарушенията на човешките права от Силите за бърза подкрепа (RSF) накараха много хора да гледат на армията като на по-малкото от двете злини, като някои пренебрегват безразборната въздушна атака на последната. Според ACLED, организация с нестопанска цел, събираща данни за конфликти в реално време, армията рутинно удря цивилни цели като болници, училища и домове.

Холууд Хаир, известен судански анализатор и директор-основател на мозъчния тръст Confluence Advisory, каза пред Al Jazeera, че назрялата сериозна офанзива на армията може да застраши тяхната подкрепа, ако нанесат твърде много щети на цивилното население.

„Армията не може да си позволи да загуби никаква подкрепа – независимо дали е историческа или символична – от своите граждани в Хартум, защото тогава те наистина ще бъдат мъртви във водата на Нил“, каза той.

„RSF просто чака и подтиква армията да бомбардира града, така че нейните собствени [човешки права] нарушения да изглеждат бледи в сравнение с хората, които са безразборно убити при атаки на армията“, добави той.

Въпреки риска, който представлява голямата армейска офанзива за цивилните, Хаир каза, че армията вероятно ще продължи без да спре, за да докаже на своите поддръжници, че могат да освободят части от града.

Едно нападение също би имало за цел да осигури някои така необходими лостове, преди да влезе отново в преговори със Силите за бърза подкрепа (RSF) , каза той.

„Една армейска офанзива би имала две цели. Първо, това е да демонстрират, че могат да постигнат военни победи срещу Силите за бърза подкрепа (RSF), а второто: - е за да запазят лицето си, преди да влязат в нова платформа за диалог.“


Подготовка се за битка

В Майо, кварталът, където жителите бяха убити и тежко ранени преди три дни, Омер каза, че много хора вземат предпазни мерки, за да избегнат задаващата се офанзива.

Някои избягаха в други части на града, докато други мислеха да избягат от Хартум, ако все още могат.

„Наистина има страх от масивна военна атака в Хартум“, каза Омер пред "Ал Джазира". „Разговорите в Джеда представляваха искрица надежда за всички да излязат от кризата. Но след изтеглянето на армията мечтите на някои хора за прекратяване на войната избледняха.

От началото на войната много хора са потърсили убежище в Порт Судан, град на изток, който е изцяло под контрола на армията. Но наскоро армията спря да допуска автобуси в града, предусещайки предполагаем заговор на Силите за бърза подкрепа (RSF) за проникване на шпиони.

Изявлението на армията кара хората да се опасяват, че Силите за бърза подкрепа (RSF) могат да започнат атаки срещу Порт Судан в отговор на голямата предстояща офанзива срещу Хартум.

„Армията вече е затворила района на Порт Судан и никой не разбира защо“, каза Самер Хамза, 25 годишен суданец, който е избягал от Хартум миналата седмица.

„През нощта чуваме размяна на стрелби и куршуми, но никой не знае какво се случва и кой точно стреля пръв. Стреля се на "пушечно месо"! Хората за тях нямат стойност! Човешкият живот, и то на техни сънародници, няма стойност и е без значение пред желанието за безгранична власт и алчност! Само се надявам тук нищо да не се случи. Ако се случи война в Порт Судан, тогава ще загубим цял Судан“, добави той.

Обратно. В Хартум, активистите се готвят да се справят с нарастващия брой жертви. Омер каза, че прекарва по-голямата част от времето си в местна болница, за да помага за спасяването на хора, оцелели след атаката на пазара.

„Ние ,активистите, правим всичко възможно, за да спасим животи и да смекчим щетите поне в нашия квартал, като предоставяме здравна помощ“, каза той. "Но кошмарът е над всякъде, дебнете зад всеки ъгъл и това вече не е живот....Судан вече не е същия и едва ли скоро ще бъде", добави той.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    Свобода за Народът на Република Судан