7 Юни, 2023 14:08 1 174 3

Президентът на Косово постави условия за нови избори в сръбските общини

  • косово-
  • условия-
  • сърби-
  • общини-
  • кметове-
  • османи

Ако поне 20% от гласоподавателите подпишат петиция, заявявайки, че искат такива

Президентът на Косово постави условия за нови избори в сръбските общини - 1
Източник: БГНЕС

Вьоса Османи, президентът на Косово, заяви в интервю за Reuters, че властите могат да обявят нови избори в общините със сръбско мнозинство, ако поне 20% от гласоподавателите подпишат петиция, заявявайки, че искат такива избори. Тя изрази убеждение, че петицията е "най-демократичният начин" за предприемане на стъпки към нови избори.

Османи коментира, че по този начин би се гарантирало участието на сръбското население, тъй като искането ще дойде от тях, от гражданите.

Протести избухнаха в четири общини в северната част на Косово след назначаването от страна на властите в Прищина на етнически албански кметове, избрани с много ниска избирателна активност от само 3,5%. Сръбското население, което е в мнозинство в региона, бойкотира местните избори.

Османи посочи, че отстраняването на кметовете чрез петиция би било нещо като референдум, който би открил пътя за провеждане на втори вот за избор на нови кметове. Целият процес може да бъде осъществен в рамките на няколко месеца, според нея.

Белград отрича обвиненията на Прищина, че е пречила на сръбските кандидати да участват в гласуването. Властите на Сърбия също отхвърлиха твърденията, че протестните групи, които се сблъскаха с войските и силите на НАТО на 29 май в северните райони, са били изпратени от Белград.

В отговор на ситуацията в северната част на Косово и реакцията на официален Белград, Османи определи президента на Сърбия, Александър Вучич, като "крал на драмата", предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кажи и бронзаджийка

    5 0 Отговор
    и не я обибдай повече
  • 2 Урюрвкос

    2 0 Отговор
    резултати от избори със условия или ограничения са нелегитимни защото се нарушава основното избирателно право а именно свобода на избора
  • 3 Редник

    1 0 Отговор
    Президентката на Косово. Президентката на Молдова.
    Министър председателката на Финландия.
    Урсулата, председателка на ЕС.
    И още десетки шефки из Европа.
    Бе тез жени много обичат да си играят на война.
    Не ви ли прави впечатление, че все те на първа линия на фронта срещу Русия...