Last news in Fakti

8 Юни, 2023 09:42 1 033 5

Талибаните са извършили военни престъпления срещу цивилното население в провинция Панджшир

  • афганистан-
  • провинция-
  • цивилни-
  • население-
  • военни-
  • престъпления

Според новия доклад на правозащитната организация "Амнести Интернешънъл"

Талибаните са извършили военни престъпления срещу цивилното население в провинция Панджшир - 1
Източник: БГНЕС

Според новия доклад на правозащитната организация "Амнести Интернешънъл", публикуван днес, талибаните се обвиняват в извършването на военни престъпления срещу цивилното население в провинция Панджшир в Афганистан, съобщи ДПА.

Организацията, базирана във Великобритания, документира случаи на извънсъдебни екзекуции, изтезания и масови произволни арести и задържания на граждани, които талибаните обвиняват в принадлежност към въоръжената опозиция, предаде БТА.

След като талибаните превземат контрола над Афганистан през август 2021 година, членове на бившите сили за сигурност на афганистанското правителство се оттеглят в Панджшир с оборудване и оръжие, присъединявайки се към Националния фронт за съпротива. В отговор на това талибаните извършват отмъщение срещу заловените бойци и насочват своята активност към цивилното население на Панджшир, за да го принудят да се примири и подчини, посочва "Амнести Интернешънъл".

През 90-те години на миналия век, по време на управлението на талибаните в Афганистан, Панджшир е била единствената провинция, която се противопоставя на групировката. Бившите афганистански правителствени сили се стремят да превърнат долината отново в център на съпротивата срещу завръщането на талибаните на власт, съобщава ДПА.

Генералният секретар на "Амнести Интернешънъл", Аниес Каламар, призова талибаните да прекратят атаките срещу цивилното население и да започнат разследване на документираните случаи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Московийски пропагандатор

    5 4 Отговор
    От московийските талибани са най-много.

    Коментиран от #3

  • 2 Да знайш

    3 3 Отговор
    Военните престъпления над 80 г. се извършват от Сащ и марионетните им режими и терористи, които създадоха.
  • 3 Територианец

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Московийски пропагандатор":

    И те избягаха панически от афганските преди сесерето да загине по естествен път и причини...
  • 4 Зеленски съм - Мари и Гуана

    1 0 Отговор
    Те талибаните военни престъпления и срещу ФАЩ извършиха...що кравари измякаха там и взеха с фалцет да говорят, не е истина...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: