Last news in Fakti

10 Юни, 2023 05:18 1 567 9

Официално: Повдигнаха 37 обвинения срещу Доналд Тръмп

  • джо байдън-
  • обвинения-
  • президент-
  • сащ

Обвинителният акт от 49 страници беше обнародван от министерството на правосъдието

Официално: Повдигнаха 37 обвинения срещу Доналд Тръмп - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е с 37 повдигнати обвинения, включително по 31 точки в нарушаване на Закона за шпионажа, като част от разследването на специален прокурор Джак Смит за нерегламентирано съхранение на калсифицирани документи по времето, когато е бил в Белия дом, съобщиха агенциите.

Обвинителният акт от 49 страници беше обнародван от министерството на правосъдието и в него подробно се описва как Тръмп е съхранявал кашони с класифицирани документи в различни помещения на имението си Мар а Лаго, включително в салон за приеми, баня, в кабинета, спалнята си и в килер.

Според обвинителния акт сред класифицираните и свръхсекретни папки е имало сведения за ядрените способности на други страни, както и за отбраната и въоръжението на САЩ и чужди страни; за американските ядрени програми; за потенциални слаби места на САЩ и съюзниците им при военно нападение; и за евентуалните планове за отговор при нападение.

Личният помощник на Тръмп Уолт Наута също е обвинен като съучастник.

„Той работеше прекрасно! Опитват се да съсипят живота му, както този на много други, надявайки се той да каже нещо лошо за Тръмп“, написа бившият президент за Наута в публикация в социалната мрежа „Трут Сошъл“.

Конкретните обвинения срещу Наута, ветеран от военноморските сили на САЩ, който често можеше да бъде видян до Търмп в Белия дом, не бяха обявени.

Самият Тръмп съобщи още в четвъртък вечер в социалните мрежи, че е бил обвинен по случая с класифицираните документи и че е получил призовка да се яви в съда в Маями във вторник следобяд. Обвинителният акт беше обнародван близо година след като при претърсване на ФБР в Мар а Лаго през август 2022 г. бяха открити над 100 документа с гриф за класифицирана информация, отбелязват агенциите.

Обвиненията несъмнено крият опасност от тежки правни последици за Тръмп, включително възможността да влезе в затвора, ако бъде признат за виновен. Но те имат и огромни политически измерения, защото могат да обърнат хода на надпреварата за първичните избори на републиканците за излъчване на номинацията им за президент; бившият президент води в проучванията, но кандидатурата му отново поставя на изпитание готовността на ръководството и привържениците на Републиканската партия да подкрепят кандидат, който за втори път е обвиняем и срещу когото може да бъдат повдигнати и още обвинения.

Правните неволи на Тръмп доста се задълбочават, тъй като той вече е с повдигнати обвинения по друго дело в Ню Йорк, а освен това срещу него се водят и разследвания във Вашингтон и Атланта, които също може да доведат до повдигане на обвинения.

Специален прокурор Смит коментира обвинителния акт с думите, че той показва, че в САЩ законът е еднакъв за всички.

„Нашите закони за защита на информацията, отнасящи се до националната сигурност, играят ключова роля за опазването на националната сигурност на САЩ. Те трябва да се изпълняват. Нарушаването им крие опасност за страната ни. Спазването на върховенството на закона е основополагащ принцип за министерството на правосъдието на САЩ“, каза Смит на пресконференция във Вашингтон.

По първоначална информация делото е било разпределено на окръжен съдия Ейлийн Канън, която е назначение на Тръмп и която гледаше заведения от него иск срещу миналогодишното претърсване на имението му от ФБР.

Тръмп многократно е казвал, че е невинен и че не е извършвал никакви закононарушения. Днес той обяви, че ще направи промени в адвокатския си екип - защитниците му Джим Тръсти и Джон Роули ще бъдат заменени от нюйоркския адвокат Тод Бланш и кантора, чието име ще бъде обявено на по-късен етап. Бланш помага на Тръмп по друг обвинителен акт, този по 34 точки за купуване на мълчанието на бившата порноактриса Сторми Даниълс в заключителните дни на предизборната кампания през 2016 г.

Тръсти и Роули излязоха с общо изявление, в което обявиха, че се оттеглят от защитата на Тръмп, и добавиха, че това е „логичен развой“ предвид обстоятелството, че делото отива да се гледа в Маями.

Тръмп и съюзниците му окачествиха новия обвинителен акт като опит за очерняне на политически опонент. Особено остър беше сенатор Джош Холи, републиканец от Мисури, който написа, че „ако властимащите могат да хвърлят в затвора политическите си опоненти, когато си поискат, то вече нямаме република“.

Президентът демократ Джо Байдън заяви в отговор на журналистически въпрос, че не е коментирал обвинителения акт срещу Тръмп с главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд и че не възнамерява да го прави.

„Изобщо не съм разговарял с него и няма да го правя“, каза демократът.

Когато беше съобщена новината за обвинителния акт, той беше в Северна Каролина, където обсъждаше икономическата си програма. След това президентът се срещна с военнослужещи.

Говорителят на Белия дом Оливия Долтън заяви, че президентът не е знаел предварително за обвинителния акт срещу бившия си съперник и е научил за него, както всички останали. Тя не пожела да коментира повече от това.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уса

    25 10 Отговор
    Това ще изправи САЩ пред гражданска война и проблем за демократите,защото само жендърите им останаха верни.Сорос е решил да кара до края
  • 2 Бъдеще

    25 7 Отговор
    Личи си страха от връщането на Тръмп в белия дом. Ще направят всичко възможно да не го допуснат... Ако не е той, поне Десантис има подобна позиция по международните въпроси,дано той има успех!
  • 3 ТаУмВзе

    9 20 Отговор
    А на онова с ботокса от бункера само за геноцид и за отвличане на деца му повдигнали!
  • 4 Таня

    8 7 Отговор
    А нашия кога

    Коментиран от #5

  • 5 Кво

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Таня":

    Ти пречи нашият?
  • 6 Тц тц тц

    14 2 Отговор
    Нали и при Бай Дрън намериха кашони с класифицирани документи?Ако ще съдят Тръмп за това е редно и Бай Дрън за същото да го приберат.
    Тези се излагат като кифладжии.
  • 7 Сторми Даниелс

    1 6 Отговор
    Дончо , палавнико..........
  • 8 Хайдееее

    0 5 Отговор
    Пудела на кремълското джудже няма да стане президент.
  • 9 ДОКТОР

    1 0 Отговор
    ТОЯ НА СНИМКАТА Е БЪДЕЩИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ!