Last news in Fakti

14 Октомври, 2013 13:43 1 260 0

Страх от зараза намали броя на поклонниците в Мека

  • мека-
  • саудитска арабия-
  • поклонение

Два милиона мюсюлмани тръгнаха на годишното си поклонение по стъпките на пророка Мохамед

Страх от зараза намали броя на поклонниците в Мека - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Около два милиона мюсюлмани, от стотици страни по цял свят, започнаха да се събират в долината Мина в близост до свещения град Мека за началото на годишното поклонение „Хадж“. Техният брой  обаче е значително по-малък от предходни години, тъй като хората се страхуват за здравето си, съобщава „Ал Джазира“.

Причината за това е появилите се през май коронавирус БИРС (Близкоизточен респираторен синдром), отнел живота на 60 души по света, 51 от тях - в Саудитска Арабия. Здравният министър Абдула ал-Рабия заяви, че сред поклонниците засега няма регистриран случай на зараза.

Саудитска министър на вътрешните работи принц Мохамед бин Найеф заяви, че в тазгодишното поклонение участват с около 20% по-малко хора отколкото през миналата година.

Властите съобщиха по обяд в неделя, че всички поклонници са достигнали до Мина, следвайки стъпките на Пророка Мохамед от преди 14 века.

Мина е тясна долина, превърната в палатков лагер с 45 000 бели палатки, направени от огнеупорни материали. Поклонниците стигат до нея с коли и автобуси, с влак или пеш. На тяхно разположение са предоставени 20 000 автобуса, за да изминат 10-километровото разстояние от Мека до Мина през множеството тунели, прокопани в планините.

Тази година властите са подобрили мерки за сигурност, за да бъде намален броят на нерегистрирани поклонници, които се опитват да проникнат в Мека през пустинните пътища. Новоизградена електрическа железница транспортира около 400 000 от поклонниците, които участват в най-голямото годишно събиране в света.

Саудитските власти заявиха, че около 31 000 поклонници са били върнати заради нарушения и около 12 600 са били арестувани.

Саудитска Арабия е мобилизирала повече от 100 000 войници, за да се гарантира безопасността на поклонниците. Властите предупредиха, че няма да толерират демонстрации или размирици по време на поклонението.

Заради сигурността на поклонниците в и край Мека са монтирани около 42 000 камери за видеонаблюдение, като някои от тях могат да снимат в радиус от 60 км.

Днес поклонниците се отправят към планината Арафат, недалеч от Мека, за ден на молитви и традиционни обреди - един от важните етапи на поклонението. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА