Last news in Fakti

19 Юни, 2023 03:02 2 270 41

19 юни 1933 г. Франция дава политическо убежище на Лев Троцки

  • лев троцки-
  • франция-
  • политическо убежище

Борбата за власт в Съветска Русия

19 юни 1933 г. Франция дава политическо убежище на Лев Троцки  - 1
Снимка: Shutterstock

На 19 юни 1933г. изгоненият от СССР Лев Троцки търси политическо убежище във Франция и го получава.

След три години през 1936г. Троцки емигрира в Мексико, където е и убит през 1940г. от испански комунист Рамон Меркадер.

Преди това агенти на НКВД правят неуспешен опит да го убият.

Лев Троцки играе важна роля в историята на ХХ век, припомня "Дойче веле". Като главен организатор на болшевишката революция той извежда Червената армия до победа в Гражданската война и през целия си живот се бори непримиримо срещу Сталин.

Затова на Запад той бе смятан за алтернатива на Сталин. Ако след смъртта на Ленин не Сталин, а Троцки бе поел ръководството на СССР (гласи стандартният аргумент), тогава социалистическият обществен експеримент може би нямаше да избие в една човеконенавистна диктатура.

Много западни социалисти бяха заслепени от интелектуалния блясък на Троцки и прибързано заключиха от враждата му със Сталин, че идеалът на Троцки е бил социализмът с човешко лице. В своята биография на болшевишкия революционер (Robert Service. Trotsky: A Biography) реномираният оксфордски историк Робърт Сървис подчертава, че Троцки изобщо не е бил "хуманна алтернатива" на Сталин.

Още в началото на кариерата си, като комисар на войната, Троцки проявява цялата си жестокост - от разстрела на 40 войници край Казан в 1918 г., през смазването на бунта на матросите от Кронщат в 1921 и изпращането на меншевиките в заточение до смазването на бунта в Грузия през 1924 година. Може би тъкмо неумолимата жестокост на Троцки довежда до победата на болшевиките в Гражданската война; тяхната власт е несъвместима с всякаква демокрация.

Троцкистите не спират да изтъкват, че след обезвластяването му Троцки пледирал за повече демокрация в партията. При това се забравя, че той започва да използва "демокрацията" като лозунг, едва след като сам вече е изтласкан от центъра на властта. Сървис се спира и на централния въпрос защо Сталин, а не Троцки, става приемник на Ленин?

В завещанието си Ленин нарича Троцки „най-способния човек в ЦК”, но същевременно осъжда неговата арогантност. От друга страна той предупреждава, че Сталин разполага с прекалено много власт. Сървис смята, че Троцки не е обръщал достатъчно внимание на върховната ръководна позиция и не е имал нито интерес, нито таланта за посредничество между различните фракции. Но от решаващо значение за успеха на Сталин е бил изглежда разпространеният сред болшевиките и напълно оправдан страх, че Троцки може да се изроди в един вид съветски Наполеон и да похити революцията.

В книгата си Сървис покрива цялата биография на Троцки. Преподаващият в Станфордския университет историк Бъртран Патно предлага от своя страна подробно описание на изгнаничеството на Троцки (Bertrand Patenaude. Stalin's Nemesis). През 1929 Троцки е изгонен от СССР и след престои в Турция, Франция и Норвегия се установява накрая в Мексико. Троцки избягва на другия край на света, защото е знаел, че Сталин иска на всяка цена да го ликвидира, припомня "Дойче веле". Необходимата охрана го изправя пред огромни финансови и организационни проблеми. Той е зависим от печалбата от продажбата на книгите си и от помощта на последователите си, продава дори части от архива си. Но всички предохранителни мерки се оказват недостатъчни: през лятото на 1940 един съветски агент, който става годеник на секретарката на Троцки, се промъква в къщата му и разбива черепа му с прословутия шиш за лед.

Въпреки че относно диктаторските наклонности на Троцки не може да има повече никакви съмнения, все още се намират комунистически носталгици, които представят своя идол за жертва на съзаклятие, оркестрирано от Сталин и „световния капитал”. Към тях спада американският троцкист Дейвид Норт, който в актуалната си книга (David North. In Defense of Leon Trotsky) интерепретира новия биографичен интерес към Троцки като продължение на сталинистките клевети. Погрешното логическо заключение на Норт се състои, разбира се, в това, че не всеки, който критикува Троцки, трябва да е сталинист.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ДЕТРОЙТ РЕД УИНГС

    22 6 Отговор
    ЕВРЕИНА ТРОЦКИ Е БИЛ ТАКЪВ ФАНАТИК
    ЧЕ Е ПЛАШЕЛ ЛЕНИН И СТАЛИН
    ....
    КАТО ЕВРЕИН Е ИСКАЛ ДА ВЪВЕДЕ ЕДИН ВИД РЕЛИГИОЗЕН КОМУНИЗЪМ И ЦЕЛИЯ СССР
    ДА СЕ УПРАВЛЯВА КАТО КИБУЦ
    .....
    ПОСЛЕДНИЯ ПЪТ КОГАТО ЕВРЕИТЕ ТРОЦКИСТИ
    БЯХА НА ВЛАСТ БЕШЕ В УНГАРИЯ 1956 ГОДИНА
    .... ЦЯЛОТО РЪКОВОДСТВО НА УНГАРИЯ Е БИЛО.
    ЕВРЕИ И НА УНГАРЦИТЕ ИМ ПИСВА...
    А СССР СЕ НАМЕСВА ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА ПАЗИ СЪВЕТСКИЯ БЛОК
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 АННА МИЛА

    4 1 Отговор
    всичко се връща

    Коментиран от #5, #7, #8, #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 невий

    11 12 Отговор
    Абе Дойче Веле ли ще ни убеждава нас , че соца бил човеконенавистен ,такъв е бил за такива като Драгалевския циганин и сегашните политици , които ограбиха държавата и са първи бизнес партньори с престъпниците . Сталин бил сатрап , но за кои е бил такъв , след като през Втората Световна Война руснаците са тръгвали в атакамаймуни съсдумите ...За Родину , за Сталину . Много бъркат , ако ни мислят , за укри и макета , които са като попивателна гъба за всякаква пропеганда и без собствена мисъл.

    Коментиран от #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гориил

    19 2 Отговор
    Руската жена, руският език и руската литература не направиха Троцки руснак, но още по-малко го направиха евреин. Твърдо вярващ в постулата на Маркс "работниците нямат отечество", той не изпитва нито любов, нито омраза към никоя нация, възприемайки всички като материал за световната революция, в която твърдо вярва.В същото време Троцки обичаше комфорта, знаеше цената на парите, прекарваше няколко месеца в годината в курорти, имаше слуги и не беше безразличен към жените.

    Коментиран от #32

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Роден като

    11 0 Отговор
    Лео Давидович Бронщайн в Украйна.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Анджело

    12 2 Отговор
    НА ЗАПАД, шсе още най-добрата форма на демокрация е робството и колониализма, В днешно време под друга форма и теории.
  • 23 Перо

    11 4 Отговор
    И тоя е от една кръвна група със Зеленски! Може и съдбата да им е същата. Имаше подобен случай и с Бандера! На всеки му, своето!

    Коментиран от #28

  • 24 пътник

    7 0 Отговор
    Болшевишкият революционер си е болшевишки революционер /с акцент върху тавтологията/. Няма благородни диваци!!!/Да ми извинява Русо/.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Иван

    8 2 Отговор
    Два опита?........САЩ осъществяват по сто опита да убият Саддам Хюсеин и Фидел Кастро
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Само питам

    6 10 Отговор

    До коментар #23 от "Перо":

    А каква ще бъде съдбата на петата колона на Москва от национални предатели и българофоби?

    Коментиран от #34

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Флуидни

    11 2 Отговор

    До коментар #17 от "Гориил":

    В края на краищата троцкисткият социален инженеризъм почти е победил в САЩ - няма етнос а някаква матово-мургаво-черна гмеж, моногамното християнско семейство е пред разпад, няма полова дференциация а флуидност. Маркс беше казал,че социализмът ще победи първо в промишлено развитите държави,а Ленин даже назова и конкретната държава - САЩ.. При това допускаха победа по мирен път и точно затова троцкистите и културните марксисти дофтасаха в САЩ, точно както навремето социални инженери от цял свят се сурнаха в Русия да разпалят пламъка на революцията.

    Коментиран от #33

  • 33 Лустрация

    0 3 Отговор

    До коментар #32 от "Флуидни":

    Е па нали мечтаехте за Комунизъм бе Другарче?

    Коментиран от #38

  • 34 Перо

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Само питам":

    Като на ционистко-джендърската пета колона!
  • 35 Напротив

    8 2 Отговор
    Сталин спаси държавата от ционистите - професионални "революционери". Финансирани от федералния резерв на сащ. Именно Лейба Бронщайн с псевдонима Троцки тръгва през Канадада прави революцията, но е върнат от канадските власти. След този провал, парите са преведени от франкфуртския клон на мошетата от фед. През 17-та година става превратът, известен като октомврийска революция. Цел - реванш на Светослав киевски, унищожител на паразитния хазарски каганат. Създаване на нова хазария на мястото на Руската империя и слагане на ръка на огромните й ресурси. Останалото е известно. Та именно Сталин попречва на това и спасява държавата от хазарите, умъкнали се в управлението на властта и силовите структури(над 90% са били хазари, лесно може да се установи). Точно те са създателите и на гладомора. После успяват да отровят Сталин и побързват да му прехвърлят всичките си престъпления на негов гръб. Но вече държавата е спасена.
    Сега сагата продължава чрез така наречената украйна. Зеления смъркач - жид. Съветниците му също. В радата над 90% също. Командирите на азов и батальона при Артьомовск и др. подразделения са израелски граждани, офицери от специалните части на Израел. Характерно за психопатите е голяма изобретателност и упоритост в гоненето и осъществяването на целите си. Малка подробност в Днепропетровск се намира най - голямата синагога в Европа. За света не съм сигурен.

    Коментиран от #37, #39

  • 36 Очакване

    0 1 Отговор
    Крайно време е ДВ да се заеме с мислители които не са и толкова далечни. Примерно с Ницше - любимия философ на фюрера.Русия е сложна материя беще казал поетът...
  • 37 ... и водата да пият

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Напротив":

    Западняците трябва краката на Сталин да мият и водата да пият. Сталин ги спаси за 100 години от Перманентната Революция, троцкизма и джендъризма.
  • 38 Жаба в тенджера

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Лустрация":

    Жаба в тенджера на бавен огън си. Нищо не вдяваш от случилото и случващото се.
  • 39 Балтавар

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "Напротив":

    В 90 % от написаното е така. Лейба Давидович е най-мръсната гнида, пръкнала се в 20 век, организатор и лидер на ВОСР, където Ленин е бил поставен в отбранителан позиция, тъй като целият ЧК, който вземал решенията, е бил почти еврейски, платени агенти на СЕК, изпълнявали заповедите на совя резидент Троцкий. Тая гнида потушава българската мечта в Поволжието, като с терористичен разстрел на Васов и групата му български патриоти, разбива новосъздадената Българска народна република. През 1922 г. за една нощ цялата област от българи е преименувана на Татарстан и сутринта народът се събужда като татари.
    Забележката ми е относно т.н. хазари. Това не е точно така, хазарите та сбългари. Това също е юдейска историческа измама. Вярното е, че талмудиситте в тогавашен Киев след 1013 г. с техни пари превербоват 500 хиляди караими да се причислят в талмудистката секта и така те стават мнозинство. Руси и синеоки евреи няма, това са си чисти българи арийци по ген, но по вяра са принудени да стават сатанисти талмудисти, днешната ционистка банда.
    Та Троцки е правилно убит и Б-я трябва да е благодарна, както на Сталин, така и на водещите акцията по екзекуцията му разузнавачи П. Судоплатов и Ейтингон.
  • 40 Булдог

    2 0 Отговор
    През 1917 на Русия и бяха ,,пратени" Ленин и Троцки ,но се появи Сталин! След много години се появи Горбачов и Елцин , а в отговор дойде ПУТИН

    Коментиран от #41

  • 41 И в САЩ дофтасват

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Булдог":

    А за революция в САЩ дофтасаха културните марксисти от Франкфуртската школа и като допълнение им шитнаха Сорос и Джудит Бътлър.
Новини по държави: