Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Юли, 2023 07:04 1 606 57

Киев: Присъединяването на Украйна към НАТО ще донесе мир в Европа

  • украйна-
  • дмитро кулеба-
  • нато

Украинският външен министър Дмитро Кулеба даде интервю за германските вестници "Билд" и "Велт"

Киев: Присъединяването на Украйна към НАТО ще донесе мир в Европа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза в интервю за германските вестници "Билд" и "Велт", че Киев се бори с отдавна съществуващите предразсъдъци и неразбирането относно последиците от присъединяването на страната към НАТО, предаде ДПА.

Освен това той разкритикува бившия германски канцлер Ангела Меркел за това, че преди 15 години е блокирала присъединяването на Украйна към алианса.

Членството на Киев в НАТО няма да доведе до нова или до по-голяма война с Русия, посочи Кулеба. По думите му това всъщност е "пътят към мира", защото Русия няма да се осмели да атакува Украйна, ако тя стане член на западния отбранителен съюз. Тогава Украйна ще освободи НАТО от задължението да защитава източния си фланг, обеща Кулеба. "Ние ще поемем това бреме на плещите си", подчерта украинският външен министър.

Според Кулеба Украйна не очаква да се присъедини към алианса докато войната продължава. "Но след войната за Европа ще бъде самоубийствено да не приеме Украйна за член на НАТО", посочи той.

Единственият начин да се попречи на разпространяването на руската агресия в Европа е Киев да стане част от НАТО, категоричен бе Кулеба.

С оглед на предстоящата среща на върха на алианса, която ще се състои след две седмици във Вилнюс, Кулеба предупреди германското правителство да не прави обструкции по пътя на страната му към НАТО.

Той призова Берлин да не повтаря "грешката, която канцлерът Ангела Меркел направи в Букурещ през 2008 година, когато яростно се противопостави на всякакъв напредък по украинското членство в НАТО".

Това решение даде възможност на руския президент Владимир Путин да нахлуе в Грузия и в крайна сметка незаконно да анексира Крим, посочи украинският външен министър.

На срещата на върха през 2008 година държавите от НАТО предложиха на Украйна перспектива за членство, но след това се отказаха поради опасения, че с това биха могли да провокират Русия, припомня ДПА.

Меркел и тогавашният президент на Франция Никола Саркози блокираха исканията на други партньори от алианса за бързото присъединяване на Киев.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    101 6 Отговор
    Не е лъжа - ядрените бомби като убият всички ще има "мир" наистина. Не подкрепям украинският вариант за "мир" честно казано.
  • 2 говеда прости

    104 6 Отговор
    Глупости на търкалета . Това ще доведе до нова Световна война .

    Коментиран от #39, #49

  • 3 Без Сащ ще има мир

    94 7 Отговор
    Светът го разбра.

    Коментиран от #52

  • 4 Леле

    105 4 Отговор
    "Киев: Присъединяването на Украйна към НАТО ще донесе мир в Европа"...Айде няма нужда. Първо вие си постигнете мир за вас и после мислете за Европа. Много грижовни се извъдихте, загрижили се за мира в Европа укрите.

    Коментиран от #51

  • 5 Урюрвкос

    102 3 Отговор
    НАТО такъв мир донесе в Косово че продължаваме да му сърбаме попарата.
  • 6 Фостенко

    83 4 Отговор
    Ако не се стигне до глобална ядрена война през тази година, ЕС и САЩ ще ви спрат мангизите и белото, и измислената държава Украйна ще изчезне по естествен начин.
  • 7 Ханс

    72 3 Отговор
    Никога няма да стане ,Русия няма да позволи на наглите американци да бъдат ,,Враг пред портите,,ясно мишок.

    Коментиран от #40, #47

  • 8 украински просяци

    78 2 Отговор
    Абе,днес това ли ще са водещите новини.Зелето иска приятели от Латинска Америка,Валето Залужни иска стотина американски изтребителя Ф-16,Мите Колибата иска Незалежная в НАТО.То и аз искам истински журналисти,ама няма,Някакви си козяшки пудели,които вдигат ужасен шум
  • 9 086

    36 2 Отговор
    Оф, писна ми от празни приказки, язък че ми е адаш тоя.
  • 10 Мим33

    47 2 Отговор
    И сега ще ви блокират.Никакво нато няма да видите,а и не заслужавате,защото постоянно ще сте трън в очите на нато да ви мисли и оправя,докато не се разберете с Русия.Толкова по въпроса за вас.Само просия търсите.
  • 11 Гост

    51 2 Отговор
    За какво им е на ЕС мафиотско-нацоналистическа държава, която е управлявана от крадливи и неконтролируеми наркомани. Кого ще мразят укрите, като влязат в ЕС - холандци, румънци, българи, сърби .... Байдън да си ги прави щат на Америка, защото в момента воюват заради негови и други бизнес интереси.
  • 12 Джамбaза

    46 2 Отговор
    НАТО не приема Швеция, та ще приеме Украйна.
  • 13 Аватар

    47 3 Отговор
    Пътят към мира е постлан с ,,добри" намерения.Чудя се дали Кулеба ще започне да заплашва Запада с присъединяване към Русия,ако не се задоволят желанията на украинските политици .
  • 14 дядото

    26 3 Отговор
    а при тази ситуация може и война на света.

    Коментиран от #48

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    28 3 Отговор
    😀😀😀😀😀
    Ако У---йна стане член на НАТО , тя ще освободи НАТО от задължението да я пази , защото тя сама ще се справи с Русия
    🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
    Сега цялото НАТьО се е втурнало
    да пази У---йна и пак вижда зор , ама тя У---йна , ако беше ЧЛЕНКА(ж.п.о) щеше сама да нарита Русия ‼️
  • 16 гост

    46 1 Отговор
    Тия неса добре не стига че се води воина на тяхна територия видиш ли ако влязат в EU NATO щели да донесат мира в Европа да се сме е ли човек
  • 17 Не понасям

    23 1 Отговор
    Грамофони
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Безработен

    22 2 Отговор
    Украина триабва да стане неутрална държава да купува от Русиа суровини да привлече инвестеции от Европа и Китаи да и да живеиот мирно и щастливо.
  • 20 Мишел

    45 1 Отговор
    От създаването си до днес отбранителните пакт НатО няма нито една отбранителна военна операция, всичките са само агресии на чужда територия. Няма причина това да се промени.
  • 21 Алооооооо

    39 1 Отговор
    КУЛЕБА КВО НАТО КЪВ МИР КВИ ПЕТ ЛЕВА 300 000 РУСНАЦИ БАВНО ВИ СМИЛАТ БАРАБАР С НАТОВСКАТА ТЕХНИКА А ВИЕ САМО КВИЧИТЕ АБЕ ДА НЕ СТЕ МАЗОХИСТИ БЕ ИЛИ САМО ПРОДАЖНИ ИДИОТИ НО КАКТО И ДА Е СКОРО ЩЕ ОТГОВАРЯТЕ ПРЕД УКРАИНСКИЯ НАРОД
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Механик

    15 1 Отговор
    Мдааа. Украйна ще бъде там, около Киййф и това селце ще се присъедини към НАТО (евентуално).
    Останалото ще бъде Русия.
  • 24 АКЪЛИ ДАВАТ, НАРЕГЖДАТ, КОМАНДОРЯТ

    29 1 Отговор
    КРЕТЕНИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ГРЧАТ МАНТРИТЕ НА ГОСПОДАРЯ СИ . С ТАЯ АГРЕСИЯ И ФУКНЯВЕНЕ С ГОЛИЯ СИ Г-ЪЗ, НО ОГЪ-ЗЕНИ НА ГОСПОДАРЯ СИ , ГОЛЯМ ГО ВАДИТЕ С ГОЛЕМИ ПРЕТЕНЦИИ. ИНАЧЕ СТЕ ВМИРИСАНИ ПЛЮНКИ И АКО НЕ БЕШЕ ЗАРАДИ РУСИЯ , КУЧЕТА ВИ ЯЛИ. ВСИЧКИ СЕГА СМЕ ВИ ДЛЪЖНИ ЗАРАДИ ГОСПОДАРЯ ДИКТАТОР, ИНАЧЕ НА НИКОЙ НЕ МУ ДРЕМЕ ЗА ВАС. ВСИЧКИ РОПТАЯТ , НИКОЙ НЕ ВИЕ ДЛЪЖЕН , ЧЕ И НАХАЛНО ПРЕТЕНЦИОЗНИ СТЕ. ЧЕ СЕ ОПИТВАТ И ДА НИ ДАВАТ АКЪЛ , ТО БИЛО И ЗАРЕАДИ ЦЯЛА ЕВРОПА !!
  • 25 АЗ САМО ДА ПИТАМ

    20 1 Отговор
    Някои хора, като говорят вярват ли си или по-правилно е да питам, ние вярваме ли им?
  • 26 Хехе

    27 1 Отговор
    Тоя се дрогира редовно и плещи невероятни лъжи. Точно обратното може да се случи. Славо Богу, че такава измеслена държава чисто и просто ще изчезне и няма да представлява опасност за предизвикване на ТСВ.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ........

    22 1 Отговор
    Укрите все говорят наобратно...по-скоро ще доведе до световна война.Ще изценират пак нещо,за да обвинят после руснаците както винаги и света ще си замине ей така за секунди.Те ако отговаряха на критериите за присъединяване и война едва ли щеше да има,но не отговарят...8 г. са стреляли по свои граждани и са нарушавали Минските споразумения,а едно от условията за прием е да си закрилят малцинствата.
  • 29 Отвратително същество

    23 1 Отговор
    Това диб@илно същество доста се е угоило не само физически с нашите пари, а сега иска и да унищожи Европа. Хайде преставайте да им играете по свирката, тези, които ги потдържат са само управниците на европейските държави, които нито сега нито после ще живеят в мизерия и ще се чудят как да свързват двата края. Ограбили са достатъчно държавите които представляват, и не са платили и едно Евро, лев... от джоба си, а плащат на Украйна само от нашите джобове. Мир, ако Украйна влезе в НАТО? - ТОВА ЩЕ Е ВОЙНА, не както до сега военна операция, но естествено не за така наречените управляващи, които няма ще се бият, а ще се затворят по бункерите.
  • 30 Ксаниба

    21 2 Отговор
    Колкото зеленццки донесе мир на оркаина.
    Тези безскрупулни лъжци са сатанисти и лицимерни убийци

    Коментиран от #38

  • 31 Украинецът

    21 2 Отговор
    с полска физиономия прекалено много надценява "държавата" си и ролята и в Европа! Как па не ще да вдене, че от "държавата" му нищо не зависи? Живее, а и цялата киевска камарила, с мисълта, че са някакъв фактор на континента и всичко зависи от тях! Е нема такова нещо, драги Кулеба! След края на конфликта, който ще завърши НЕ в полза на Украйна, ще бъдат захвърлени като ненужна вещ, която си е изиграла ролята и вече никому не е нужна! Какво НАТО, какви пет лева?
  • 32 само

    17 2 Отговор
    болен мозък може да мисли, че присъединяването на Украйна ще донесе мир в Европа.
    Реално, присъединяването на Украйна към Русия (с референдум, анексия или каквото там си решат) ше сложи край на тази война, която наблюдаваме малко повече от година.
    Да сме откровенни, връщането на украинските територии към Русия, ще сложи край и на безумието на европейските чиновници, които зорлем се мъчат да превърнат ЕС в член на "третия свят"

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Или...още по голямо...

    7 1 Отговор
    Разделение на света...западен и източен блок...и не говорим..само военно..а също и икономическо противопоставяне..
  • 36 Гост

    6 2 Отговор
    По лошо ще стане, беля ще ни докарат. Трябва да имаме неутрална (буферна) зона с Русия.
  • 37 Анко

    12 1 Отговор
    Байдън да ви присъедини към САЩ най добре. Маха визите и си джъткате нататък. Ама и те не ви искат. Искат ви там кадето сте.

    Коментиран от #45

  • 38 Укрите

    13 1 Отговор

    До коментар #30 от "Ксаниба":

    гласуваха за Зеленски защото им обещаваше МИР с Русия. Предполагам помните повечето които се интересувате от цялото това безумие?

    Коментиран от #43

  • 39 куку

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "говеда прости":

    мир на праха му...
  • 40 Че тя го позволи,

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ханс":

    Не пред портите и, Финландия и прибалтийските държави направо и влязоха в задната порта.😆
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 От страни

    6 1 Отговор
    Тоя изби рибата, а? ""Ние ще поемем това бреме на плещите си", подчерта украинският външен министър." Аз бих казал кво могат да поемат ама ше го изтрият....
  • 43 Ксаниба

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Укрите":

    Именно.
  • 44 фбр

    5 0 Отговор
    Скапан фашист бандеровец !
  • 45 Той Бaйдънчо

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Анко":

    отдвнa е изперкaл, мa не чaк толковa. Кaто мaхне визите, вcичкото укрaинец ще нaпълни Мaями, бaрбaр c тия, дето cегa им плaaме хотелите.
  • 46 Папа Люга

    2 1 Отговор
    в абсурдния свят на атлантизма войната е мир, правилната пропаганда е единствената истина и лицемерието е висша ценност. Обаче освен добре платените, никой друг не иска да живее в този свят вече

    Коментиран от #53

  • 47 Даа бе

    1 6 Отговор

    До коментар #7 от "Ханс":

    Нямало Русия да позволи?? Смях! Благодарение на глупостта на Русия НАТО ще е вътре!!
  • 48 Даа бе

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "дядото":

    И кой деде, ще започне войната, кажи? Или не ти изнася?!?
  • 49 А бре

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "говеда прости":

    Кажи кой ще я започне чифтокопитно??
  • 50 А бе

    3 4 Отговор

    До коментар #41 от "Хм...":

    Пропуснал си да отбележиш, че Путин търчи от бункер в бункер!

    Коментиран от #54

  • 51 Даааааааа

    0 6 Отговор

    До коментар #4 от "Леле":

    РУСИЯ ГУБИ ТОТАЛНО ВОЙНАТА!!!

    Коментиран от #57

  • 52 Сссссссссс

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Без Сащ ще има мир":

    Без Русия е гарантиран! Това и извън земните вече го разбраха!
  • 53 Ами

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "Папа Люга":

    Като не искаш, никой не те спира! Иди в Северна Корея, Беларус, Венецуела, Русия, Еритрея и др.
  • 54 Хм...

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "А бе":

    И това също.
    Написах ли, че умря от рак, избяга в Северна Корея и яде бебета? После пак умря от рак!
  • 55 Хахахахаха

    3 0 Отговор
    Колебата спекулира със страховете на Западна Европа от Раша. Влезе ли в ЕС ще ги изнудва яко.
  • 56 пенко

    2 0 Отговор
    АКО И КУЛЕБА Е ЕВРЕИН -ЦИОНИСТ --- НА КЪДЕ ВЪРВИ ОСТАТЪКЪТ ОТ УКРАЙНА !?!?!?!?
  • 57 Пародия

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Даааааааа":

    В Ирак.
    Лично Байденко го каза завчера.
Новини по държави: