Last news in Fakti

3 Юли, 2023 05:45 1 197 5

Матео Дзупи: Има големи надежди, че насилието ще свърши

  • матео дзупи-
  • ватикана-
  • русия-
  • война-
  • украйна

Пратеникът на папа Франциск за постигане на мир в Украйна заяви, че неговата мисия в Москва е била фокусирана върху хуманитарни въпроси

Матео Дзупи: Има големи надежди, че насилието ще свърши  - 1
Снимка: vaticannews.va

Пратеникът на папа Франциск за постигане на мир в Украйна - кардинал Матео Дзупи заяви снощи, че неговата мисия в Москва е била фокусирана върху хуманитарни въпроси и не е включвала никакви дискусии относно мирен план, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В Москва Дзупи проведе среща с един от съветниците на президента на Русия Владимир Путин - Юрий Ушаков, и се срещна с главата на Руската православна църква патриарх Кирил по-рано през седмицата. Миналия месец Дзупи посети и Киев, където се срещна с украинския президент Володимир Зеленски.

Всички срещи са били важни, особено по хуманитарните аспекти, върху които ние бяхме фокусирани. Няма мирен план, това не беше посредничество, поясни днес Дзупи пред телевизия РАИ.

Има големи надежди, че насилието ще свърши и че човешкият живот ще може да бъде запазен, като се започне от живота на най-малките, добави той. После съобщи, че в идните дни ще проведе среща с папата, за да обсъдят изхода от проведените от него срещи.

Пред религиозна делегация от Константинополската патриаршия в петък папата заяви, че няма очевидни признаци за край на войната в Украйна. Същия ден в изявление на Ватикана се казваше, че визитата на Дзупи в Москва е целяла да идентифицира хуманитарни инициативи, които биха могли да отворят пътища към мира.

Франциск неколкократно призова за край на руската инвазия в Украйна. А днес по време на неделната си благословия той призова богомолците да се молят за мир, особено за мир за украинския народ.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    2 0 Отговор
    Кръстоносците изяли 8000 души след обсадата на Маарат, също са против насилието.
  • 2 12343211

    3 0 Отговор
    Украйна стана малка. Запада е съгласен.
  • 3 Гориил

    7 0 Отговор
    След посещението на Матео Зупи в Москва изгонването на православните монаси от Киево-Печерската лавра изглежда още по-подозрително. Срокът е три дни. Изгнание след 2000 години безкористна служба на Бога.Папският нунций има властта и влиянието да спре религиозния геноцид. Той не го направи.
  • 4 Слава Украине

    1 3 Отговор
    Цитат.Франциск призова да се молим особено за мир на украинския народ.Тук някой иска да ме излъже.Направо да ме преметне.Пред Бог всички сме равни.Няма руснаци,няма украинци.Папата иска мир,Не е призовал за край на руската инвазия.Нахалният Зеле има доста забележки от Ватикана.В смисъл,че не е негова работа да дава наставления на светия отец.
  • 5 Българин

    7 0 Отговор
    Озаптете англосаксонската хунта и войната ще спре.