Last news in Fakti

22 Октомври, 2013 15:43 5 964 0

Eдин долар за грам марихуана в Уругвай

  • уругвай-
  • марихуана-
  • законни наркотици

В Уругвай разпространението, отглеждането и продажбата на трева стават законни

Един грам марихуана да се продава за един долар легално. Такъв е планът на правителството в Уругвай за борба с трафика на дрога, твърди местен вестник, цитиран от „Гардиън”.

Планът да бъде създадена управлявана от правителството индустрия вече мина през долната камара на Конгреса. Президентът Хосе Мухика очаква да бъде прокарана и през Сената скоро, като част от усилията да се използват алтернативи във войната с наркотиците.

Ако мярката бъде приета тя ще направи Уругвай първата страна в света, която лицензира и прилага правила за производство, разпространение и продажба на марихуана.

Предвижда се търговията с леката дрога да започне през втората половина на 2014-а на цена от един долар за грам, което е значително по-малко от стойността й в легалните медицински центрове в някои американски щати.

Шефът на отдела за борба с наркотици Хулио Калзада обясни, че един грам би бил достатъчен за „една нормална цигара или за две-три по-тънки”.

Той заяви, че идеята не е да се правят пари, а да се бори с престъпленията свързани с нелегалната продажба на леки наркотици.

"Нелегалният пазар е много рискован и стоката е с лошо качество", заяви той и допълни, че държавата ще предостави "сигурно място за закупуване на качествена трева на ниска цена.“

През август Калзада изчисли, че цената на марихуаната ще бъде около 2,50 долара за грам. Продажбите ще бъдат ограничени до местните жители, които биха били в състояние да купуват до 40 грама на месец.

Пушенето на трева е разрешено от закона от много време в Уругвай , но отглеждането, притежанието, купуването или продажбата й се наказват със затвор.

Около 120 000 уругвайци консумират марихуана поне веднъж годишно, сочат данни на Националния съвет по наркотичните вещества в страната. От тях 75 000 пуши всяка седмица, а около 20 000 всеки ден.

В американските щати Вашингтон и Колорадо марихуаната също е легализирана и са приети правила за продажбата й. За разлика от Уругвай, обаче там лекият наркотик ще е обложен с данъци и ще представлява източник на приходи за хазната, когато бъде пусната в законна продажба през следващата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА