Last news in Fakti

27 Октомври, 2013 14:00 1 047 1

Службите на САЩ подслушвали Меркел 11 години

  • германия-
  • сащ-
  • подслушване-
  • ангела меркел

Меркел призова страните от ЕС да подпишат

Службите на САЩ подслушвали Меркел 11 години - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Телефонът на германския канцлер Ангела Меркел е бил подслушван от американската Агенция за национална сигурност (АНС) в продължение на 11 години, твърди списание „Шпигел” в електронното си издание.

Следенето започнало през 2002 година, още преди Меркел да заеме поста канцлер на Германия. До 2013 номерът й все още е бил в списъка на Агенцията за национална сигурност на САЩ.

Ангела Меркел присъства в списъка на Агенцията за национална сигурност за шпиониране на европейски лидери под кодовото име "Джи И Канцлер Меркел".

Германските вестници твърдят още, че Барак Обама е излъгал Меркел, когато в разговор между двамата е заявил, че не знае тя да е подслушвана. През 2010 президентът лично бил известен за шпионирането на канцлера от директора на Агенцията за национална сигурност.

В документа, цитиран от „Шпигел" е посочено, че агенцията е имала неофициален шпионски клон в американското посолство в Берлин, разкриването на което би довело до сериозни вреди за отношенията на САЩ с друго правителство. Оттам хората на АНС и ЦРУ записвали
разговорите в правителството в Берлин с високотехнологични разузнавателни средства.

Позовавайки се на секретен документ от 2010 г., „Шпигел" посочва, че подобни клонове е имало на 80 места по света, включително Париж, Мадрид, Рим, Прага, Женева и Франкфурт. Не е ясно дали са записвани разговори или само данни за обажданията.

След поредните обвинения към Вашингтон, Европейският съюз обмисля подготовката на споразумение срещу шпиониране със САЩ, в което да се включат всички държави от общността. Меркел е поискала от всички държави членки на ЕС да сключат „споразумение за нешпиониране” с американците, каквото се стремят да подпишат Франция и Германия след твърденията, че Вашингтон е подслушвал нейния мобилен телефон, предаде Ройтерс.

Стана ясно, че сред „мишените“  на американското разузнаване е бил и италианският политик Романо Проди още преди 10 години, когато е заемал поста председател на Европейската комисия. Това разкри самият Проди в интервю за италианското издание „Il Messagero“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трезво мислещ

    0 0 Отговор
    Струва ми се,че Хамериканците направо са хванали Меркел за топките.Сигурно и мъжа и не знае толкова за нея колкото САЩ.