Last news in Fakti

27 Януари, 2014 10:45 1 327 1

Сноудън: Американското правителство иска да ме убие

  • едуард сноудън-
  • сащ-
  • агенция за национална сигурност-
  • подслушване-
  • шпионаж

Бившият американски агент заяви още, че АНС се занимава и с промишлен шпионаж

Сноудън: Американското правителство иска да ме убие - 1
Снимка АП/БТА

Бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън е сигурен, че американското правителство иска да го убие. Това той заяви в ексклузивно интервю пред германския телевизионен канал ARD, което бе излъчено в неделя вечер.

Сноудън, който разкри мащабните акции за подслушване и следене на американските спецслужби, каза, че има усещане за "значителна заплаха" за живота му, но въпреки това спи добре, защото вярва, че е постъпил правилно като е информирал обществеността за дейността на Агенцията за национална сигурност.

Американецът, който получи временно убежище в Русия през август, се позова на статия от миналата седмица, качена на информационния сайт BuzzFeed и озаглавена "Американски шпиони искат смъртта на Сноудън". В статията са описани изрични заплахи срещу него от неназовани длъжностни лица от Пентагона и Агенцията за национална сигурност.

"Тези хора, а те са държавни служители, заявиха, че с удоволствие биха ме застреляли в главата или биха ме отровили, когато излизам от някой супермаркет, а след това биха гледали как умирам в дъжда”, заяви Сноудън.

Бившият агент на АНС е издирван от американските власти по обвинения в шпионаж и разкриване на подробности около огромна разузнавателна операция, която следи милиони телефонни обаждания и имейли от цял свят .

По време на интервюто Сноудън заяви още, че вярва, че АНС наблюдава и други високопоставени германски държавни служители освен канцлера Ангела Меркел.

"Това, което мога да кажа е, че ние знаем, че Ангела Меркел е наблюдавана от АНС. Но въпросът е логичен - тя ли е единствената, която е представлявала интерес за американските служби?“, попита Сноудън.

В шестчасовото интервю, Сноудън разкрива още, че Агенцияна за национална сигурност е много активна и в промишления шпионаж. Той обяви, че сред обектите на следене са не само физически лица, но и корпоративни структури.

Сноудън заяви, че САЩ са подслушвали големи германски компании, конкуриращи американски такива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Е няма да ти го простат...
Новини по държави: