18 Юли, 2023 15:16 877 12

Известен журналист е арестуван в Беларус на фона на продължаващите репресии срещу опозиционери

  • русия-
  • беларус-
  • журналист-
  • репресии-
  • опозиция

Игор Карней работи с финансираното от САЩ радио "Свободна Европа"

Известен журналист е арестуван в Беларус на фона на продължаващите репресии срещу опозиционери - 1
Източник: Shutterstock

Властите в Беларус извършиха арест на известен журналист, който работи с финансираното от САЩ радио "Свободна Европа". Игор Карней, на 55 години, беше арестуван в Минск, а апартаментът му беше обискиран, причините за ареста и претърсването не бяха ясно обяснени от властите. Радио "Свободна Европа" е обявено за екстремистко в Беларус и работата с него или разпространяването на неговото съдържание може да доведе до затвор до седем години.

Игор Карней работи за "Свободна Европа" от 2000 година, но през последните години не се подписва под своите материали. За журналистите и активистите в Беларус след изборите през август 2020 година са въведени масивни репресии. След като изборите бяха обвинени във фалшификации от опозицията и Запада, Беларус беше обхванат от големи протести с над 100,000 участници. Властите реагираха с жестокост и насилие, задържайки над 35,000 души и избивайки много от тях при арестите. Десетки неправителствени организации и независими медии бяха затворени, предаде БТА.

Игор Карней беше задържан няколко пъти, докато отразява протестите, но въпреки репресиите, той реши да остане в Беларус. В момента общо 36 журналисти са задържани в Беларус поради своите дейности. Арестът на Карней е само още един случай на нарастващ натиск върху опозиционни фигури, независими журналисти и правозащитници в страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    5 2 Отговор
    "Журналист" или "Адвокат" - 5 000 на дъното на Атлантика са просто едно добро начало..
  • 2 Хахаха

    5 3 Отговор
    Не е опозиционери,а демократично поставени лица на САЩ,само че те се изучиха нито при Ердоган,мина нито с Навални в Русия мина сега и в Беларус няма да мине.Е в Авганистан мина ама за кратко.Свърши се с псевдо демокрацията.Ако нашите родители са знаели каква псевдо демокрация ни чака можеше и да не смъкнат бай ви Тошо.Тука сме типичен пример за теория и практика!!!
  • 3 да де

    6 0 Отговор
    Ало нещо за списъчето на Миротворец с български журналисти нарочи за отстраняване кога ще се престрашите да пишете или не е много удобно

    Коментиран от #5

  • 4 поредният шорош

    4 0 Отговор
    И кво-а ревем ли?
  • 5 Е па ти

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    Нали ако пишат и те ще влязът в списачето.
  • 6 Я пак

    5 0 Отговор
    Как е Асанж-а..?
  • 7 Сатана Z

    6 1 Отговор
    Добра работа на Белоруските силоваци.Врагът трябва да се унищожава в зародиш.
  • 8 Българин

    5 1 Отговор
    А в Украйна опозицията просперира и се чувства доообре. Там цари демокрация. Американска, но денокрация
  • 9 Българин

    2 1 Отговор
    Волгин как е? Ще го линчувате ли, че не свири правилната пкоча?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Матей преображенски

    4 1 Отговор
    Тия американски журналисти неслучайно ги арестуват,те извършват подривна агитационна дейност и в резултат имаше опит за майдан в Белорусия,ако властите бяха се мърлявили,сега щеше да е пълен погром и украинизация,щяха да загинат хиляди руснаци и белоруси.Все пак тия пропагандисти от скандално известното радио свободна Европа не са в списък за ликвидация,както редица български журналисти и общественици,които симпатизират на Русия и са набелязани от те-ро-рис-тич-ната организация в Украйна.
  • 12 по света и у нас

    3 0 Отговор
    А у нас, заради Тё́дор Тагаренко арестували някакъв човечец!?
Новини по държави: